Mennyei gluténmentes sütemények

Pető Regina
Az újonnan nyílt 26° -ban beszélgettem Czeilinger Máriával a népszerű gluténmentes blog a mennyeimentes.hu szerzőjével. Maresz közeli kapcsolatot ápol az olvasóival, akik sokszor nyújtanak inspirációt számára az új receptekhez. Beszélgettünk a mentes étkezésről, az áttérés rejtett buktatóiról és, hogy ezek hogyan kerülhetőek el.

Miért kezdtél saját gluténmentes recepteket készíteni?

Elmentem egy ételallergia tesztre, ahol kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. Majd a vizsgálat után elkezdtem átnézni, hogy mit ehetek és rájöttem, hogy abból, amit minden nap eszem kb. 70%-ot le kell húznom. Ez nagyjából 4,5 – 5 éve volt, és akkor itthon még nem volt olyan nagy választék a gluténmentes élelmiszerekből. Egy csomó alapanyag hiányzott és receptek sem nagyon akadtak. Az első gluténmentes receptet, amit elkészítettem a sütőből borítottam a kukába, mert olyan rosszul sikerült.

Aztán úgy döntöttem, hogy megveszem azt, ami gluténmentes és készen van. Persze régebben olyan nagy választék nem volt, és ízben illetve állagban is ég és föld volt a különbség a mostani állapotokhoz képest. Emellett, ha elkezded magad rizslisztes, kukoricalisztes, és burgonyakeményítős dolgokkal tömni, akkor az nyilván azzal jár, hogy elkezdesz hízni. Én nem akartam hízni. Így kezdtem el saját recepteket kitalálni.

A legnagyobb tanulság az volt számomra, hogy nem elég kicserélni a lisztes dolgokat gluténmentesre. Ha szeretném, hogy az étrendem kiegyensúlyozott legyen, akkor nagyon sok mindent meg kell változtatnom. Sokkal több salátát és sokkal több zöldséges ételt eszem azóta. Persze ma már sokkal nagyobb a választék, és sokkal több jó minőségű gluténmentes terméket lehet találni, aminek nem a fehér rizsliszt a 85%.

Hogyan étkezel a mindennapokban?
Sok zöldséget és salátát eszem. Nagyon kevés húst fogyasztok, sőt mostanában inkább csak halat. A gluténérzékenység rengeteg mindent megváltoztatott az étkezésemben. Egyszer kipróbáltuk, hogy mi lenne, ha 2 hétig nem fogyasztanánk húst és nem okozott problémát. Majd kipróbáltuk ezt 1 hónapig. Azt a családunk kicsit nehezebben fogadta el, aggódtak, hogy valami bajunk lesz. Most megmaradtunk annál, hogy ünnepekkor, vagy ha nagyon úgy érezzük, hogy jól esne, akkor eszünk húst, de a mindennapjainknak nem része.

Mi volt a célod a bloggal?
Az volt a misszióm, hogy bemutatom a gluténmentes étkezést, azt a fajtát, amit én folytatok. Számomra fontos a recepteknél, hogy ne álljanak 86 millió alapanyagból. Igyekszem minél kevesebb hozzávalót használni, mert nagyon sok időt töltöttem kísérletezéssel és sokszor kerültem abba a helyzetbe, hogy megvettem egy lisztet, egyszer kipróbáltam, majd a lejárati idő után egy hónappal kidobtam egy majdnem teli zacskót. És ez nem csak ár kérdése. Nem szeretek pazarolni.

Miért pont a gluténmentes sütemények a blog fő irányvonala?
A sütés mindig is kikapcsolt. Megtalálom benne a flow élményt. Akkor is a kikapcsolódást jelentett, amikor multinál dolgoztam. Nem olyan régen volt nálunk egy összejövetel és én megkérdeztem este 10-kor, hogy nem kérnek-e a vendégek muffint. Mivel a válasz igen volt, így neki álltam este 10-kor muffint sütni. Szerintem ebből látszik, hogy szeretem a munkám.

Mi volt az eredeti foglalkozásod?
Magyar-olasz tanárként végeztem, de rövid ideig tanítottam csak. Utána multiban dolgoztam, ahol változás managementtel foglalkoztam. Ez egyszerre volt érdekes és stresszes. Abból szerettem volna kiszállni. Zavart, hogy sosem látom a napot. De mindig is szerettem volna megvalósítani magam, szerettem volna egy saját vállalkozást. Még sokszor most is tanulom, hogy mit jelent otthonról dolgozni. Van-e különbség a hétvége illetve a nem hétvége között.

És van különbség?
Most került bevezetésre, hogy a héten kell lennie egyetlen egy napnak, amikor nem foglalkozom munkával. Legtöbbször nem tudom megállni, mert nem érzem munkának és ez benne az igazán becsapós. Hiszen a váltásnak az lett volna a lényege, hogy szabadabban tudjak hódolni a hobbijaimnak, és mégis azt vettem észre, hogy nem csinálom őket. Úgyhogy most ezt próbálom kiegyensúlyozni. Ezen az egy napon nem nyúlok az Instagramhoz, nem nyúlok a fényképezőgéphez és nem ülök le megnézni a gép elé az akármit, hanem csak úgy vagyok. Fogok egy könyvet és olvasok. Amúgy a nagy hobbim a kertészkedés, amit szintén a gluténmentes diétámnak köszönhetek.

Mennyire bonyolult megalkotni egy gluténmentes saját receptet?
Mindig is nagyon szerettem sütni. Alapvetően sok süteményt és magát a sütés folyamatát ismerem. Így viszonylag könnyű behelyettesíteni a gluténmentes hozzávalókat a receptbe. Illetve most már azt mondom, hogy könnyű, mert az elején nem volt az. Már van benne annyi gyakorlatom, hogy tudom melyik liszttel, mi lesz a végeredmény. Tudom, hogy melyik liszt jó piskótának és melyik liszt nem jó linzernek. Mondjuk linzernek alig van olyan liszt, ami jó. Nekem például linzert csak úgy sikerült elkészítenem, hogy teff lisztet adtam hozzá. Azelőtt egyetlen linzerem sem lett jó, de a teff lisztes linzeremmel meg isleremmel borzasztóan elégedett vagyok. (a recepteket lásd az e-book –ban. *szerk.)

Mi az a teff liszt?
A teff egy afrikai pszeudo gabonának a magja, ami majdnem olyan apró szemű, mint a mák. Az etiópok ősidők óta ebből sütötték a lapos kenyeret. Elképesztően egészséges, nagyon magas az élelmi sort tartalma és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz.

Mennyit kellett utána olvasnod, hogy rátalálj?
Szerencsére eléggé érdeklődő vagyok, így nem probléma, amikor valamit ki kell derítenem, s nyilván a “mit fogok enni életem hátralévő részében”, az egy nagyon fontos téma. Ennek nagyjából 5 éve olvastam utána, amikor Magyarországon teff liszt még nem járt. Illetve, azt hiszem találtam egyetlen egy helyet ahonnan lehetett volna rendelni… Ma már szerencsére elég sok helyen lehet kapni.

Mi volt az első recepted?
Egy rizslisztből készült piskóta volt az egyik legelső receptem, ami a mai napig töretlen sikernek örvend, amiről senki nem hiszi el, hogy tényleg gluténmentes. Volt olyan is, aki azt mondta, hogy még soha nem evett ilyen finom piskótát rendes lisztből sem. https://mennyeimentes.hu/glutenmentes-piskotatekercs/

Inspirálnak az olvasóid? Szoktak ötleteket adni, hogy milyen receptnek örülnének?
Általában olyan recepteket alakítok át, amit én magam is szeretek, de például a gluténmentes szilvás gombóc receptet nem csináltam volna meg, ha nem kérték volna. Egyszer feltettem Insta story-ban egy kis kérdőívet, hogy milyen recepteknek örülnének és ott dobták be a szilvás gombóc ötletet. Végül ez lett az egyik legnépszerűbb receptem.
https://mennyeimentes.hu/glutenmentes-szilvas-gomboc/

Merre tovább? Vannak jövőbeni nagyobb terveid?

Tavaly csináltam egy desszert könyvet egy e-book-ot, amelyben 20 gluténmentes desszert van. Ezek mind saját receptek. És most kezdtem el dolgozni egy olyan receptkönyvön, amiben inkább saláták és zöldséges ételek lesznek. Ez egy kicsit nagyobb volumenű lesz, mint a desszertes könyv volt. Illetve magát a blogot is szeretném kiszélesíteni. Az életmódot szeretném bemutatni jobban, az étrendet amit én követek. Több zöldséges receptet és, hogy hogyan kombinálom ezeket a mentes sütikkel.

A Mennyei Mentes desszertkönyvet az alábbi linken tudod megvásárolni: https://mennyeimentes.hu/termek/mennyeimentes-desszertkonyv/

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *