Welcome to my little Melbourne!

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4.6)
Valaska Rita
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ausztrália, Melbourne: a kávézás jelenlegi fellegvára, a hely, ahol több mint egy évtizede tombol a specialty-kultúra. Szerencsére nekünk is megvan a magunk saját kis Melbourne-je!

Gombamód szaporodó hangulatos kávézók, ahol csakis a legkiválóbb minőségű kávék beszerzésére törekednek, workshopok és kávékóstolók, ahol az érdeklődő kávéközönséget magasan képzett szakemberek szolgálják ki karakteres kávéfajtákkal. Az egyik legmenőbbnek számító melbourne-i márka, a Market Lane boltjaiban saját pörkölésű szezonálisan változó single origin (= termőhely szelektált, más fajtával nem kevert, kiváló minőségű) kávékat lehet kóstolni. Egy másik híres helyi kávézóban, az Axil Coffee-ban pedig jellemzően szezonális espresso blendet (= arabica és robusta kávé keveréke), single origin kávékat, valamint filtertechnológiával készített kávékat és tejalapú különlegességeket lehet imádni. Ezek a Direct Trade nevében működnek, ami azt jelenti, hogy közvetlenül olyan kávéfarmokról vásárolnak, aminek termőterületét személyesen is feltérképezik, az ott dolgozó farmerek környezetvédelem és szociális ellátás nevében történő fejlesztéseit pedig hűen támogatják.

Budapesten belül is van egy kávéváros, a mi kis Melbourne-ünk, a hazai speciality-kultúra úttörője, a 2012 óta létező My little Melbourne.

A külcsín vagány, már első blikkre is van benne valami dirty fiatalság, aminek hatására laza kérdőjelre hasonlító testtartással és zsebre vágott kézzel mutogatok, magyarázok a pultban serénykedő arcoknak. Megelevenedik egy képeslap: design hangfalból jó zene, valahogy érzem a bugit, a mozaik kőpadló és a noir portál áradó hipszter hangulatát. A kirakatban páváskodó cold brew torony látványától pedig nem lehet elszakadni.

A közlékeny és kedves barista egyből felvilágosít a „hidegen főzött kávét” gyártó kütyü működési elvéről. A cold brew eljárás lényege, hogy a friss kávéőrleményt 10-12 órán át hideg vagy legalábbis szobahőmérsékletű vízben kell áztatni, majd fogyasztás előtt leszűrni. Az eredmény egy hagyományos kávé savasságával ellentétben sokkal lágyabb, selymesebb, édesebb lesz. Ennek oka, hogy a hideg vizes eljárás során a kávé nem érintkezik forralt vízzel, így lényegesen más kémiai folyamatok mennek végbe, másként oldódnak ki belőle a savak és aromák, mint egy hagyományos kávéfőzőn 20-30 mp alatt átpréselődő 90-96 Celsius fokos víz.

Rendelésem valóságos hedonista hadjárat: doppio, cold brew, bemelegítésként egy sonkás-baconos quiche, ellenállhatatlanul kinéző nutellás és pisztáciás sajttorták, csodásan rétegelt flódni, és a fehércsokis makadámdiós cookie – urambocsá- már „csak” elvitelre.

Mit mondjak? Éhes voltam. Őszintén szólva, csalódás volt, hogy meleg reggelit nem készítenek, de a felnőttkor egyik előnye, hogy ha úgy tartja kedvünk, igenis jóllakhatunk desszerttel. Nekem úgy tartotta.

Dicséretes, hogy a hagyományos sütemények mellett a palettát vegán, paleo, valamint glutén-, laktóz- és cukormentes sütemények is szélesítik. Az árak hozzák a Budapesten megszokott szintet: 900 Ft egy tortaszelet, 700 Ft egy kisebb sütemény, 500 Ft egy presszókávé csak, hogy az alap termékeket említsem.

Megtudom, hogy az eszpresszobár őrlőjében a Workshop Coffee Roasters Co.-től származó, kolumbiai, mosott feldolgozású kávé van, ízélményre nem az a világos pörkölésűekre jellemző, döbbenetesen savanyú fajta, annál azért lágyabb, csúszósabb. Emellett, a választékot még a saját pörkölésű Racer Beans Coffee Co. és további, kéthetente megjelenő vendégkávék sora bővíti. Pozitívum még, hogy annak sem kell csalódnia, aki nem kávékedvből érkezik: SUKI teák, chai latték, Juiceline, Fritzkola és S. Pellegrino üdítők széles kínálatából lehet választani.

A betérők kényelmesen elférnek; a terasz, földszint, galéria és pincehelyiség tereit egy szomszédos bolt egészíti ki, ahol filteres kávé kapható. A hely barista tanfolyamokat is indít lelkes laikusok számára.

Összességében külcsín és belbecs „rendbevót”, nagyon is rendben. Egyedül a meleg étel hiánya akasztott ki, de hát még én sem akarhatok mindent.

Vagy mégis? 😉

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *