A hegy borai és konyhája

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 5)
Joó Zsófi
Étterem: PAP wines
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Aki járt már a Szent György-hegyen, tudja, a PAP wines fogalom: a borok és az őket kísérő ételek fantasztikusak, maga a hely pedig mesébe illő. Hiába nyílik azonban az udvarból tökéletes panoráma a Balatonra, teszteléskor, az asztalnál ülve, leginkább tányérainkat, poharunkat néztük!

A Balaton-felvidék legizgalmasabb gasztro-pontjait kutatva egy igazi különlegességet próbáltunk ki. Már a borászat háttere is izgalmasnak ígérkezett: a német-magyar származású, de Londonban született, Indiát és Közel-Keletet megjárt Áron, illetve a rigai Karina – akik mellesleg Koppenhágában ismerkedtek meg egymással – Hegymagason készítenek kisszériás, magas minőségű, úgynevezett „garázsborokat”, és visznek ízében kozmopolita, hozzávalóiban saját kertjükben termelt finomságokon alapuló vegetáriánus konyhát a Szent György-hegy déli oldalán épült borospincéjükben. Szédítő történet? Bizony, azonban ez a bohém kultúrkavalkád a legjobb dolog volt, ami a napsütéses, illatos, kivételesen szélcsendes szombaton történhetett velünk!

A PAP wines-ba a karakteres, alacsony kéntartalmú, adalékanyagmentes borok miatt érdemes visszatérni – a ’Bazalt’ névre keresztelt vörös cuvée-t, illetve a vulkanikus talajtól pazar szürkebarátot és olaszrizlinget feltétlenül meg kell kóstolni! –, azonban kétszer biztosan nem találjuk ugyanazt az étlapot: a hetente változó menüt Áron rendszerint csütörtök hajnalban, kávé mellett álmodja meg, a fogások pedig aznap este már tányérra is kerülnek. Azt mondja nevetve, így mindig azt főzhet, amihez éppen kedvet érez. A kínálatot nézve mi ezzel a szemléletmóddal csak egyetérteni tudtunk: az aktuális választékban tapenáda válogatás, masala dosa (erjesztett rizs- és köleslisztből készült palacsinta csípős burgonyával, sambarral, kókusz csatnival és chilivel), nuchi gombóc, fekete bors tofu, kokkoli, grapefruit és cékla saláta, közel-keleti burgonya, valamint sült indiai kenyér szerepeltek. Kezdetnek a gombócot, illetve a rejtélyes nevű kokkolit kértük ki, végül azonban szinte mindent megkóstoltunk. A PAP wines-nál nem ragaszkodnak a szigorú sorrendekhez és időzítésekhez, ebben a tekintetben a hely leginkább egy tapas bárhoz hasonlít, kényelmes, beszélgetős, borozós szünetekkel az egyes fogások között. Nekünk a kókuszmártáson trónoló nuchi-t szolgálták fel először, ami egyből lehengerelt minket. A gusztusos kis indiai főzött gombócokat némi kaporral és korianderrel bolondították meg, csodálatos volt a fűszerezés, a sem túl száraz, sem túl tocsogós állag társaságunk kritikus tagjait is meggyőzte. A kicsivel később érkező kokkoliról kiderült, hogy nem más, mint egy olasz ihletésű, fermentált remek: a rengeteg parmezánnal és vajjal töltött isteni lángosocskák örökre lefokozták szemünkben a magyar strandokon kapható „unokatestvért”. A díszítésként rájuk halmozott fetaszeletektől illatos, serpenyőben megfuttatott zsályával megkoronázott falatok tökéletesen passzoltak a poharainkban csillogó, kellemesen savas szürkebaráthoz.

A chili öntetes saláta friss, ropogós és furfangos volt, a harissza szósszal kísért közel-keleti burgonya pedig kívülről kellően ropogósra sült, míg belül omlós, gőzölgő maradt – pont ahogy nagymamáink a karácsonyi tepsis krumplit készítették. A fogások mind etették magukat, és egy-egy pohár borért kiáltottak, így az este végére megelégedve teszteltük a PAP wines hamisítatlanul Szent György-hegyi tételeit. Vacsora után, az eklektikus-romantikus-elvarázsolt kertben még egy jót beszélgettünk Karinával és Áronnal, felderítve a titkos receptek eredőjét, és szőlő iránti szeretetüket.

Tesztevők: 2,8 hektáron borászkodtok, az éves volumenetek kb. 8.000 palack, boraitokra pedig garázsborként hivatkoztok. Mit jelent ez pontosan?

Áron: A „vins de garage” típusú borkészítés a ’80-as évek Franciaországából ered. Kis mennyiségben előállított, magas minőségű kézműves borokat értünk alatta, ahol a szőlőt minimális beavatkozást igénylő módszerekkel művelik, a termőföld jellegére és a terület előnyös fekvésére bízva a végeredményt. Szó sincs gépesítésről vagy ipari termelésről, itt minden feladat kézi erővel valósul meg. A francia árszínvonalat mi nem tartjuk (nevet), de minden másban megfelelünk a kategóriának.

Melyik tételetekre vagytok a legbüszkébbek?

Áron: Én a pinot noir-ra. Már maga a szőlő nagy odafigyelést igényel, ahogyan a belőle való borkészítés is – nehéz kiemelkedő minőséget elérni, ez a fajta könnyen összetöri a borász szívét –, de nekem ez a kedvencem.

Karina: Szintén a pinot noir, de a ’16-os szürkebarátunk valami csodálatosan sikerült. Az varázslat volt!

Budapesten megtalálhatjuk a boraitokat?

Karina: Igen, több helyen is! A Könyvbár, A másik bolt, illetve a Larus étterem borlapján szerepelnek tételeink, de a Balaton-felvidéken a badacsonyi Pláne Borteraszon, a Káli Art Inn-ben és a Kővirágban is találkozhattok velünk.

Elsősorban borászatnak tarjátok magatokat, az „étterem” szót egyenesen kerülitek. Honnan jött az ötlet, hogy konyhát is nyittok? És miért éppen vegetáriánust?

Karina: Alapvetően a borok mellé szerettünk volna kísérő falatokat kínálni. Mindketten vérbeli foodie-k vagyunk, így magától értetődő volt a főzés. A PAP wines-ban a fókusz a borokon van, de néhány finom fogás azért belefér. Bő nyolc éve elkezdtünk konyhakertet művelni, ami rövid idő alatt akkora mennyiségben termelte a különböző zöldségeket, hogy nem tudtunk mit csinálni a „felesleggel”.

Áronnak régi álma volt egy étterem – világéletében főzött családnak, barátoknak –, így adta magát a megoldás. Falusi vendégasztalként az általunk megtermelt zöldségekből főzhetünk vendégeinknek, ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy vegetáriánus konyhánk lesz. Magyarországon, különösen vidéken, ez elég merész ötlet volt akkor, de azt mondtam, vágjunk bele! Egyre több ember kerüli a húst, működni fog az ötlet – szerencsére igazunk lett. Annak örülünk a legjobban, ha az egyébként hústermékeket is fogyasztó vendégeink bevallják, hogy ilyen finom ételekkel sokkal gyakrabban választanának húsmentes fogásokat. Ilyenkor tudjuk, hogy valami sikerült.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eszter Varga-Asztalos (@eszterlens) által megosztott bejegyzés,


Honnan merítetek ihletet a szokatlan étlaphoz? Egyáltalán, milyen konyha ez?

Karina: Régóta érdekel a táplálkozási szokások változása. Anno, amikor vadászni kellett a húsért, a könnyebben begyűjthető zöldségek adták ki az étrend nagyját, majd az iparosodással ez az arány teljesen megfordult. Így szinte az összes kultúrában számtalap vegetáriánus recept veszett el vagy került háttérbe. Ezeket próbáljuk a visszahozni a köztudatba, hiszen annyira finomak!

Éppen ezért nem is tudjuk pontosan felcímkézni, milyen konyhát viszünk. Leginkább kozmopolitát (nevet) mondanék, hiszen a világ minden tájáról használunk recepteket.

Áron: Vegyes konyhánk van, földközi-tengeri, délkelet-ázsiai, indiai, francia, olasz, sőt, magyar ételeket készítünk – mindegyikből a saját variációinkat. Gyakran lecserélünk egy-egy hozzávalót, más módon, más formában készítjük el az adott fogást, így mindenben kicsit benne vagyunk mi is.

Fotó: Vajas Balázs

Otthon érzitek magatokat Hegymagason?

Karina és Áron: Abszolút! Ez egy csodálatos közösség, mindenki segít mindenkinek. Sok helyen éltünk a világban, de ilyen befogadó, szeretetteljes embereket, igazi barátságokat máshol nem találtunk. Soha nem gondoltuk, hogy Magyarországon, Hegymagason fogunk borászkodni. Aztán mégis így alakult, első látásra beleszerettünk a helybe. Itt egész évben számíthatunk a többiekre, a szent György-hegy az otthonunkká vált.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *