Avagy hogyan alakítsuk át kedvenc receptjeinket mindenmentessé!

Biztos sokan jártatok már úgy, hogy találtatok egy tök jó receptet, amit kipróbálnátok, de teli van ismeretlen mértékegységekkel, meg  olyan összetevőkkel, amivel nem szeretnétek belerondítani életmódváltásotok közepébe. Nos, itt az ideje, hogy egy kicsit másképp szemléljük a dolgokat, és ahelyett, hogy szomorkodnánk, elővennénk kreatív énünket, meg kedvenc receptünket, és átalakítanánk. Nem is olyan bonyolult, mint hinnénk.

Vegyünk alapul egy receptet, ami csupa “cup” meg “ounce” meg “inch” paraméterekkel van tele.

Ezt a receptet egyébként egy olyan oldalon találtam, ahol át lehet állítani, hogy a mennyiségek US vagy Metric, azaz hogy csupa “cup” meg “ounce” helyett “ml” meg “gram” legyen. Én ezt manuálisan kikerestem konvertáló weblapokon, hogy akkor is kéznél legyenek, ha nem ilyen sokoldalú weblapon találjuk meg álmaink receptjét.

Először is kezdjük az alapanyagokkal, hogy mit mivel helyettesítettem:

 

Kakaó volt itthon, sima cukrozatlan, bármilyen fajta megteszi, és a tojást is el lehet hagyni, szerettem is volna, csak elfelejtettem megvenni helyette a pótlást. Ami nincs a receptben, az a sütőpor meg a szódabikarbóna. Ez utóbbi még kelleni fog, mert ami a fentiekben “self rising flour” néven fut, azaz ilyen önkelesztő fajta, nekünk nincs, így majd jól megcsináljuk magunknak.

Először is nézzük a weboldalakat, ahol mennyiségeket konvertálhatunk alapanyagtól függően, ugyanis mint tudjuk 1 cup liszt az nem lesz egyenlő mondjuk az 1 cup tejjel.

Tehát kezdjük a vajjal, ami ugye evőkanállal van megadva, de mi most mindent szeretnénk gram-ra és ml-re egyszerűsíteni.

Az utolsót kicsit szemléltetném. Ez a kis konvertáló nagyon praktikus. A tejszín “heavy cream” néven található meg benne, és nagyon egyszerűen csak be kell állítani, hogy cup-ból szeretnénk először gram-ba, majd ha meg van a grammos mennyiség, át kell váltani a kis füllel, hogy most “weight”-ből “volume”-ba szeretnénk váltani, majd beírni a gram-ban kapott mennyiséget, és rákattintani a “calculate!” gombra. Így már meg is kaptuk a milliliterbe átszámolt mennyiségünket. Ugyanezt kell eljátszani a tejjel.

Ha idáig mindent átmatekoztunk, akkor már csak néhány dolog maradt. Például, hogy a sima lisztet, hogy cseréljük le rizslisztre, mivel ez utóbbi, egész máshogy reagál, több nedvességet vesz fel, és jó tömörré válik, ha csak nem állítunk egy kicsit rajta.

Hogyan helyettesítsük a búzalisztet rizsliszttel —> katt

Ezen a weboldalon elárulják nekünk, hogy például a receptben leírt minden egyes “1 cup flour” helyett számoljunk csak 3/4-et, emellett a tojások és a zsiradék számát, tehát jelen esetben a vajét, növeljük egyel, azért hogy legyen mi összetartsa a rizslisztes tésztánkat.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak pár lépés maradt. A fenti receptben 8 inch méretű torta formáról van szó, de nekem sajnos nincs akkora, így a mennyiségeket meg kell növelni, na de mennyivel. Itt két lehetőségünk van. Az első az, hogy számolunk: így—>katt

Itt leírják nekünk, hogy először kezdjük azzal a mérettel ami a receptben van írva, tehát a 8 inch, ami ha google-ben keresünk, ki is dobja rögtön, hogy az 20cm. Tehát a képlet:

(a tortaforma mérete)/2=sugár

20cm/2=10

Utána tegyük meg ugyanezt azzal a mérettel ami nekünk van, jelen esetben egy 26cm-es forma:

26cm/2=13

Aztán, a következő lépés, ahhoz, hogy megkapjuk a szorzónkat:

(a forma amit használni szeretnénk sugár x sugár) / (a forma amit a recept ír sugár x sugár)= szorzó

(13×13)/(10×10)=x

169/100=1,69

Tehát megkaptuk, hogy minden egyes alapanyagot szorozzunk fel 1,7-el, hogy megkapjuk a nekünk megfelelő mennyiségeket. Ez a matekolós verzió, vagy használhatod ezt a kalkulátort—>katt

Ez egy remek kis találmány. Én szépen beírtam a már a rizsliszt miatt hozzáadott plusz mennyiségekkel átszámolt grammos milliliteres mennyiségeket, beírtam az “Existing Baking Tin” alá, hogy a recept maga egy 20 cm-es formához van kitalálva, meg hogy a magassága kb. 5cm a formának, és fontos, hogy mindkét beállítás cm-ben legyen, mert ha egyik inch másik cm, abból valami értelmetlenség jön ki. Alá tehát értelemszerűen beírtam ami nekem van, és látni is, hogy a képlettel is jól számoltunk, mert itt is 1,7-es a szorzó, alul pedig meg is jelenik az új receptünk.

Már csak egy dolog maradt hátra a sütés előtt, hogy bekeverjük az “önkelesztő” lisztünket. Az alap recept még a szorzás előtt ugye azt írta, hogy 1 és 3/4 cup, ami egyenlő 128g+96g, amiből lejön 1/4 cup a rizsliszt miatt, ami 32g, tehát 192g jön ki a kis formához, és abból lesz nekünk 325g.

Találtam egy olyan tippet, hogy 150g liszt+6g gluténmentes sütőpor+1,25g szódabikarbóna+2g só

Ez alapján én ezt csináltam: 325g/150g=2,16 —-> tehát sütőpor 6gx2,16=13g —->szódabikarbóna 1,25×2,16=2,7g —–>só 2×2,16=4,3g

Ezeket a mennyiségeket bekevertem a lisztbe és már neki is álltam sütögetni.


Előre kimértem mindent, hogy majd csak pakolni kelljen. Közben a sütőt már be is gyújtottam, 175 fokra, gázsütőn nagyjából 2-3-as fokozat között valahol.

Első lépésként a kókuszvajat és xilitet raktam a konyhai robotgépbe, és addig hagytam magas fokozaton dolgozni, amíg szép lágy, kissé habos elegyet kaptam. Fontos, hogy én legalább 50 grammal kevesebbet raktam bele a xilitből, mert a legutóbbi tortámnál is pórul jártam, hogy számomra ehetetlenül édes lett.

Közben mehet bele már a vanília, és a tojások egyesével, mindnél megvárva, amíg azt a gép szépen beledolgozza. Addig én a kakaót belekevertem a lisztbe, majd a tojások után apránként elkezdtem adagolni a masszába felváltva a rizstejjel. A lényeg, hogy a lisztezés legyen az utolsó lépés.

Ezután én még a sütőformámat kikenten egy kis kókuszvajjal, majd beleöntöttem a masszát. Nem kell megijedni, látszólag elég folyós, de a végén tökéletes lesz. Mivel az eredeti recept is ilyen kuglóf formát írt, így kaptam az alkalmon, hogy végre kipróbáljam az enyémet.

Azt írja, hogy kb. 35-40 percet süljön, nekem nagyjából 1 óra volt, tökéletes tűpróbáig. Miután kivettem, hagytam szinte teljesen kihűlni, és addig elkészítettem a csokit rá. Valamiért a csoki nem akart gőz fölött megolvadni, csak ontotta magából az olajat, ezért felhagytam vele, és csak simán hozzákevertem a mandulakrémet, amiből végül 400 ml-t használtam fel, mert olyan tömör volt a massza, hogy nem nagyon akart folyni. Ezt már  egy edényben, kis lángon csináltam, amíg szép sima nem lett.

Ezután beraktam a hűtőbe, 15 percre, miközben időnként jól átkevertem. Közben a kihűlt süti alapot kivettem a formából, majd rácsorgattam az összes csokoládét. Én így utólagos tapasztalattal még kettévágtam volna, és ott is jól megtöltöttem volna, de úgy is jó volt, hogy azt a csoki mennyiséget, ami már végképp nem fért rá, külön tálaltam a tányérra mellé, mint extra krémet.

A végeredmény valami ilyesmi lett, amit aztán én ehető rózsaszirmokkal díszítettem, mert pont volt itthon egy kis szárított aprított verzió.

Na szóval igen, hosszú volt és fárasztó, de higgyétek el, megéri, és ha az ember egyszer már megtanulta ezt a procedúrát, már bármilyen recepttel képes lesz megcsinálni könnyűszerrel, arról nem is beszélve, hogy ez a torta mondhatni 5000 forintból meg volt, ha azt nem számolom, ami alapból volt itthon. Szóval sütőformákkal elő, és vágjatok bele a kísérletezgetésekbe ti is!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *