Távol-keleti ételművészet felsőfokon

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 5)
Tesztevők
Étterem: AUM
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Van egy hely Óbudán, mely a távol-keleti gasztronómiai világ legjavát varázsolja eléd, mindezt pedig olyan illatokkal, színekkel, és ízekkel prezentálja, amelynek köszönhetően valódi élmény lesz az étkezés!

De mielőtt nagyon belemerülnénk a részletekbe, el kell mondjuk: az AUM étterem igazi ritkaság a budapesti gasztro palettán. Óbudán a Flórián téri üzletközpont tövében bújik meg, de közben olyan minőséget és menüt prezentál, amit bármelyik belvárosban lévő fancy fine dining étterem megirigyelhetne. Mindezt pedig ehhez képest egészen visszafogott árakkal valósítja meg.

Erről az izgalmas ékszerdobozról Instagramról értesültünk. A képek láttán pedig egyből kedvet kaptunk a tesztevéshez, ezért csapataink kivonultak a helyszínre.

Az étterem alapkoncepcióját tekintve ázsiai-magyar fúziós ételeknek ad otthont,  „melyek ízvilágukban, tálalásukban is egy-egy ázsiai körutazást idéznek meg az étterem falai között. Autentikus alapanyagok, gondosan megalkotott tányérok és egy nagy adag kreativitás tökéletes harmóniája: ez a hamisítatlan Aum életérzés.” – olvashatjuk az AUM honlapján.

Kreatív szakácsokban nincs hiány, annyi biztos. Három is van belőlük, Varga Dániel, Nyikita Szuharev és Maszlay Zoltán személyében. Mint azt megtudtuk, Dániel és Zoltán éveket töltöttek el Thaiföldön, hogy itthon is képesek legyenek megidézni a jellegzetes thai aromákat, míg Nyikita a textúrák újrafogalmazásában éli ki a tehetségét.

Ebből a sokszínű és egyedi művészhármasból kaptunk kóstolót az étteremben tett látogatásunk alkalmával. Egy olyan világba nyerhettünk betekintést, ahol az ételek a legutolsó részletig meg vannak terezve, és maga az étkezés valódi élmény, mely szinte a teljes étteremben töltött idő alatt beszédtémát nyújt a vendégeknek. Az ételek összetevői elsőre nagyon meglepőek, szinte már-már groteszknek hatnak, ám valahogy mégis sikerül rendkívül élvezhető egységet alkotniuk. Ilyen pl. a csirkemáj-lichi-kalács szentháromsága, melynek hallatán jól láthatóan magasra húzzuk a szemöldökünket, pedig így utólag visszanézve óriási hiba lett volna nem kipróbálni. A tálalás során a komponensek külön érkeznek, így az étkezés maga egy izgalmas játékká válik. Szinte bárhogy kombinálhatjuk az alapanyagokat, ami lehetővé teszi, hogy minden egyes falat egy új benyomást hagyjon maga után. A művészeti színvonal persze nem csak az ételekre és tálalásra vonatkozik, hanem egyúttal magában foglalja a kiszolgálást is. Az AUM-ban ugyanis a pincérek valóban értenek ahhoz, amit csinálnak, vérbeli vendéglátósok, akik részletes tudással rendelkeznek az ételekről, sőt rávesznek, hogy végigegyél egy degusztációs menüt, még úgy is, ha egyszerűen csak egy előétel miatt látogattál az étterembe. Mert, hogy pont ez történt a mi esetünkben is…

Egy előétel, egy leves, egy könnyed főétel miatt látogattunk az AUM-ba, és miután már fejenként az 5. fogásnál tartottunk, kezdtük úgy érezni, hogy túszul ejtettek minket. Persze szó se volt róla, hogy ténylegesen szabadulni próbáltunk volna. Annyira különleges és finom volt minden, hogy csak kapkodtuk a fejünket, képtelenek voltunk betelni a látvánnyal és az ízekkel. A menü folyton változik, így visszatérő látogatóként sem fogjuk megunni az ételeket.

Na de elég a szócséplésből, térjünk a lényegre:

Gulyás egy kicsit másképp

Anna egy hagyományos gulyást idéző étellel kezdte felfedezni a kínálatot. A Massaman gulyást burgonya gombóckákkal, ananásszal, mogyoróval és marhapofával készítették. A leve már-már szaft volt, elég sűrű íz élményében rendkívül sokszínű, egyszerre édeskés és pikáns. Textúrák tekintetében úgyszintén vitathatatlanul izgalmas köszönhetően az omlós marhahús, ropogós mogyoró és zöldségek elegyének. Az étel komplexsége ellenére a fűszerek egyáltalán nem terhelték túl az ember gyomrát, az adag is megfelelő volt.

Catch of the day

A vehemensebb leves után jól esik egy könnyedebb főétel, így esett a választás a Catch of the day-re. A tányéron négy darab Tod man Plah érkezett, amiket tulajdonképpen úgy is nevezhetnék, hogy halfasírt. Ízélményükben a halfalatok nem voltak túl hivalkodóak. Nem úgy, mint a köretként érkező élénk lila káposztapüré. Sajnos ez önmagában elég sós volt, azonban a lágyan édeskés mangóval, roppanós pak-choy-jal együtt kellemes összhangba kerültek az ízek.

Soup of the day

A soup of the day, azaz az ázsiai kivitelben készülő karfiol leves igazán izgalmas tálalással érkezett. A változatos textúrájú levesbetétek művészien voltak elrendezve a jókora rusztikus tálban. Mellette hasonló stílusú kis kancsóban érkezett a krémes állagú halványzöld leves, melyet a pincér csak azután öntött a tálba, hogy kellően kicsodálkoztuk magunkat. Ugyanis már a levesbetéten volt mit nézni. Ebbe a levesbe a karfiol több formában került bele, mint amit valaha el tudtuk volna képzelni. Volt a tányéron éppen csak megpirított roppanós friss karfiol, savanyított karfiol rózsák, karfiol hab és karfiol morzsák is.

Ezek között pirított fenyőmag bújt meg, a kompozíciót pedig tökmagolaj, némi zöldborsó és menta levél koronázta meg. A zöld leves íze nem volt olyan idegen, mint amire első ránézésre számítottunk, igaz nem is hasonlított a klasszikus magyaros karfiol leveshez. Nem tudnánk megnevezni mi lehetett a titkos összetevő, amitől a leves zöld színt kapott, de az ízével is csodát művelt. A roppanós karfiol rózsák és a pirított fenyőmag pedig tökéletesen ellenpontozták a leves lágy krémes textúráját. A savanyított karfiol egy kicsit kilógott a sorból, harsány ízével enyhén megbontotta a fogás tökéletes harmóniáját.

Reflektorfényben a Tonkatsu

Regi második fogása, a tonkatsu vagyis a sertés karaly ananásszal, kimchivel és kókuszos burgonyapürével szintén több tálban elkülönítve érkezett. A kókuszos burgonyapüré konkrétan a kókusz héjába volt kitálalva. A kompozícióból számunkra egyértelműen a bundázott sertéskaraj csíkokra halmozott ananászos zöldség szósz volt a non plusz ultra. Az ízletes húshoz tökéletesen passzolt az ananász és mangó édes íze, melyhez grillezett kaliforniai paprikát, zsenge zellert és finomra vágott újhagymát adtak. Az egész fogás zseniálisan összetett volt, és szinte minden létező ízt tartalmazott.

Előétel mohán tálalva

A Szilvi által már korábban említett csirkemáj, lichi, kalács hármas egy egészen meglepő formában, úgy nevezett „season boxon” került tálalásra, mely újszerű módon algával volt megtöltve. Mondanunk sem kell, az ember szinte már a látvánnyal jól lakott.

Az édes és sós tökéletes összhangban volt egymással, a komponensek kombinálásával olyan meglepő ízek születtek, hogy minden egyes falat után meg kellett álljunk rácsodálkozni erre a színekben gazdag fogásra.

Robbantott somlói, és az „Alma”  

Természetesen képtelenek voltunk desszert nélkül távozni. A látogatásunkkor étlapon fellelhető két-féle édességből mindkettőt kipróbáltuk. A robbantott somlói összhatásában ugyanazt nyújtotta, mint amit a hagyományos somlóitól már megszokhattunk, kivéve, hogy alkotó elemeire volt ez is szétszedve, így új, egészen izgalmas oldalait is felfedezhettük ennek az édességnek: lágy és krémes, a szőlővel kiegészítve különleges párost alkot, kevésbé hat gejnek.

A misztikusan csak „Almának” elnevezett desszert leginkább egy almakompótra hajazott, barack habbal és barack granitával érkezett. Könnyű finomság, de nem hagyott igazán bennünk maradandó élményt, és nem tudta maga mögé utasítani a fent említett somlóit sem.

A desszert végeztével megérkezett néhány ristretto kávépárlat is. A hidegen tálalt párlat nagyon stílusosan kis kémcsövekben lett kitálalva és jó levezetőnek bizonyult a fogások gazdag sorában.

Az étkezés végén érkezett a meglepetés négy kis szekrény! képében, melynek mindegyik fiókjában más különlegesség bújt meg. Az első fiók habcsókot, a második görögdinnyés jégkrémet, míg a harmadik zabkekszet rejtett.

Az AUM után teli hassal és élményekkel gazdagon tértünk haza, és abban mindannyian egyetértettünk, hogy még biztosan visszalátogatunk ebbe a különleges Flórián téri étterembe.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *