Vegán burger Los Angelesből

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4)
Csirmaz Luca
Hús, ami nem hús, de éppen ugyanolyan: kipróbáltuk a növényi alapú húspogácsát, amiben Bill Gates is hisz.

Lehetséges a valódi húsélmény hús nélkül? Létre lehet hozni a jól ismert hamburger-élményt anélkül, hogy bármely állatnak is szenvednie kellene érte? Miért fektet hatalmas pénzösszegeket egy vegán ételbe Bill Gates és Leonardo Di Caprio?

A Beyond Meat egy amerikai, növényi alapú húspótlókat gyártó cég, mely 2016 óta egész Amerikát, és lassan az egész világot is meghódítja: üzletek, éttermek, hotelek és szupermarketek ezreiben lehet már hozzájutni a „húspogácsákhoz” és „kolbászokhoz”, melyek éppen úgy néznek ki, olyan állagúak, és sok vélemény alapján ugyanolyan ízűek, mint húsból készült társaik.

De mi is ennek az értelme? Vegetáriánusként magam is sokszor találkozom azzal az érvvel, hogy ha egyszer ezen életmód, étrend mellett dönt valaki, akkor miért próbálja másolni a húst, miért eszik húsra hajazó dolgokat. A helyzet persze nem ilyen egyszerű: az, hogy a húst valaki ne kedvelje, általában igen kis százalékban járul ahhoz hozzá, hogy lemondjon róla: legtöbb esetben annak ellenére választjuk a növényi alapú diétát, hogy vannak húsos ételek, melyeket kifejezetten szeretünk.

Azonban nem szeretnénk, hogy saját ínyencségünk miatt állatoknak kelljen meghalnia, esetleg egészségügyi, vagy környezetvédelmi okokból mondunk nemet a jól megszokott sajtos párizsire vagy szaftos burgerre. És ilyenkor néhányunknak – köztük nekem is – olykor hiányzik a hús megszokott állaga, vagy egyes hagyományos ételek ízei.

Persze a húspótlók nem csak a vegán és vegetáriánus embereknek segíthetnek abban, hogy kíméletesen nosztalgiázhassanak, hanem jó alternatíva lehet azok számára is, akik bár fogyasztanak húst, szeretnének egészségesebb, vagy környezetbarátabb alternatívák felé fordulni: ezen okokból fektetett be a cégbe Bill Gates, Leonardo Di Caprio, vagy a McDonalds korábbi CEO-ja, Don Thompson is.

A Beyond Meat arra törekszik, hogy a húsélményt tökéletesen reprodukálja kizárólag növényi alapanyagokból: tudósaik laboratóriumokban dolgoznak azon, hogy az íz, állag, és még a szín is reprodukálható legyen. De miből is lehetnek erre képesek? A „műhús” alapját borsóból, mungóbabból és rizsből kivont fehérjék alkotják, míg az állagért a kókuszolaj és burgonyakeményítő felel, a pogácsa vöröses színét, a „vért” pedig a cékla adja.

A képek alapján az egyértelmű, hogy a Beyond Meat termékei valóban megszólalásig hasonlítanak a húsra külsőleg, de vajon tényleg olyan is az ízük?

A Vegan Love éttermébe látogattam el, hogy ennek a végére járjak, mely a Bartók Béla úton található vegán street food paradicsom mennyei burgerekkel, hot dogokkal, és mivel nagy erőfeszítéseket tettek arra, hogy a Beyond Meat „húspogácsái” Magyarországon is elérhetőek legyenek, néhány hónapja már a világhírű burgereket is megkóstolhatjuk náluk az országban egyedülálló módon.

Az áruk egyelőre elég borsos: 2900 Forintért juthatunk hozzá az egyébként hagyományos ízvilágot megidéző hamburgerhez: a buciban a „húson” túl vegán cheddar sajtot, paradicsomot, csemegeuborkát, jégsalátát, lilahagymát, és házi burger szószt találunk, és körülbelül 10 perces várakozási időn belül haraphatunk is egy nagyot a híres műhúsba.

Kinézetre valóban egy „hagyományos”, ínycsiklandó burgert látunk magunk előtt, és a húspogácsa is megszólalásig hasonlít. Ízre egyben jól harmonizál a többi összetevővel, és teltebb állaga is jól reprodukálja az „állati élményt”. Külön, csupán a húspogácsát megkóstolva azért még lehet érezni a különbséget: véleményem szerint a megfelelő körítéssel jól álcázza magát a Beyond Meat, azonban ahhoz, hogy valóban megtévesztően húsízű és élményű legyen külön is, még valószínűleg fejlesztésre szorul.

A Beyond Meat nagyon érdekes élmény számomra, bár bevallom, arról még nem feltétlenül győzött meg, hogy egyszerűbb növényi alapú társaival szemben őt válasszam legközelebb: anélkül, hogy az állagra és ízre ilyen nagy energiabefektetéssel hajazni próbálnának például az étterem saját fejlesztésű Juicy Lucy-ja, vagy a Tökmag Céklaburgere, számomra legalább ilyen ínycsiklandó, ha nem kiemelkedőbb élményt nyújt.

Izgatottan állok azonban a fejlesztések elé, hogy vajon meddig tud még eljutni a tudomány, és fokozni a “műhús élményt”: biztos vagyok abban, hogyha valóban közel tökéletesen lehetne reprodukálni a húsélményt, és árban sem lenne különbözet egy hagyományos, vagy egy növényi alapú burger között, akkor nagyon sok ember választaná az utóbbit.

A Beyond Meat üzenete, és célja azonban tökéletes összhangban van azzal, amit szerintem számos ember számára fontos lehet meglátni: hogy nyissunk az új, húsmentes alternatívák felé bolygónk túlélése, és az állatok védelme szempontjából, és merjünk kitörni régi megszokásainkból, értelmezzük újra azokat.

 

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *