A következő különleges receptekben a nyár, a trópusok, és a napsütés egyszerre elevenedik meg! ;)

Tagadhatatlanul itt a nyár, benne vagyunk az eperszezonban, és igazán jól esik friss gyümölcsöket enni ilyenkor. Én legalábbis ekkor, nyár elején, tavasz végén fogyasztom a legtöbbet.

A reggelire mindig azt mondják az okosok, hogy bőségesen kell fogyasztani, és reggeltől kezdve fokozatosan kevesebbet enni, ami nálam pont fordítva szokott lenni, este eszem tele magam, a reggelit sokszor kihagyva. Ez sokszor azért is van, mert nincs ötletem, hogy mit ehetnék a nap kezdetén, és macerásnak gondolom az elkészítést is, munka közben nincs rá időm. De ez csak kifogás, mert egy zabkását összeállítani nem sok idő, csupán negyed órával korábban kell felkelni hozzá, és máris jóllakottan tudunk munkába indulni, vagy az otthoni munkaállomásához ülve még munkaidő kezdete előtt összedobni és elfogyasztani.

Alapvetően a zabpehely egy olcsó és egészséges étel, amit sokféle variációban tudunk elkészíteni. Én most 4 nyáreleji zabvariációt állítottam össze nektek, amiben találtok egy kicsit édesebb, savanykásabb, frissítő és töményebb, trópusi verziót is. Természetesen szuper gyümölcsökkel, mert hát kajafronton ez a legérdekesebb, amivel fel lehet dobni ezt a nagyszerű alapot.

A rostban gazdag zabpelyhet több kiszerelésben is kaphatjátok: nagyobb és kisebb szemű verzióban. És hogy miért is szuper ez az étel?

Változatos kombinációkban fogyasztható, éppen ezért kitűnő alapul szolgál, amit bármilyen növényi tejjel, tehéntejjel, vagy akár vízzel lehet kombinálni. Gyors és egyszerű elkészíteni, tápanyagban gazdag, és hamar eltelít.

T R Ó P U S I   H A N G U L A T 

Alapozzuk meg a trópusi hangulatot ezzel a kókuszos csodával, amiben az olvadó csoki és a banán tökéletes harmóniában van a kókusz textúrájával. Ez egy klasszikus kombináció, amit én személy szerint nagyon szeretek. Igazán laktató, finom fogás, amivel ebédig bőven ki lehet húzni.

Ehhez 60 gramm kis szemű zabra lesz szükség, és 200 ml kókusztejre. A zabot és a tejet közepes lángon kezdjük el melegíteni, picit felforralni. Körülbelül 5 perc alatt kész is lesz, de figyeljük, hogy mennyire szeretnénk azt, hogy magába szívja a tejet, kicsit szárazabb, vagy ragacsosabb legyen. Kevergessük, hogy ne tapadjon le. Ha kész, szedjük ki egy tálba, karikázzunk fel egy banánt, szórjunk rá egy evőkanál kókuszreszeléket, és törjünk rá pár kocka étcsokit a meleg zabkására, hogy kellemesen ráolvadjon.

F R I S S Í T Ő   E P E R C S O D A

A következő nyáreleji zabkása fő inspirációja az eper volt, méghozzá friss, érett, magyar, házi, édes eperé. Ezt kiegészítettem az egészséges chiamaggal, valamint frissítő mentával, és így született meg ez a kellemes kombináció.

Ehhez szükség lesz 50 gramm nagy szemű zabra, 1 teáskanál mézre, 100 ml laktózmentes tejre, 100 ml vízre (az eperhez és mentához jobb, ha nem csak tejjel van feldagasztva a zab). A hozzávalókat közepes lángon forraljuk össze, kevergessük, hogy ne tapadjon le, és ha magába szívta a zab a folyadékot, szedjük ki egy tálba. Szórjunk rá egy evőkanál chiamagot, majd ízlés szerinti mennyiségű mentát és jó sok epret 🙂

B O D Z Á S   E P E R M Á M O R

Még egy epres variációt hoztam nektek: ez egy picit szöszölősebb, de egy más megvilágításba helyezi a zabkását. Ez egy eperszósz alapú zabkása, amihez a bodza édessége lágy harmóniában egyesül.

Az eperszószhoz szükség lesz 100 gramm eperre, 1 evőkanál kristálycukorra és 30 ml vízre. Főzzük puhára egy lábosban az epret, hogy szétessen, majd segítsünk rá egy fakanállal és nyomkodjuk szét. Kevergessük, hogy ne égjen le, főzzünk belőle egy kicsit sűrűbb szószt.

Tegyük félre, hogy kicsit hűljön, és addig állítsuk össze a zabot. 50 gramm kis szemű zabot forraljunk össze 200 ml vízzel és 3 evőkanál házi bodzaszörppel.

A tálunk aljára kanalazzuk bele az eperszósz felét, tegyük rá a bodzás zabot, és a tetejére a szósz másik felét. Díszítsük citromgerezdekkel, és ha szeretnénk egy kis savanykásságot belecsempészni, nyomkodjuk rá egy gerezd citrom levét is.

M A N G Ó S    Á F O N Y A    Á L O M

A mangó nekem előidézi az igazi nyári feelinget. Ha most nem is tudunk ott lenni,  képzeletben utazzunk el a trópusokra, a tengerpartra, egy lakatlan szigetre és hunyjuk le a szemünket, hallgassuk a pálmafák lombjainak susogását, miközben a víz lágy morajlása csapdossa a fülünket. Hát én valahogy egy ilyen idilli környezetben tudnám elképzelni ennek a zabkásának az elfogyasztását, egy függőágyban falatozva.

Először is 80 gramm fagyasztott áfonyát egy fél evőkanál kristálycukorral melegítsünk össze, és ha már forr, akkor nyomkodjuk szét minél jobban a gyümölcsöt, majd egy szita segítségével szűrjük le és nyomkodjuk ki egy tálba. A gyümölcs húsára nem lesz szükség. Egy lábosba tegyünk fel 60 gramm nagy szemű zabot, öntsünk rá 190 ml mandulatejet, és kevergetés közben hagyjuk, hogy közepes lángon magába szívja a tejet. Ha már majdnem kész, öntsük hozzá az áfonyás szaftot és még egy kicsit hagyjuk rotyogni. Ha elkészültünk vele, szedjük ki egy tálba, kockázzuk fel rá az érett mangónkat, valamint tegyünk rá friss áfonyát és mandulát.

Remélem tetszett nektek ez a négy zabvariáció, próbáljátok ki őket ti is, a végeredményt pedig ne felejtsétek el megosztani velünk! 😉

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *