Így ne zabáld fel a bolygót!

Csirmaz Luca
A műanyagmentes július után is van élet! Hogyan tehetünk a klímaváltozás ellen étkezésünkkel?

Akár sikerült csökkentened a műanyagfelhasználásodat július során, akár nem, a bolygónk kétségkívül nincs abban a helyzetben, hogy csak időszakosan figyeljünk oda rá. Itt az ideje tehát, hogy átformáljunk néhányat régi, beidegződött szokásainkból, melyeknek számottevő része egy mindannyiunk életét meghatározó tevékenységhez, az evéshez kötődik.

Na de hogyan is kötődhet az étkezés a globális felmelegedéshez? A témakör sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk: egyrészt változtathatunk azon, hogy hogyan vásárolunk, hogyan jutunk hozzá ahhoz, amit elfogyasztunk: ha még nem szoktunk rá arra, hogy magunkkal vigyünk vászontáskákat vásárláshoz, vagy újratölthető kulacsot hordjunk magunkkal, akkor itt az ideje.

Amikor a polcokról leemelünk egy-egy árut, érdemes lehet azt is figyelni, hogy mennyi csomagolást tartalmaz. Az olajos magvakhoz például a legtöbb áruházban hozzájuthatunk csomagolásmentesen is, ahogy az előre elkészített, műanyagtengert maguk után hagyó saláták helyett egy sokkal inkább környezet- és pénztárcabarát megoldás külön-külön megvenni a zöldségeket, és otthon készíteni el a saját, újra használható dobozainkba kedvenc salátánkat.

A kifőzdékbe betérve sem kell szégyenlősködnünk, bátran vigyünk otthonról magunkkal dobozt, az esetleges PET palackokat és műanyag termékek pedig ne okozzanak nekünk túl nagy fejfájást: már azzal is sokat teszünk, ha otthon átöblítjük, és szelektív hulladékgyűjtőbe helyezzük őket. (Bár ez sajnos a közhiedelemmel ellentétben nem a legjobb megoldás: a műanyag minősége ugyanis idővel romlik, és nem lehet végtelenszer újrahasznosítani, így sokszor legjobb szándékaink ellenére is rengeteg szemetet termelhetünk, ha gyakran vásárolunk műanyagcsomagolású árut).

Ha valaki igazán merész és elszánt a műanyag elhagyásában, már Budapesten is egyre több helyen találhat csomagolásmentes boltokat (például Ligeti Bolt vagy Ne pazarolj! , vagy érdemes keresni közelünkben egy jó piacot.  Ezen helyeken minden alapanyagot saját tárolónkban vihetünk haza, vagy a helyszínen kapott üvegben, kimérve, így elkerülve bármely felesleges szemetet, melyet étkezésünk és vásárlásunk során termelnénk. Ráadásul további előnyük, hogy segítségükkel a pazarlást is megelőzhetjük: mivel kimérve vásárolhatjuk meg például a kedvenc típusú tésztánkat, éppen annyit vihetünk haza belőle, amennyire szükségünk van, nem kötnek minket a gyártók előre kialakított adagjai.

Ahhoz azonban, hogy a következő évtizedekben mi, a jóllét társadalma ne zabáljuk fel a bolygónkat, nem csak a fenti dolgokra érdemes figyelnünk, de arra is, hogy mit eszünk, mi az, amit a kosarunkba teszünk.

Az elmúlt években egyre több tudós ébred rá arra, hogy az üvegházhatásért felelős gázok igen nagy százalékáért az élelmiszeripar felel: onnantól kezdve, hogy erdőket írtunk ki azért, hogy földeken állatokat tarthassunk, vagy növényeket termeszthessünk, odáig, hogy előállítjuk, becsomagoljuk, vagy a megfelelő helyre szállítjuk az adott ételt.

Enni persze kell, természetesen – és biztos vagyok abban is, hogy mindannyian szeretünk jót enni is – ehhez azonban XXI. századi, fejlett világban élő emberként mára rengeteg opció nyitott számunkra, így érdemes lehet átgondolnunk, hogy milyen ételek azok, amelyek különösen megterhelik Földünket.

A statisztikák szerint ugyanis az üvegházhatású gázok termelésében legnagyobb szerepe az állattenyésztésnek van, ennek oka pedig többek között az, hogy az általuk kibocsátott metángázon túl állatok felneveléséhez rendkívüli erőforrások szükségesek – például külön területek csak a takarmányuk biztosítására. A százalék olyan magas, hogy egy kilogramm marhahús előállítása olyan hatással van bolygónkra, mintha 100 kilométert autóznánk. (1)

Természetesen azonban minden élelmiszer előállítása megterheli valamilyen mértékben a környezetünket, az azonban közel sem mindegy, hogy mennyire: a The Guardian által közölt statisztikai adatok (2) azt mutatják, hogy míg 100 g marhahús előállítása körülbelül 105 kg üvegházhatású gáz keletkezéséért felelős, addig a tofué például 3.5 kg-ért. Hús és hús között is van egyébként különbség: a sertés és csirke a marhánál és báránynál jóval kevesebb negatív hatással jár együtt, és általánosságban: a növények előállítása alacsony kibocsátással, míg az állati eredetű termékek előállítása magasabb járulékos káros gázkibocsátással jár együtt.

Logikus következtetés lenne tehát, hogy akkor vegetáriánusnak vagy vegánnak kell lennünk, hogy meg tudjuk menteni a bolygót. Bár már egyre több kutató teszi le érvelését a vegán életmód mellett a klímaváltozás megelőzése érdekében – egy tanulmány szerint például a hús elhagyásával felére csökkenthetjük azt az üvegházhatású gáz mennyiséget, melyért felelősek vagyunk (3), és egyre több híresség is teszi le voksát a növényi alapú ételek mellett, gondoljunk csak például Leonardo Di Capriora, aki hatalmas pénzösszegeket fektett a Beyond Meat nevű, növényi alapú húspótlóba. (4)

Véleményem szerint ahhoz, hogy tehessünk a klímaváltozás ellen azonban közel sem kell hirtelen szigorú vegán vagy vegetáriánus diétára váltanunk. Már azzal is rengeteget segítünk, ha a fent említett szokások közül néhányat bevezetünk az életünkbe, igyekszünk helyi termelőktől vásárolni, minimalizálni a pazarlásunk, vagy csökkenteni életünkben a hús, és egyéb állati eredetű ételek fogyasztását: tartsunk például húsmentes hétfőt, vagy ha a fővárosban élünk, próbáljunk ki Budapest rengeteg növényi alapú étterméből néhányat, hátha kedvet kapunk, vagy inspirációt nyerünk belőlük. Az IKEA-ban például már 150 Forintos áron kaphatunk vegetáriánus hot-dogot, de az oldalunkon is számos ételtesztet találsz, ha bizonytalan lennél, hogy hova látogass el.

Kis lépésekkel sokkal nagyobb eséllyel alakíthatunk ki olyan szokásokat, melyek valóban megfelelőek számunkra, és hosszú távon nem csupán környezetünk, de saját boldogságunkat és egészségünket is képesek szolgálni.

 

Források: 

(1) Heller, M. C., & Keoleian, G. A. (2015). Greenhouse gas emission estimates of US dietary choices and food loss. Journal of Industrial Ecology19(3), 391-401.

(2) https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

(3) Scarborough, P., Appleby, P. N., Mizdrak, A., Briggs, A. D., Travis, R. C., Bradbury, K. E., & Key, T. J. (2014). Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK. Climatic change125(2), 179-192.

(4) https://index.hu/gazdasag/2019/05/03/imadjak_a_tozsden_leonardo_dicaprio_muhusos_ceget/

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *