Fel akartam pörögni, le lettem ültetve

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 3.6)
Valaska Rita
Étterem: Madal Cafe
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Sri Chinmoy, becenevén Madal: zenész, békefilozófus, maratonista és 2013 óta három budapesti újhullámos kávézó névadója is. Ilyen háttérkoncepciót meg kell „kóstolni”, gondoltam, s meg is látogattam a Ferenciek terei egységet. Megérte?

Ha azt vesszük, hogy egy jót uzsonnázni és „kávétól ittasan” felpörögni akartam, azt kell mondanom, hogy sajnos nem annyira …

Meleg reggelit nem készítenek, csak kevésbé kiadós édes és sós falatokkal szolgálnak: töltött kosárkák, croissant-ok, apró vitamingolyók, sütemények közül répatorta, sajttorta, triscchler, brownie és cookies pihen a pultban. Frissen facsart narancslé nincs, s szűrt vízre utaló nyomokként csak egy-két üres vizes üvegpalackkal találkozom, de az asztalokon már nincs bekészítve. Kávéból csak világos pörkölésű, brazil, teából viszont van választék bőven. Magvas croissant-t, kecskesajtos kosárkát és trischlert tesztelek, doppio kíséretében. Utóbbi extrém módon savanykás ízű, tehát világos pörkölésű. A croissant-t akár a szomszédos Aldiból is hozhattam volna, semmi extra. A kecskesajt megmenti a kosarat, a trischler viszont újabb unalom a köbön. Igazából se nem jó, se nem rossz.

Meditatív zene zümmög a háttérben, hangulatom bágyatag-álmatag szintre süllyed. Fel akartam töltődni, erőt és élményt gyűjteni, de most már inkább csak túl akarok lenni rajta, mielőtt elaludnék. Kicsit mocorgok, felnézek a laptopbarát galériára, és konstatálom, hogy a felső szintet az utolsó négyzetcentimétering beépítették ülőhellyel, már épp’ megdicsérném magamban a gazdaságos helykihasználást, mikor azzal szembesülök, hogy a mosdóban gyakorlatilag egyedül sem férek el.

A pultban két ember tüsténkedik, vendégek azért vannak szép számmal, magyarok, külföldiek egyaránt.

Két dolog tetszik: a fából készült, igényesen logózott kávétálca és a kis útravaló idézetes kártya.

A natúr hangulat untatni kezd, rákeresek a pörkölések közötti különbségre, kapjam meg legalább az információt, ha az ízlelőbimbókkal tapasztalható különbséget már nem kaphattam.

Nos, a pörkölés az a folyamat, amely során a zöld kávébabból a kávéital alapját képező pörkölt kávé lesz. Magas hőmérsékleten száraz hőbehatás történik, a nyers ízből illat és aroma válik ki. A pörkölést a hőbehatás ideje és erőssége befolyásolja. Az igazán képzett pörkölőmesterek sokféle szintet különböztetnek meg, mi Európában négy alaptípust használunk:

A hamburgi pörkölés világosbarna. Alapanyaga az arabica; a durvára, érdesre őrölt kávébabot ún. karlsbadi kannában vagy filteres kávéfőzőben forrázással készítik. „Németesnek” hívott, világos, vöröses, teaszerű, citrusosabb ízű ital születik.

A bécsi pörkölés középbarna. Szintén arabica, ebből készül az ún. „bécsi fekete”, vöröses árnyalat nélkül, a citrusok mellett enyhén kesernyés íz kíséri, és szinte kivétel nélkül magas zsírtartalmú tejjel, tejszínnel, tejszínhabbal fogyasztják.

A francia pörkölés sötétbarna, robusta kávéfajtákkal kevert. Ez a pörköltségi szint az, amikor már nem csak a kávé eredeti íze dominál, hanem erősen meghatározó a pörköltség szintje is. A pörkölés hossza és a hőhatás tehát erőteljesen befolyásolják a kávé végleges ízét.

A mélybarna olasz pörkölés arabica és jó minőségű robusta kávéfajták keverékét használja, előbbi az aromáját, utóbbi a koffeintartalmát adja és segíti a kávéfelszínt lezáró crema képződését.

A világos pörkölésű kávék tehát hagyják dominálni a kávéfajták eredeti ízét, míg a sötét pörkölésűt keserűbb karaktere miatt erősebbnek érezzük, holott kevesebb koffeint tartalmaz világosabb társainál.

Ennyi infóval is gazdagabbak vagyunk, ha Madal már nem annyira tudott hozzájárulni a látogatói élmény növelésével és a választék sokszínűségével.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *