Foodstyling 1.0 – avagy a tökéletes ételfotó titka

Pajger Adrienn
Ebben a cikkben összegyűjtöttem az eddigi tapasztalataim alapján az ételfotózással/foodstylinggal kapcsolatos alapokat, amiket szívesen megosztok veletek, hogy minél többet tudjatok ti is kihozni az otthon készített fogásokból :)

FOODSTYLING 1.0

1. A LÁTVÁNY

Mert minden a látványon múlik, ha ételfotózásról van szó. Ez az egyik kedvenc fotóm, amit még a húgomról készítettem egy finom bögre forrócsokival, a bögréhez illő kötött pulcsis, vastag sálas szettben, őszi fényekkel, bekuckózva a hideg elől. Legalábbis a fotón ennek tűnik, nem igaz?

Valójában egy pohár víz lapul a bögrében, a tejszínhabot pedig háromszor újra kellett nyomni a fotó kedvéért, mert sajnos a rendes tejszínhab nagyon hamar lelapul. Nem szerettem volna borotvahabot használni (bár sokszor azt használnak egy-egy fotó kedvéért a stylistok), mert nekem az nagyon műnek hat. Így hát gyorsan párszor újrafújkodtam a habot, ide-oda tologattam a fahéjrudat és csillagánizst, feltettem a fotómodellemre a vastag sálat (épp akkor 20 fok volt kint) és meglőttem ezt az őszi hangulatú fotót szeptemberben.

 

Ugyanígy kísérleteztem egy csokis piténél, ahol meg azért nem használtam borotvahabot, mert a pitét én sütöttem, nem fotókellékként szerepelt, és szerettem volna megenni a fotózás után. Az első, kis fújásos habos képen látszik, hogy milyen hamar összeesik rajta, így ha tehetjük, és van helyünk, fújjunk minél több növényi vagy tejszínhabot az adott süti tetejére, mert egyrészt tovább bírja, másrészt látványosabb is 🙂

2. KOMPOZÍCIÓ

Egy süti vagy bármilyen étel fotózása során mindig több kompozíciót kipróbálok és össze-vissza pakolgatom a fotómodelljeimet. Többféle szöggel kísérletezek és megpróbálom mindig a legtöbbet kihozni egy ételből. Ennél a kuglófnál a felülnézeti beállítás nem volt megfelelő, mert nem hozta ki igazán jól a süti alakját, így meg kellett találni azt a szöget, ahonnan a legelőnyösebb volt.

Van, amikor az tesz jót egy ételfotónak, ha “túl vannak tolva” rajta a hozzávalók, kiegészítők, és van, amikor a minimálra kell törekedni, hogy ne vegye el a fókuszt a sok hozzávaló és egyéb dekoráció a lényegről.

3. RÉTEGEZÉS

Amikor elkészítettem ezt a palacsintát és nekiálltam fotózni, valami nagyon nem stimmelt vele. Színtelennek-szagtalannak tűnt az egész kupac. És hiába volt a valóságban frissen sült, jó illata, ez egyáltalán nem jött át a fotón. Így hát, hogy kiemeljem ezt az alapot, készítettem hozzá egy adagnyi áfonyaszószt, amivel jól nyakon öntöttem. De ez sem volt elég, nem volt elég izgalmas. Ekkor rápakoltam a jó nagy szemű gyümölcsökből és voilá! mennyivel többet ad hozzá a fotóhoz és milyen szépen kiemeli a palacsintakupacot a friss és színes gyümölcs.

4. PORCUKOR

Az egyik nem elhanyagolható látványos elem a porcukor. Szórjuk meg vele a kekszek, sütik, torták tetejét, és figyeljük meg, hogy milyen szépen kiemeli a sárgás-barnás színű piskótát, kekszet! Ez csupán egy kis mozzanat, és mégis mennyivel jobban él a fotónk tőle.

4. MI VAN BENNE?

Mutassuk meg, hogy mi is lapul egy-egy sütikreálmányban! Tettél bele egy kis reszelt citromhéjat? Vagy narancsot a piskótába, bogyós gyümölcsöt, vagy csokit és dióféléket a tésztába? Mutasd meg! Hihetetlenül sokat ad egy-egy képhez, ha szerepelnek rajta a hozzávalók, vagy azok egy része. Egyrészt a színek miatt, másrészt pedig nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem az ízlelőbimbókra is hat, ha kiemelünk egy-egy látványosabb hozzávalót.

5. HÁTTEREK

Én az elmúlt évek során beszereztem pár szuper fotóhátteret, aminél először persze Aliexpressről kísérleteztem, de egy rendelés után rájöttem, hogy nem elég minőségi, és az pedig a fotókon is látszik. Így a kicsit drágább, műanyag alapú, könnyen lemosható háttereket választottam. Viszont ami még ennél is sokkal jobb, az a természetes háttér. Egy fa asztal erezete, egy fém deszkapult, vagy egy igazi márványlap. Ha tehetjük, mindig válasszuk az eredetit! Vannak, akik otthon maguknak gyártalanak le ilyen háttereket, festenek, karcolnak egy vastag lapra, viszont ezek rengeteg helyet foglalnak, a műanyagot pedig egyszerű feltekerni és a szekrénybe rakni. De én is a legjobban egy igazi fa padlón vagy asztalon szeretek a leginkább fotózni.

Ha mégis otthon szeretnél magadnak háttereket gyártani, ezt a videót ajánlom hozzá.

6. KIEGÉSZÍTŐK

A kiegészítők rengeteget dobnak egy ételfotón. Egy szép pohár, tányér, rusztikus evőeszköz, az étel színével harmonizáló konyharuha, vagy bármi más, ami passzol a fotóhoz, és környezetbe helyezi az ételt. Ez sokszor függ a stílustól is, mert hiába van egy szuper kanalad vagy villád, ha mondjuk az ételhez választott háttér stílusához nem passzol. Én folyamatosan próbálom bővíteni a repertoáromat a szép tányérok és egyéb kiegészítők terén, hogy minél változatosabb fotókat tudjak készíteni, így ha meglátok egy boltban egy szép tárgyat, azt sokszor megveszem az ételfotózás miatt. Aztán persze lehet, hogy nem használom, de ki tudja, mikor lehet szükség rá.

Nagyszerű kiegészítőket tudtok beszerezni a Butlersben és az Ikeában, de néha a Tiger, Pepco, Jysk és Kik is tartogat meglepetéseket.

Kísérletezzetek, fotózzatok, próbáljatok ki különböző szögeket, kompozíciókat, kiegészítőket és vessétek bele magatokat az ételstyling rejtelmeibe! 🙂

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *