Textúra

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4.8)
Pető Regina
Étterem: Textúra
Rendelés dátuma: 2019.02.26
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
A fine dining nagyon sok mindent jelenthet. Számomra azt az élményt jelenti, amikor az enteriőr, a kiszolgálás, a tálalás és az ízek harmóniáját művészi szintre fejlesztik.

Mi is az a fine dining? A Dining Guide 2017-ben interjút készített az itthoni fine dining 5 ikonikus alakjával, köztük Széll Tamás Michelin csillagos séffel és Gerendai Károllyal, az ország első Michelin-csillagos étterem tulajdonosával, hogy segítsenek definiálni a kifejezést.

Széll Tamás szerint sokkal többet jelent mint a Michelin-csillag, ”Nekem sok mindent, és tágan tudom értelmezni. Mindent, ami finom, és azt mondom a végén: “ez nagyon jó volt, jól érzem magam!”

Gerendai Károly szerint: ”Valamikor a fine dining a konyhaművészet csúcsát jelentette, ma már azonban vannak csúcskategóriás bisztrók és street food helyek is. Ezeken a helyeken az alapanyagok, a technológiák és a szakmai tudás ugyanúgy csúcskategóriás, a külsőségek azonban másodlagosak.”

Bár pontos definíció nem született, a cikket végig olvasva kicsit közelebb kerülhetünk a művészeti ág megértéséhez.
Nekem ugyanis ezt jelenti a fine dining, egy önálló művészeti ágat, amely a konyhából indul. Egy élményt, amikor az enteriőr, a kiszolgálás, a tálalás és az ízek harmóniája mind egy magasabb koncepció kivetülései.

A Textúra pedig pontosan ilyen hely. A kívülről szerénynek tűnő étterembe lépve rögtön megértjük, hogy különleges helyen járunk. Az étterem berendezését az utolsó apróságig a nevéhez igazították. A központi dekoráció egy monumentális és gyönyörű tartószerkezetet formáz. Alatta ülve olyan érzésem volt, mintha egy gigászi fa árnyékában vacsoráznék. A bárral szemben mintába rendezett vertikális kertet alakítottak ki a falon, az étlapon és az evőeszközökön pedig szintén visszaköszön a központi szerkezet mintája. A fennkölt, már-már múzeumi hangulatot a pincérek közvetlen kedvessége oldja fel.

Az étlap rövid, előételből, levesből, főételből és desszertből is mindössze 4-4 fogást sorol fel, amelyeket a séf napi ajánlatával egészítettek ki.

Mi vacsora partneremmel mindketten a napi ajánlatból választottunk egy-egy főételt és a desszertet. Én préselt borjúpofát rendeltem, édesburgonya pürével és bébi cukkinivel. A választásom tudatos volt, mivel még sosem kóstoltam borjúpofát, a Textúra pedig tökéletes kipróbálási helyszínnek bizonyult.

A fogás alsó rétegét az istenien selymes édesburgonya püré adta, a borjúpofa és a püré között pedig borjú terrin lapult. A terrin, a készítésére használt francia eredetű tálról kapta a nevét és hidegen dermesztett ételeket takar. Magyarul a borjú volt a saját zsírjában kidermesztve zöld fűszerekkel és mustármaggal. Ezt az információt nem fejből fújom ám! A főétel körbefotózása után külön meginterjúvoltam a pincért, hogy értsem is mit szolgáltak fel nekem. A borjúpofa omlós volt, úgy olvadt a számban, mint a vaj. A grillezett bébicukkini viszont finom ropogós maradt. A tányéromon felsorakoztatott ízek közül egyik sem volt túl hangsúlyos, a kompozíciót érezhetően a különböző textúrák ellentétére hegyezték ki.

Desszertnek megkóstoltuk a misztikus hangzású ananászt bazsalikommal és szudacsival. Szudacsi egy japán citrom féleséget takar, ami a tojáshabra rásütve és az ananászkrém alá bújtatott bazsalikomzselébe rejtve jelent meg. A különleges desszert ugyanis tányérdesszert formájában érkezett, sok-sok apró ízkocka és ízgombóc képében, melyeket művészi összevisszaságban rendeztek el a tányéron. Volt itt cukorból formázott levél, citrom fagyi, gyömbéres citrusos páccal marinált ananászkockák és ananászkrém alá rejtett zöld piskóta is. Izgalmas kihívás volt a sok íz és hozzávaló azonosítása. Volt amivel nem is boldogultunk. Szerencsére a pincérek láthatóan szívesen meséltek az alapanyagok származásáról és az egyes összetevők elkészítési módjáról.

A fenti sorokat olvasva az a képzeted támadhat, hogy a Textúrában eltöltött esténk igazán fennkölt hangulatban telt, pedig nem. Igaz, hogy ez a vacsora és az étterem csöppet izgalmasabb volt a szokásosnál, evés közben mégis olyan tökéletesen hétköznapi dolgokról beszélgettünk, mint a párkapcsolatok és a munkáink. Hiszen csak vacsorázni mentünk.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *