Bár a töltött káposzta evés nem tipikusan az egészséges életmódhoz kapcsolódik, ettől a verziótól a nagyid is beájulna!

A téli időszak során nem sok friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre: ilyenkor az én szervezetem kevésbé nehéz, ám mégis tápanyagban gazdag és laktató ételeket kíván általában. Az egyik ilyen, tipikusan télbiztos ételek egy csoportja a savanyú káposztából készíthető, újragondolt vegetáriánus fogások, melyek egyrészt jól reprodukálják a hagyományos házi ízeket, másrészt mégis új köntösbe csomagolják azokat, hogy szerveztünk se napokig tartó kajakómával reagáljon az ízorgiára.

Ha nincs kedvünk a káposzta levelekbe történő csomagolással bajlódni, akkor készítsük egyszerűen az alábbi receptet rétegezve csak szálas káposztával sütőben megsütve, ha viszont a hagyományos formára is vágyunk, akkor szerezzük be a leveleket is.

Első lépésként alkossuk meg a töltelékünket!

Számos opcióval kísérletezhetünk a töltelék egészségessé variálása érdekében: kombinálhatunk barna rizst például tofuval, vagy akár durvára vágott dióval is; én ezúttal a szójagranulátum és a hajdina szerelme mellett (kb. fele-fele arányban) tettem le a voksomat. Ebben az esetben a szóját a dobozon feltüntetett utasítások szerint beáztatjuk előre, majd leszűrve összekeverjük a hajdinával, és jól megfűszerezzük: ne sajnáljuk belőle a sót, borsot, fokhagymát, de ízlésünk szerint füstölt leveskockát / folyékony füstöt (az igazi házias füstös íz reprodukálása miatt), vagy piros paprikát is tehetünk bele.

Az elkészült töltelékkel töltsük meg a káposzta leveleket, majd néhány fej hagymát dinszteljünk meg egy kevés olívaolajon. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a kellemesen illatozó hagymáinkra rétegezzük a szálas savanyú káposztát, a maradék tölteléket, és a megtöltött batyukat: majd az egészet még jól fűszerezzük az említett fűszerekkel (főleg a piros paprika és füstölt kocka a fontos!), felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és megvárjuk, míg megfő.

Mondanám, hogy dolgozzuk le előre a megevett ételt ameddig elkészül, de szerencsére ebben a változatban nem kell attól félnünk, hogy hamar visszaköszönnek a huncut hurkák a pocakunkon: persze azért mindenben érdemes mértéket tartani!

A kis állatbarát káposztácskáink pedig nem csak azért jók, mert szinte megunhatatlanul ehetjük őket napokig, de nyugodtan le is fagyaszthatjuk a maradékot, hogy csak elő kelljen kapni egy fáradtabb napunkon.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *