Zero waste cookbook avagy egy fenntarthatóbb élet receptjei

Pető Regina
Részt vettél a műanyagmentes július kihíváson? Jártál már csomagolásmentes boltban vagy szívószálmentes bárban? A zero waste életmód sokaknak a valóságtól elrugaszkodott tűnik, mások szerint megmentheti a Földet...

A zero waste témával kapcsolatban Földi Barbarával beszélgettem, aki amellett, hogy élményalapú oktatás tervező, több mint 8 éve foglalkozik hivatásszerűen fenntarthatósággal. A hétköznapokban egy társadalmi vállalkozást vezet, mely keretében újrahasznosított anyagokból táskákat varr, emellett programot szervez, blogot ír és egy 2 éves kisfiút terelget a fenntarthatóbb élet felé. Az elmúlt években pedig összeállított egy programot, ami azoknak lehet a segítségére, akik szeretnének elindulni egy fenntarthatóbb élet útján, csak még nem tudják hogyan.

Mikor találkoztál először a zero waste életmóddal?

Kb. 4 éve láttam egy TED Talkot, akkor már nyakig benne voltam ebben az életmódban, csak nem tudtam, hogy van neve.

Mesélj, kérlek a fenntarthatósági programodról, a zero waste bootcamp-ről. Honnan jött az ötlet?

Az ötlet kicsivel több, mint 2 éve született, amikor a kisfiam is. Már akkor is voltak workshopok elérhetőek, de egyik se adott egy alap átfogó tudást. Az első évben terveztem, partnereket kerestem magam mellé – akik végül kiestek, így egyedül vágtam bele 2019 elején. Már több mint 8 éve hivatás szinten dolgozok élményalapú oktatással és látom, hogy mennyire fontos a közösség ereje egy tanulási folyamatban. Mindenképp olyan programot akartam összeállítani, ahol nem csak Én tudok tudást átadni, hanem a résztvevők egymást is segítik. A másik fontos eleme, hogy ezek a műhelymunkák 2-3 naposak, hiszen új szokásokat kezdünk el kialakítani, amik a mindennapi életünkben lesznek jelen. Ehhez igenis szükség van egy kis elvonulásra, befele figyelésre, hogy sikeresek legyenek ezek a változási folyamatok.

Hogyan néz ki egy ilyen program?

A műhelymunka úgy épül fel, hogy általában 3 nagyobb témát ölelünk fel. A szeptemberi – friss családoknak – készült workshopban, lesz háztartás, babaápolás és bőrápolás. Amennyiben más a tematika, van hogy varrással is foglalkozunk illetve konyhai praktikákkal. Minden téma kb. 2-3 óra aminek az elején közösen járjuk körül kérdések mentén az adott tematikát, utána pedig a gyakorlat következik. Közösen készítünk el krémeket, tisztítószereket, szabunk, varrunk. Fontosnak tartom meg említeni, hogy a résztvevők közösen alkotnak, közben beszélgetünk és nagyon hasznos információkat is cserélünk.

Mi az a zero waste cookbook pontosan?

A zero waste cookbook egy csokorba szedett ötlet, figyelmesség, amivel jobbá tehetik a résztvevők a saját mindennapjaikat fenntartható módon, figyelve a családjuk és a környezetük egészségére. Receptek, praktikák és a közösség ereje.

Mi a kedvenc recepted?

Az egyik kedvencem az elmúlt hónapban a vegán tepertőkrém. Gyors, egyszerű és nagyon finom. A legjobban pirítóssal szeretem és friss paradicsommal vagy uborkával.

1 marék szezámmag
½ marék lenmag megpirítva

Ezeket az aprítóba teszem, hozzáadok 1 ek. kókuszolajat, majd egy kis só, bors, és mehet is az aprítás. Akár heteket is eláll a hűtőben (persze, ha kibírjátok, hogy nem eszitek meg.)

Honnan szerzel inspirációt?

Az inspiráció elsősorban a kisfiamtól jön és a természetből, hiszen ezt nem is magamért teszem feltétlen, hanem a következő generációkért, hogy nekik is meg legyen mindaz, ami nekünk meg volt vagy most megvan. Sokat olvasok a témában cikkeket, mind hazai és nemzetközi forrásokból. Az Instagramon is remek blogok vannak, melyek hasznos tippeket osztanak meg.

Vannak olyanok, akiket ebben a témában követsz?

Az egyik abszolút kedvenc: @mamordiary (Dóra) egy magyar kétgyermekes édesanya, aki Angliában él a családjával és hihetetlen munkát végez a fenntartható életmód népszerűsítésében.

Szoktál néha bűnözni?

Igen, az egyik a pelenka. Ez a legnagyobb bűnöm, ami miatt állandóan rosszul érezhetem magam, de nem teszem, mert felesleges. Inkább teszem a dolgom és abban változtatok, amiben tudok. Hibridek vagyunk ebben, mert sokat utazunk és sokszor a hotelekben, különféle szállásokon nem volt megoldható, így csak itthon szoktam mosható pelenkát adni a kisfiamra. Már a végéhez közeledünk, így ezt lassan el is hagyhatjuk. A másik a repülés. A legszennyezőbb közlekedési forma, amire nem találtam egyenlőre alternatívát. A férjem olasz és Budapesten élünk. Az egyetlen dolog, ami hiányzik neki a családja, és nem akarom szétválasztani a családokat. Amikor utazunk, annyit tudok tenni, hogy a lehető leghulladékmentesebben utazzunk. (Kevés csomag, csomagolt étel, ital, stb).

Mi a motivációd a mindennapokban, ami segít a jó úton maradni?

Az elmúlt hónapban – bevallom – nagyon nehéz volt számomra pozitívnak maradni. Rengeteg cikk, hír jelenik mg folyamatosan a klímakatasztrófával kapcsolatban. Nehéz nem figyelembe venni, nem elolvasni. A klímaváltozását mindenki és mindenhol érzékeli, tehát mindenkit érint. Azt hiszem, mindenkinek saját magának kell kitalálni a megküzdési módszerét. Ami nekem segít, hogy igyekszem tudatosan a jelenre koncentrálni. Amikor a kisfiammal játszom, akkor vele vagyok testben és fejben is (bármennyire nehéz is néha és nem mindig sikerül). Ezt lehet fejleszteni, gyakorolni meditációval. Valamint, a már rögzült, régi szokások mellé igyekszem újakat beilleszteni, új recepteket próbálni. A legújabb mániám a „batch cooking” azaz úgy főzni, hogy el tudok tenni belőle a mélyhűtőbe is. Minél több megmaradt alapanyagból főzni. A cél, hogy mindent felhasználj, mielőtt megromlik. Hiszen az élelmiszer pazarlása nem fenntartható és nagyon nagy gazdasági károkat is okoz. A sok pazarlás közül ez fáj a legjobban.
Azt hiszem szerencsés is vagyok, mert a munkám is erről szól, így még munka közben is azt érzem, hogy teszek egy fenntarthatóbb jövőért.

Ha érdekel a téma, a következő program részleteit megtalálod Facebookon: https://www.facebook.com/events/2384762838476355/

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *