Fűszerolaj variációk

Csányi Anna
Pácolhatunk bennük húsokat, kisüthetjük benne őket, de akár egy grillpartin is hasznos társunk lehet sütögetés közben!

A következőkben egy igazán látványos, fűszeres olaj elkészítésének lehettek részesei! Pikk-pakk megvan és nem csak saját konyhánk dísze és ízfelelőse lehet, ajándéknak is tökéletes.

Semmi másra nincs szükség, csak pár átlátszó, jól zárható üvegre, olíva olajra, friss fűszernövényekre és egy kis kreativitásra. Az üvegeket az IKEA-ban találtam, darabja körülbelül 500 Ft volt, valamint nagyon dekoratív felragasztható címkékre is bukkantam a konyhai cikkek részlegén, ezek segítségével extrán trendivé varázsolhatjuk az üvegcséinket.

Egy pikáns és egy zöldfűszeres verziót készítettem. Az üvegeket kimostam, megszárítottam. Friss bazsalikomot és rozmaringot használtam „töltelékként”, valamint pár gerezd fokhagymát,tarkaborsot, aszalt paradicsomot. A bazsalikomlevelek egy részét fel is apríthatjátok, ha alapvetően nem sütéshez szeretnétek használni az olajat, hanem például saláták ízesítéséhez. Sütőolajhoz azért nem ajánlom, hogy a zöldfűszereket felaprítsátok, mert könnyen odaéghetnek a növénydarabkák, mikor hevítitek az olajat, így inkább azt javaslom, hogy a tenyeretek között gyűrjétek meg kicsit a bazsalikomleveleket, hogy könnyebben kioldódjon az esszenciája az olajban. A fokhagymát pedig egy kés oldalával nyomjátok össze annyira, hogy azért ne hulljanak szét a gerezdek, majd jöhet rá az olaj és kész is! Felhasználás előtt 2-3 napig bontatlanul hagyom, hogy összeérjenek az ízek.

Hozzávalók az alaphoz:

  • 5 dl olíva olaj
  • 4-5 gerezd olíva olaj
  • fél csomag tarkabors
  • 4-5 szem aszalt paradicsom

Extrák:

  • 3-4 szál rozmaring
  • 6-8 levél bazsalikom
  • 3-4 db csípőspaprika

A pikáns verzió annyiban különbözik a zöldfűszerestől, hogy a bazsalikom és rozmaring helyett csípős pirospaprikát halmozok az üvegbe. Egy hegyes és vékony pengéjű késsel apró lyukakat szúrok a paprikákba, hogy jobban átjárja az olajat és valóban csípős íz legyen a végeredmény.

Bátran ajánlom salátákhoz, karakteres alapíz kialakításához szinte bármelyik ételnél. Pácolhatunk bennük húsokat, kisüthetjük benne őket, de akár egy grillpartin is hasznos társunk lehet sütögetés közben. Elkészítésekor a fűszerekkel játszadozzatok bátran! Használhattok számos kombinációt, kakukkfüvet, koriandert, mustármagot, metélőhagymát, medvehagymát, oregánót, citromfüvet, citromhéjat, babérlevelet, határ tényleg a csillagos ég.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *