Kenyérsütés kezdőként

Csányi Anna
Nem hittem volna (rajtam kívül senki más sem a családban), hogy eljön az életemben az a pont, hogy szeretnék megtanulni kenyeret sütni.

Meghazudtolva felmenőim belém és kenyérsütésembe vetett bizalmát arra adtam a fejem, hogy minden egyes tésztakészítéssel kapcsolatos félelmemet magam mögött hagyva, sütésben tapasztalt kereszttestvéremet segítségül hívva elkészítem életem első, ráadásul egészséges kenyerét.

Rengeteget beszélgettem a nagyszülőkkel, hogy milyen volt régen, amikor a család női tagjai több generációt felölelve együtt készítették a kovászt, dagasztották a kenyeret, majd a hosszas előkészületek és sok-sok munka eredményeként milyen érzéssel töltötte el őket, amikor a család apraja-nagyja izgatottan várta, hogy együtt szeghessék meg a frissen készített, kívül ropogós, belül foszlós házi veknit.

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér tönkölybúza liszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 15 dkg rozsliszt
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/4 marék só
  • kevés barna cukor
  • 4-5 ek. langyos víz
  • magvak

A liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formázunk, majd langyos vizet öntünk bele, amibe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, ügyelve arra, hogy az élesztővel egyenlőre ne érintkezzen. Ahhoz, hogy az élesztőgombák munkához lássanak kevés barna cukrot adunk hozzá. Amíg dolgozik az élesztő, felaprítjuk a diót és a többi maggal együtt megpirítjuk, hogy jobban érvényesüljenek majd az ízek a kenyerünkben. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadjuk a joghurtot és az olívaolajat. Jön a folyamat munkás része, végre elkezdhetjük összedolgozni a tésztát. Érzés szerint vizet és lisztet adhatunk még hozzá, az a lényeg, hogy a végén egy nyúlós állagú, a fehér lisztből készített verziónál sűrűbb tésztát kell kapnunk. Mikor már nagyjából megvan a tészta kívánt állaga, a nyújtódeszkáról visszahelyezzük a tálba, hozzáöntjük a pirított magvakat és ezeket is beledolgozzuk.

Egy órán keresztül meleg helyen, letakarva kelesztjük, majd újra átdolgozzuk, formázzuk. Attól függően, hogy milyen alakú kenyeret szeretnénk, tepsibe, vagy sütőformába rakjuk és megemelkedésig kelesztjük. Utolsó simításként tetszés szerint bevágjuk, megkenjük kevés vízzel és így szórjuk rá a magvakat. Ha a vízzel kenegetés kimarad, a magvak nagy eséllyel távoznak a sütési folyamat végére, így ez a apó lépés nagyon fontos, ha szeretnénk, hogy kívülről is látszódjon a sokmagvas kenyerünkről, hogy sokmagvas.

Egy órán keresztül sütjük 200 fokon, kisülés után pedig hideg vízzel megmosdatjuk (a magokra vigyázva), hogy szép fényes legyen a felülete. Ne engedjünk az ellenállhatatlan illatok csábításának, helyezzük egy rácsos alátétre és hagyjuk kihűlni.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *