Gluténmentes pékség körkép Budapesten

Tesztevők
Nyakunkba vettük a várost és úgy döntöttünk teszteljük a budapesti gluténmentes pékség felhozatalt! És hogy melyik volt a kedvencünk? Az alábbi összeállításból kiderül!

Az elmúlt egy év tesztsorozata megtanított minket arra, hogy az ember lányának komolyan hálásnak kell lennie, ha nincsen valamilyen ételérzékenységgel kapcsolatos nyavalyája. Bár egymás után jelennek meg a hangzatos nevű vendéglátóhelyek, bisztrók, és cukrászdák, még ma sincs könnyű dolga Magyarországon azoknak, akik jó minőségű glutén-, tej-, vagy éppen cukormentes táplálékokat akarnak magukhoz venni.

Ezen gondolat mentén belefogtunk a nagy gluténmentes pékség tesztbe, és utánajártunk mit tudnak az olyan egzotikus névvel megáldott helyek, mint a Cöli Bisztró, a Free, a Tibidabo Gluténmentes Pékség, a Manióka, vagy a TAC, és mennyire sikerül visszaadniuk az üzletben kapható termékeknek a klasszikus ízvilágot!

Tibidabo Gluténmentes Pékség

A sort a decemberben megnyílt Tibidabo Gluténmentes Pékséggel indítjuk. A Rákóczi út 11. alatt található zöld-fehér színekben pompázó kis üzletet már volt alkalmunk korábban is kipróbálni. Akkor a glutén- és tejmentes szendvicskínálatot vettük nagyító alá. Ez alkalommal egy kellemes hangulatú reggelire ültünk be és annak keretében különleges édes és sós gluténmentes péksüteményeket kóstoltunk. Hosszas válogatást követően a tejmentes vaníliás fánkot, a laktózmentes sajtos csodának becézett pao-t, és a laktózmentes füstölt sajtos croissant-t szemeltük ki, majd egy nagy pohár frissen facsart narancslé, valamint egy jól megtermett kávé kíséretében az üzlet előtt elhelyezett teraszon fogyasztottuk el a finomságokat.

Az üzletben már a legutóbbi látogatás során is örömmel tapasztaltuk, hogy az eladók és az üzletvezetők milyen kedvesen és készségesen válaszolgatnak a betérő érdeklődők keresztkérdéseire, plusz a különféle ételérzékenységekkel is képben vannak.

Amit a Tibidabo termékekről általánosságban megtudtunk, hogy alapjukat köles, hajdina, tápióka, valamint rostban gazdag bambuszrost, illetve útifűmaghéj liszt adja. Természetesen minden péksüti gluténmentes, emellett pedig tej-, vagy éppen laktózmentes is, továbbá elkészítésük rizs-, kukorica-, burgonya-, ezek keményítői, valamint mesterséges adalékanyagok nélkül történik. Számos terméket találhatunk vegán, élesztő-, tojás-, illetve szénhidrátcsökkentett kivitelben egyaránt, ha éppen erre lenne szükségünk, ráadásul roskadásig van az üzlet mindenféle mentes alapanyaggal, süteménnyel, limonádéval, tortával, chia pudinggal, és egyéb harapnivalóval. A péksütemények 10 dkg-ja 549 Ft egységesen, míg a pékáruk (kenyerek, zsömlék, kiflik, stb.) ára kb. 400 és 1500 Ft között mozog.

Az általunk kóstolt péksütik mindegyikéről elmondható, hogy nagyon laktatóak, a fánknál például különösen érezhető a rostban gazdag összetétel. A töltelék bőséges, ellentétben azzal, amit általában a boltokban vásárolt fánkoknál megszokhattunk, az íze pedig tökéletesen hozza a klasszikusokat. Ami a füstölt sajtos croissant illeti, szintén nem csalódtunk. A Tibidabo változata nem adta ugyan vissza azt, amit egy igazi ropogós, leveles tésztás vajas corissant tud, de gluténmentes létére jól szerepelt.

Végül jöjjön a legizgalmasabb tétel a kóstolt felhozatalból, ami nem más, mint a sajtos pao, mely valószínűleg gyakorta visszatér majd álmainkban. Nehéz összefoglalni mi is ez az apró csoda. Pogácsa-szerű, de mégsem az, lágy és nagyon sajtos hatása van, állagra picit nyúlós, összehatásában pedig valami fantasztikus.  Ez a termék személyünkben biztosan szerzett néhány visszatérő vásárlót!

Megfontolandó szempont egyébként, ha gluténmentes pékterméket választunk és diétázunk, hogy olyan terméket keressünk, mely rostokban gazdag. Ezzel elkerülhető, hogy az olyan gyorsfelszívódású szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok – mint a gluténmentes étkezésben megszokott rizs, a kukorica, vagy a burgonya – hirtelen megdobják a vércukorszintet. A rostok előnye, hogy jó hatással vannak az emésztésre, lassú felszívódásuknak köszönhetően lassan és egyenletesen emelik meg a vércukorszintet, ami hosszan tartó teltségérzettel jár együtt.

Free

A Free pékségekbe két helyen is betérhetünk a városban: a belváros nyüzsgésében elhelyezkedő Dob utcában, és a Fény utcában. Az Dob utcai hely apró, mégis viszonylag sokféle étel közül választhatunk. Betérésünkkor kissé szegényesnek tűnt a kínálat, köszönhetően annak, hogy kevés termék van szem előtt a pultban. De mint kiderült, a látszat csal.

Jó időben a péksüteményeket, reggeli kínálatot (például joghurtot quinoás-pekándiós granolával), vagy hetente változó vegán krémleves kínálatot (például gyömbéres répa krémleves) a teraszon is elfogyaszthatjuk. A péksütemények 500 Ft-tól kaphatóak, a sós rudak 4400 Ft / kg, a kekszek 8000 Ft/kg-os áron érhetőek el.

Szezonálisan változó kínálat van (például húsvétkor nyúl- és répa alakú répatortát vásárolhattunk itt), és minden termékük glutén-, laktóz- és szójamentes. Az összetevőket tekintve a péktermékek alapját általában véve burgonya, burgonyakeményítő, rizs, és tápióka alkotja, de visszatérő elem pl. a lenmag, a kukoricakeményítő, az almarost, a xantán, a quinoa, és a csicseriborsó is.

Az eladók először nem voltak túl készségesek, ám ezt végül a „mindenkinek lehet rossz napja” gondolat számlájára írtuk. Kérdésünkre, hogy melyik a legnépszerűbb termékük, a sajtos rudat ajánlották, melyet nem bántunk meg, a kis sós ropogósok ízre minden részletükben kifogástalanok. A sajtos rúd remek összélményt adott, nemhogy a mentesség nem érezhető, de még a „hagyományos” sajtos rudak közül is kiemelkedne tökéletesen omlós állagával, így teljesen jogos a bolt ajtaján olvasható „Itt kapható a kedvenc sajtos rudad” felirat.

Cöli Bisztró

Bár a Cöli Bisztró mellett, ha nem vagyunk elég szemfülesek, könnyen elsétálhatunk, ha azonban betérünk, egy egész új világ tárul elénk odabent.

A péksüteményeken túl reggelizhetünk is náluk, de óriás palacsintát is rendelhetünk, vagy választhatunk a helyben sütött gluténmentes pizza kínálatból is. Ráadásul a hely amolyan mini bio boltként is működik: miközben leülünk, vagy készül az ételünk, nyugodtan be tudunk szerezni otthonra is néhány mentes, vagy reform alapanyagot. De ha csak egy harapnivalóra ugranánk be, akkor is naponta közel 40-féle pékáru áll a rendelkezésünkre, melyek mindegyik gluténmentes, de találhatunk tej-, szója-, laktóz-, és tojásmentes termékeket is a kínálatban. Ha kérdéseink lennének az összetevőkkel, mentességekkel kapcsolatban minden kapható péksüteményről részletesen olvashatunk egy termékismertető füzetben, de a személyzet is készségesen siet a segítségünkre. A péktermékek többségének alapját gluténmentes búzakeményítő adja, a Cöli hitvallása szerint ugyanis ezzel reprodukálható legegyszerűbben a klasszikus ízvilág.

A péksütemények ára kb. 350-500 Ft körül mozog, kenyereket 470 Ft-tól 1000 Ft-ig találhatunk. Mi ezúttal egy spenótos párnát, egy virslis croissant, és az amerikaiak népszerű reggelijét, a fahéjas csigát kóstoltuk meg. Míg utóbbi magában kicsit száraz, inkább talán egy kávé mellé tudnánk elképzelni, addig a sós ételek ízre tökéletesen betöltik a hozzájuk fűzött reményeket.

TAC

A pékség, ami inkább egy raktárhelységből kialakított üzlet a 13. kerületben található. Ha nem tudod a pontos koordinátákat, könnyedén elvétheted, mivel egy lakóépület aljában lett diszkréten kialakítva. A beltér is a raktárhelység érzést közvetíti, körben magas polcok megpakolva glutén-, tej-, tojás-, szója-, és cukormentes termékekkel. Az üzlet kialakítása nem segít az újonnan betérőknek. Ha nem vagy törzsvendég nehezen fogsz kiigazodni a termékek között, mivel a polcokon csak random találsz feliratokat, vagy útmutatót, hogy mit merre keress.

A kassza mellett csábító süteményespultot helyeztek el, így szinte esélyed sincs édesség nélkül távozni. Az eladókat nem különösebben érdeklik a betérők, nagyjából annyi figyelmet generáltunk miközben a polcok között sétáltuk elveszve, mintha egy Tesco kasszasoron tettük volna mindezt. Az ártartományt tekintve találtunk bucit 199 Ft-ért is, Magvas cipót pedig 1199 Ft-ért.

A péktermékek alapjául kukoricakeményítő, rizsliszt, burgonyarost, almarost, tápiókaliszt, és tápiókakeményítő szolgál. Illetve fontos információ az allergiával küzdők számára, hogy a honlap szerint a pékáruk nagy része tojást, tejszármazékokat, és szezámmagot feldolgozó üzemben készült, ezt fokozott érzékenység esetén tehát nem árt észben tartani.

Mi egy füstölt sajtos gyökérkenyérrel és klasszikus kókuszkockával távoztunk a boltból. A gyökérkenyér látványra fehérebb volt a megszokottnál, szeleteléskor pedig feltűnt a jellegzetes lyukacsos belső szerkezet hiánya. Bár voltak fenntartásaink, a tömör szeletek íze kellemes volt.  A kókuszkocka látványra és ízre is tökéletesen hozta a klasszik süteményt, amit senkinek nem kell bemutatni.

Manióka

A Kálvin tértől 5 percre található ez a csodás kis pékség, ami méltán képviseli a gluténmentes jelzőt. Egy helyen találkoznak a klasszikus ízek és a családias hangulat. Az eladók szívélyessége és segítőkészsége kiemelkedő, lehetetlen mosoly nélkül elhagyni az üzletet. A péksüteményeket hosszan lehetne sorolni: sós és édes mentes finomságok,  glutén-, laktóz-, szója-, cukor-, élesztő- és tojásmentes pékáruk, kenyerek, sütik, illetve torták várnak ránk, melyek közül párat ki is helyeztek a “kenyérfalra”. Ez utóbbinak köszönhetően nem csak a pékáruk küllemét szemrevételezhetjük, az összetételüket is át lehet olvasni anélkül, hogy a következő vásárló a sarkunkban toporogna.

A honlapon fellelhető termékösszetételben a leggyakrabban előforduló elemek között van a kukoricakeményítő, a burgonyakeményítő, a csicseriborsóliszt, a tápiókaliszt, a rizsliszt, illetve a cirokliszt.

A péksütemények kb. 500-650 Ft körül mozognak. Nálunk a prímet a tejfölös fokhagymás grissini vitte, amit frissen sütve szolgáltak fel. A kívül roppanós, belül lágy tészta és a kellemes fokhagymás töltet olasz ízeket idézett. Ha szeretnéd kipróbálni, hogy milyen egy gluténmentes bundás kenyér reggelire, érdemes ellátogatnod ide!

Ééés a nyertes…

Összességében elmondható, hogy mindegyik helynek megvannak a maga erősségei, gyengeségei, így a választás csöppet sem volt könnyű. Hosszas vívódás után azonban nálunk (a Maniókával szoros versenyben) a Tibidabo Gluténmentes Pékség vitte el a prímet mennyei sajtos pao-jával, kedves, figyelmes kiszolgálásával, megannyi mentességével, és minőségi alapanyagaival. Minket abszolút megnyertek maguknak rostban gazdag, mesterséges adalékanyagoktól mentes, kiegyensúlyozott tápanyagártalmú természetes összetevőlistájukkal, mely újszerű módon végre eltávolodik a gluténmentes élelmiszeriparra jellemző rizstől, burgonyától, illetve kukoricától.

Emellett külön kiemelendő, hogy a termékeket a saját gluténmentes péküzemükben kézzel készítik, ,melynek köszönhetően amellett, hogy a keresztszennyeződés lehetősége kizárt, az ízvilág is kap egy erőteljes házias jelleget. Még biztosan visszatértünk, hogy más újdonságokat is leteszteljünk!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *