Fekete ételek

Csányi Anna
Fekete ruhadarabokkal hamarabb fogom feltölteni a gardróbom, mint blackfoodokkal a pocakom.

Ha van szín, ami sohasem megy ki a divatból, akkor az a fekete. Pár éve a blackfoodok is megállíthatatlan térhódításba kezdtek, viszont az én szívemhez/hasamhoz eddig nem igazán sikerült közel férkőznie egyikőjüknek sem. Tettem egy utolsó próbát az idei Black Food Festen, előzetesen annyit mondanék, hogy fekete ruhadarabokkal hamarabb fogom feltölteni a gardróbom, mint blackfoodokkal a pocakom.

Na de mi is az a blackfood? Minden, ami megehető/iható és fekete. Nem csak a természetüknél fogva sötét színű növények lehetnek fekete ételek, hanem a mesterséges színezékkel, tintahal tintájával, valamint szénporral színezett fogások.

Annak ellenére, hogy egy új divathullámról van szó, nagyon megosztja az embereket, hiszen a fekete színt alapvetően fenntartásokkal kezeljük. Magamból kiindulva én sem vagyok ezzel másképp, főleg, ha a tányérra kerül valami, ami természetellenesen fekete. Ismerősökkel témázva a fekete ételekről a legnagyobb megosztó tényező a szén használata az élelmiszerek színezésére. Felmerült a kérdés, hogy vajon mennyire egészséges, vagy egészségtelen szénnel színezett ételeket fogyasztani. Az Interneten böngészve sikerült rátalálnom a Nébih állásfoglalására a témával kapcsolatban, ami teljes egészében az alábbi linken olvasható.[1] Ebből pár szemelvény:

„Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.”

„Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.”

Nyilvánvalóan kis mennyiségben fogyasztva nem jelent túl nagy rizikófaktort, de, hogy tartósan ilyen élelmiszereket fogyasszak, attól kellően elment a kedvem. Eddig pár fekete élelmiszert kóstoltam, ezek közül a legelső még a tavalyi XI. Mangalicafesztilválra összeállított, Wossala Rozina által megálmodott Black burger volt, természetesen mangalica hússal. Ízben egyébként semmi különbség nincs a fekete és nem fekete buci között, csak látványban szembeütköző a különbség. Ha a fekete ételek közül választanom kellene, hogy mi ízlett legjobban, akkor ez a blackburger vinné a címet.

Az idei évben, november 4-ére szervezett Black Food Fest-re is kilátogattunk barátnőinkkel, hátha találunk valamit, ami megfog bennünket. A rendezvény helyszínéül a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro szolgált, ami jelentős belső mérete ellenére eléggé zsúfolt volt érkezésünkkor. A kapunyitás 15:00-kor volt, 16:30körül bejutnunk ugyan sorban állás nélkül sikerült, magukat a standokat nyugodtan végignéznünk már kevésbé. Hiába volt rengeteg kiállító, ha rendesen végignézni, beszélgetni szinte lehetetlen volt ebben az idősávban az adott termékek előállítóival.

Ami kiemelkedően finom volt az a fekete kenyér, azonban sajnos vásárolni ezekből nem lehetett, csak kóstolni. Mit ne mondjak, rendesen elhúzták a mézes madzagot az orrunk előtt. Ezen kívül a csajok leküldtek pár gombóc fekete fagyit, ami annyira finom volt, hogy dokumentálni sem sikerült, olyan gyorsan elfogyott! 😀

[1] http://portal.nebih.gov.hu/-/uj-elelmiszerbiztonsagi-kockazatot-jelenthetnek-a-fekete-elelmiszerek-

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *