Íme néhány különleges zöldséges brownie recept, ami nem csak finom, de értékes tápanyagokban is gazdag!

Hogyan lesz ezekből brownie?!

Mindig igyekszem a lehető legtöbb étkezésemet színes zöldségekkel kiegészíteni. Ezt egy szendvics vagy egy főétel esetében nem is olyan bonyolult megtenni. Na de, mi a helyzet a süteményekkel? Most úgy döntöttem, hogy az édességbe is belecsempészem valahogyan még a legfurábbnak tűnő zöldségeket is.

Mivel szeretem a gyorsan összedobható és egyszerű dolgokat, ezért méricskélés nélküli bögrés brownie-t készítettem. Egyet cukkinivel, egyet céklával, egyet pedig babbal megbolondítva. Az alaprecept mindegyik esetében ugyanaz volt kisebb módosításokkal.

Mivel 3-féle brownie-t is készítettem, ezért én mindegyikből csak egyharmad adagot sütöttem. (Bár lehet, hogy kár volt. Tekintve, hogy milyen hamar elfogyott. :)) A receptet azonban egész adagra (jó nagy tálca süteményre) írtam le.

Kezdjük az alap recepttel.

Íme a hozzávalók csészényi egyszerűséggel mérve:

  • 2 csésze liszt
  • 1 ½ csésze cukor
  • ½ csésze olaj (én finomított repce és napraforgóolaj keverékét használtam, amelyben omega-3 és 6 olajsav is található)
  • 3 db kisebb vagy 2 db nagyobb reszelt cukkini / 3 db kisebb vagy 2 db nagyobb cékla előfőzve / 2 ½ bögre főtt vörös bab
  • 1 tk vanília kivonat / 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 3 ek rizstej – babos verzióhoz 1 ½ bögre
  • 2 ek ecet
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • ¼ csésze kakaópor vagy darált dió
  • 1 csésze összetört vegán csokoládé darabok vagy 1 ½ csésze meggy

A szódabikarbóna és az ecet együttese a brownie-hoz hasonló kevert süteményekben kitűnően helyettesíti a tojást.

Egyéni variációk:

Cukorbetegeknek / inzulinrezisztenseknek: A zöldségek rosttartalma alapvetően csökkenti a sütemény glikémiás indexét. Ez tovább csökkenthető azzal, ha a cukkinit nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. A cukrot helyettesíthetjük energiamentes édesítőszerrel vagy eritrittel, a liszt felét pedig teljes kiőrlésű liszttel.

Gluténérzékenyeknek: Szerencsére a brownie-t szinte lehetetlen elrontani, így bátran le lehet cserélni a búzalisztet gluténmentes lisztre, például zabpehelylisztre (ami gluténmentes!), kukorica- vagy rizslisztre.

Elkészítés:

  1. Sütőt előmelegítjük kb. 250 fokra.
  2. Összekeverjük a lisztet a cukorral, majd az olajjal és a rizstejjel.
  3. Hozzáadjuk a kakaóport vagy a darált diót, a zöldséget, a vanília kivonatot, a sót, a szódabikarbónát és az ecetet.
  4. Habverővel/botmixerrel jól elkeverjük.
  5. A masszát sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntjük.
  6. Beledobáljuk a csokoládédarabokat vagy a meggyet.
  7. Körülbelül 30 perc alatt megsütjük tűpróbáig.

1. Cukkinis brownie

A cukkinit héjastól reszeltem le, hogy minél magasabb legyen a rosttartalma, és így kevertem habverővel a többi hozzávalóhoz. Nem, nem lesz zöld színű a süteményünk, hiszen a kakaó és a csokoládé elnyomja a cukkini zöld színét.

Kifejezetten ajánlott finnyás gyerekeknek, de igazából bárkinek, aki különösebben nem rajong a zöld színű zöldségekért. Így észrevétlenül meg lehet enni akár egy egész cukkinit is. 🙂

A cukkini amellett, hogy növeli a brownie rosttartalmát, könnyedebbé teszi a sütemény állagát is.

A csokoládédarabokat nem kevertem hozzá a tésztához, hanem már a tepsibe öntött masszába dobáltam bele őket, hogy szépen látszódjanak a sütemény tetején.

2. Céklás brownie

A céklát előfőztem, majd egy pici főzőlevet alatta hagyva összeturmixoltam botmixerrel. Hát mit mondjak, igen gyönyörű színe lett! Emiatt nem is tettem bele kakaóport, hanem darált dióval helyettesítettem. Csokoládé helyett pedig meggyet dobáltam bele. Bár így lehet, hogy már nem is mondható igazán brownie-nak a sütemény. Mindenesetre hívjuk akárhogyan is, nekem így is ízlett. 🙂

 

A cékla rendszeres fogyasztása vegánok számára különösen ajánlott, hiszen kitűnő növényi vasforrásnak számít.Én alapvetően nem szeretem, de a süteményből szerencsére nem éreződött ki intenzíven, inkább egy kissé pikáns ízt adott neki. Így azoknak is bátran ajánlom, akik alapvetően idegenkednek a céklától.

3. Babos brownie

Ez a brownie egy igazi vegán fehérjebomba! Hiszen a bab a növényi ételek közül igen gazdag fehérjében, ráadásul még a rost- és ásványi anyag tartalma is jelentős.

A babot én megfőztem, de tehető bele a gyorsaság kedvéért babkonzerv is.

Összekevertem a többi hozzávalóval (bevallom, így egy kissé bizarr látványt nyújtott), majd az egészet összeturmixoltam (így már barátságosabb csokikrém állaga lett). A tetejét egy kis mogyoróval és porcukorral meghintve díszítettem.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *