Zöldségekből tészta egyszerűen!

Csányi Anna
Zöldségekből tészta? Bizarrnak hangzik, pedig gyors, finom, és nagyon egészséges!

Luca is olyan régen a Vapianoban tesztelt, így jött az ötlet, hogy zöldségtésztát készítsek otthon. Igen, jól olvastátok, nem zöldséges tésztát, hanem zöldségtésztát. Nem csak látványos, hanem jóval egészségesebb, mint a meglehetősen szénhidrát-dús sima tészták, ráadásul az utóbbi időben már a szénhidrát-csökkentett, vagy teljes kiőrlésű tésztáktól is rossz lett a közérzetem, így kénytelen voltam más alternatívát keresni. Bármennyire is bizarrnak tűnik első hallásra, hogy zöldségből készítsünk tésztát, megéri! Gyors, könnyű és egészséges.

Csíkozhatjuk egy sima késsel, használhatunk kifejezetten erre készített tésztakészítőt, vagy egy spirálozót, de akár egy szimpla konyhai hámozót is. Személy szerint nekem a legutóbbi a kedvencem. A spirálozó látványos, viszont elég melós a használata, főleg, ha valamilyen keményebb zöldség formázásáról van szó, mint például sárgarépa. A legprofibb eszközöket amerikai foodbloggerek köreiben láthatjuk egyre gyakrabban, kicsiny országunkban viszont sajnos nincs minden sarki háztartási boltban, sőt, webshopokban is csak a kézi spirálozó van szinte mindenhol. Így beizzítottam IKEA-s zöldséghámozómat és felfedeztem a tésztakészítés legújabb formáját.

Serrano sonkás cukkinitészta parmezánnal

A cukkinit alaposan megmosom, meghámozni ugyanis nem fogom. A zöldségek-gyümölcsök legértékesebb tápanyagai közvetlenül a héj alatt rejtőznek, így mindenképp héjastól készítem az ételt. A zöldséghámozóval hosszában kezdem el felcsíkozni a cukkinit. A szeleteket vagy nyersen, vagy enyhén sós gyöngyöző vízben 2-4 percig főzve tálalom. Mivel parmezánt is használtam, így javaslom a rövid főzést, hiszen sokkal jobban kiadja a sajt ízét, ha egy kicsit összeolvad a tépkedett sonkával és a „tésztánkkal”. Ehhez az alaphoz egyébként bátran ajánlom akár a bolognai szószt, elég semleges íze van a cukkininak, így nem is igazán lesz szokatlan, hogy nem egy hagyományos tésztára halmozzuk az öntetet.

Sült répatészta

A répát megmosom, hámozom, majd egy spirálozó segítségével felcsíkozom. Egy kisebb méretű tepsibe sütőpapírt helyezek, belehalmozom a répát, meghintem kakukkfűvel és meglocsolom 1-2 evőkanál olívaolajjal majd alaposan összeforgatom. Alufóliával lefedem, majd így sütöm 180 fokon 10-15 percig. Az utolsó tíz percben leszedem a fóliát és így sütöm tovább. Ha kész van jöhet ismét pár csepp olíva, vagy fűszerolaj és ízlés szerint só, bors. Nagyon gyors és eszméletlenül finom. Jellegzetes íze miatt gyakran fogyasztom, ha valamilyen egészséges mégis édes ételt kívánnék.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *