A nagy beef jerky teszt

Tesztevők
Összehasonlítós cikksorozatunk következő állomásában a szárított marhahús snackek piacát térképeztük fel. Ezúttal a témában kompetens külsős szakértők segítségét is igénybevettük, annak érdekében, hogy megállapítsuk, mit tudnak a legismertebb itthon kapható beef jerky márkák!

A beef jerky, avagy szárított marhahús snack már évszázadok óta népszerű élelmiszer a világ számos részén. Mások mellett például az Amerikában élő indián törzsek is a szárítás módszerét alkalmazták arra, hogy tartósítsák a friss húst, illetve megóvják a romlástól. Akkoriban a nap vagy a tűz erejét vetették be a szárításhoz, mely így lehetőséget adott nekik arra, hogy proteinben gazdag „üzemanyaghoz” jussanak az élelemben szűkös hónapokban is.

A jerky az évek során egyre népszerűbb lett, az emberek idővel rájöttek, hogy különböző fűszerek hozzáadásával, ízletes nassolnivalót kaphatnak, mely új formájában már sokkal több, mint praktikus élelemforrás.

De mit is jelent ma a „beef jerky” kifejezés?

Ma a beef jerky név alatt különböző ízű pácolt hússzeleteket értünk, melyek hosszú idejű, alacsony hőfokon történő szárítással készülnek. Általában proteinben gazdag, tökéletes választás lehet nem csak edzés előtt és után, de kirándulás mellé is, és persze jól jöhet, ha valamilyen megszokottól eltérő természetes nassolnivalóra vágyunk.

„Ősi” múltja ellenére nekünk csak néhány hónappal ezelőtt keltette fel az érdeklődésünket ez az izgalmas snack. Felbátorodva az első kóstolók sikerén, gondoltunk egyet, és összefogtunk két, a témában kompetens vendég influencerrel, Oláh Szofival, az Egyél csak csillagom bloggerével, illetve Szabó Roland testépítő fitneszmodellel, majd egy jó hangulatú közös teszt keretében alámerültünk kicsit a szárított marhahús snackek világába, és próbának vetettük alá a hazai kínálat szíve-javát!

A tesztelésre kiválasztott termékek sorában volt a magyar HUSOM, a szintén magyar Red Line, a Tiffy’s, a német Zimbo, és az amerikai Jack Link’s. Annak érdekében, hogy minél igazságosabb legyen a verseny, mindegyik márka esetében a közös nevezőt, a chilis változatot vettük nagyító alá.

A termékeket ízre, állagra, textúrára, ár-érték arányra, csomagolásra, illetve tápértékekre is pontoztuk, majd összedugtuk a fejünket, és az eredmények összesítése után győztest hirdettünk!

Red Line

A kóstoló egyik nagy meglepetése a Red Line volt. Az árát és a csomagolását figyelembe véve nem indultunk neki túl magas elvárásokkal, pedig ez a márka az 580 Ft-os értéke ellenére, nagyszerű ízélményt nyújtott. A chilit itt sem találtuk, hiába kerestünk, inkább egy természetes, borsos hatás dominált, ami tökéletes, ha inkább a visszafogottabb ízeket kedveled. A 25g-os zacskóban vegyesen találtuk könnyen és nehezebben rágható falatokat is, összességében viszont az állaga nem nyerte el igazán a tetszésünket, picit cipőtalpszerűnek éreztük. Az illata kellemes, ránézésre viszont volt, aki a tesztelők közül megjegyezte, hogy nem túl bizalomgerjesztőek a húsdarabokon lévő kis fehér pöttyök. Tápanyagtartalomban jó helyezést ért el. Magas hústartalma (a legmagasabb a tesztelt termékek között), és magas fehérjetartalma testépítő modellünket, Rolit is meggyőzte, ár-érték arányban mindenképpen jó választásnak tartjuk.

HUSOM

A HUSOM esetében az 5 tesztelőből mind az 5-en ismerősek voltak a márkával kapcsolatban. Ami már első blikkre feltűnt, az a stílusos csomagolás, mely alapvetően sokkal csábítóbbnak és bizalomgerjesztőbbnek hatott, mint versenytársaié. Textúráját tekintve tökéletesen kivehetőek a fűszerdarabok, látványra is gusztusos, illatra is kellemes. A termék tökéletesen hű a zacskón olvasható „használati utasításhoz” miszerint a „fogyasztását csak erős fogakkal ajánlják”. Az egyes falatokat ennek megfelelően hangyányit rágósnak éreztük, de ezt szinte azonnal feledtette velünk az izgalmas ízvilág, melyben édes, fűszeres, és csípős jegyek egyaránt megjelentek, különleges kóstolói élményt nyújtva ezzel. Már az első pár falatból kiütközött az erőteljesebb csípős hatás, mely érezhetően intenzívebb volt, mint a legtöbb tesztelt márka esetében. A cukortartalom (5,3g/25g) egy picit magasabb, mint kellene, de ez betudható az édes-chilis kombinációnak is. Ha diétás étrendet követünk, optimálisabb, ha a Klasszikus változatot választjuk, ebben az esetben a szénhidrát 1,0g/25g, a cukor pedig mindössze 0,9g/25g. Hatalmas piros pont, hogy a termékben nincs tartósítószer, és a hústartalom is megfelel az elvárásainknak, 100g beef jerky 197g marhahúsból készül az édes-chilis változatnál. Ár-érték arányt tekintve szerintük teljesen rendben van, a 25g-os kiszereléshez 690 Ft-ért jutottunk hozzá.

Zimbo

A Zimbo esetében szintén egy édes-chilis változattal volt dolgunk. Csomagolást tekintve semmi extra, ha nem a nagy beef jerky tesztre készülünk, nem biztos, hogy ezt a terméket vettük volna le a polcról. Érdekes módon a Zimbo esetében kevésbé ütközött ki a „chilis” jelleg, inkább egyfajta sonkás íz dominált. Egyöntetű véleményünk szerint, ha nem tudnánk, sosem mondanánk meg, hogy ez a típus is a chilis pályán játszik. A fűszerekkel bánhattak volna bátrabban, viszont ami a rághatóságát illeti, az tökéletesen el lett találva: puha és omlós. Tápértékek szempontjából pozitív, hogy a termék bio, emellett a CH/fehérje arány kiváló, és a marhahústartalom is rendben van. Csalódásként értékeltük viszont, hogy a Zimbó beef jerky-je bizony tartósítószert tartalmaz, a „fűszerek” rész nincs rendesen kifejtve a csomagoláson, továbbá elég karakteresnek mondható a só íze. A Zimbo 25g-os kiszereléséhez 799 Ft-ért jutottunk hozzá. Ár-érték arányban nem győzött meg teljesen minket, a zacskóban lévő mennyiséget elég kevésnek értékeltük, és az ízvilág sem adta vissza azt, amit a csomagoláson olvastunk.

Tifi’s

A chilis hatás szempontból egyértelműen a Tifi’s vitte a prímet, tökéletes azoknak, akik kedveli a markáns, erőteljes ízeket. Állag és textúra szempontból a keményebb, szárazabb, rágósabb típusok közé tartozik, első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő, amin az átlátszó csomagolás sem segít. Ennek ellenére megéri adni neki egy esélyt, mert az íze, ha minket kérdezte, nagyon finom és különleges! Fekete pont viszont, amiért az összetevő listán helyet kapott a tartósítószer, ami pedig a meglepetés erejével hatott ránk, hogy a felsorolásban megtaláltuk az ananászlevet is. A termék 100g-ja összesen 240g marhahúsból készül, ami szép magas szám, emellett pozitív, hogy a cukor- (3,1g/100g), és a szénhidráttartalma egyaránt alacsony (4,2g/100g). Ez utóbbi jó hír a diétázóknak. A Tifi’s összességében inkább a férfiak márkája, számunkra csalódás, hogy kizárólag 80g-os kiszerelésben kapható, nem biztos, hogy mindig örömmel ruháznánk be egy ilyen hatalmas zacskóra.  Ár tekintetében 1800 Ft-ot csengettünk ki érte.

Jack Link’s

A legnagyobb csalódást minden kétséget kizáróan a Jack Link’s okozta. Ettől a márkától sokat vártunk, de sajnos messze nem azt kaptuk, amire számítottunk. A termék már megjelenésében is természetellenes volt. Élénkpiros színe távolról sem emlékeztetett beef jerky-re, ami pedig az állagát illeti, az legjobban a gumicukorhoz tudnánk hasonlítani. Nehezen rágható, ízében bárhogy kerestük, a chilit sehogy sem leltük, inkább egyfajta édeskés aroma dominált. A cukortartalma ennek megfelelően viszonylag magas, és a természetellenes színt igazolandó, az összetevőlistán az adalékanyagok is előkelő helyet kaptak. Az ár ehhez képest elég borsosnak mondható, a 25g-os kiszerelés 750 Ft.

Összesítés

A nagy beef jerky teszt nyertese egyöntetű véleményünk alapján a HUSOM lett. Messze a legjobb eredményt érte el, a csomagolásra mind az öt kóstoló maximális pontszámot adott. Trendi arculata, erőteljes chilis íze, szimpatikus állaga, illetve textúrája, megnyerő tápanyagtartalma, valamint természetes, tartósítószer-mentes összetétele nem hagyott kétséget maga után, minket abszolút megnyert magának a márka. Nem tudtunk elvonatkoztatni attól a ténytől sem, hogy mindegyik típusa kapható többféle kiszerelésben, ezért ha úgy akarjuk, a 25g-os kiszerelés még a hátsó farzsebükben is elfér, legyen szó kirándulásról, vagy edzésről! Mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

A megosztott második helyen a Tifi’s és a Zimbo végzett. Előbbi karakteres ízével, utóbbi pedig omlós állagával és bio összetételével emelkedett ki leginkább versenytársai közül.

Márka Pontszám (max 120) Helyezés
HUSOM 95 1.
Tifi’s 82 megosztott 2.
ZIMBO 82 megosztott 2.
Red line 76 4.
Jack Link’s 51 5.
Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *