Vegán hot dog fillérekért

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 5)
Csirmaz Luca
Étterem: IKEA
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Környezet- és állatbarát, olcsó, gyorsan elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mi kell még?

Azt hiszem, az IKEA hot dog-okat nem kell bemutatni senkinek: ki nem élvezte még volna ki egy-egy – fürdőszoba kellékek, ágyak, és viccesen hangzó svéd elnevezések között eltöltött –  végeláthatatlan barangolás után az egyszerű, de mégis nagyszerű „forró kutyákat”?

Hát, például én. „Sajnos”, mire életem első autentikus IKEA élményét átélhettem, már vegetáriánus voltam, így egy ideig irigykedve néztem ahogy a többiek körülbelül 300 és 450 közötti magyar forintot ráfordítva tökéletesen eltelnek, amíg én igyekeztem kibogozni valamit a kínálatból, amiben nincs hús. Szerencsére ez pár hónapja megváltozott!

„Az IKEA víziójával összhangban – miszerint szeretne “szebb hétköznapokat teremteni az emberek többsége számára” – az áruházak bisztrói bevezetik az ízletes, megfizethető és fenntartható módon készített vegetáriánus hot dogot.” – olvasható az IKEA oldalán, és azt hiszem, egy ilyen kijelentésre vegetáriánus és vegán társaim nevében szólhatok, hogy könnybe lábad a szívünk. Magyarországon a vegánság és a megfizethetőség általában egy kontinuum két végpontjaként jellemezhetők, ha a szent háromságba pedig az ízletesség fogalmát is bevesszük, akkor a távolságok még nagyobbak.

Ezért ilyen nagy öröm nekünk, amikor gondolnak ránk! Persze a svéd lánc célja elsősorban a fenntarthatóság volt: az állattartás ökológiai lábnyoma igen nagy, így, ha a vegetarianizmus etikai kérdéseivel nem is értünk egyet, a mindennapi csülökpörkölt bevezetése előtt érdemes lehet végiggondolni bolygónk, unokáink jövőjét, és picit mérsékelni húsfogyasztásunkat.

Vegetáriánus hot dog (vagy “cool dog”) néven kapható, egyébként az összetevőiben teljesen vegán hot dog szén-dioxid kibocsátása mindössze hetede húsos társának, ráadásul összetevőiről is sugárzik, hogy valóban a fogyasztók igényeinek kielégítése szolgálta: olyan értékes alapanyagok vannak benne, mint például a fodros kel, quinoa, vagy vöröslencse. A kialakított vega virslinket pirított hagymával, lila káposztával, és enyhén csípős mustárral tálalják. Az én szájízemnek tökéletesen megfelel: körülbelül hárommal (amivel a 150 Forintos darabár miatt még mindig csak 450 Forintot költöttünk) tökéletesen jól lehet lakni.

A cool dog rendkívül sikeressé vált (az Egyesült Államokban két hónap alatt 1 milliót vettek belőle!), mióta bevezették: bár sokan úgy gondolják még, hogy Magyarországon nem olyan elterjedt a vegetarianizmus, vagy vegánság, hasonlóan finom termékek elérhetővé tétele azonban mégis sok embert képes lehet meggyőzni arról, hogy érdemes adni egy esélyt más ehhez hasonló fogásoknak is. És, bár pontos adatokat nem ismerek, akárhányszor látogatok el az IKEA éttermébe, a sorban előttem állók is vásárolnak belőle bőven: úgyhogy ha eddig nem tettétek, ne habozzatok kipróbálni!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *