Csicseriborsó tészta körkép – receptekkel!

Pajger Adrienn
A csicseriborsó lisztes tészta egy nagyon jó alternatívája a hagyományos, búzaalapú tésztának és a vegetáriánusok, vegánok étrendjébe ideális fehérjeforrásként építhető be. De nem csak nekik szól, hanem a változatosságot, újdonságot és egészséges alternatívákat keresőknek is.

Ráadásul a csicseriborsó tészta esetében sokkal hamarabb elérjük a telítettség érzését, mint a búzaalapú tésztánál. A cikkben szereplő tésztaételek pedig ezáltal táplálóak, egészségesek és minőségi fogások egy ebéd vagy vacsora alkalmával.

Összeállítottam húsos és halas fogásokat, de alapvetően teljes értékű ételt lehet varázsolni ezekből a tésztákból hús hozzáadása nélkül is.

4 márka csicseritésztáját teszteltem le, melyek közül számomra valamelyik jobban, és van, amelyik kevésbé jól teljesített, de végül meglett a személyes kedvencem is. 

Az Easy Pasta volt az első, amit ebédre megfőztem, és sajnos ő szerepel a listám alján. A tésztákat egymás mellé tettem, hogy lássátok a különbségeket színükben és állagukban. Látszik, hogy az Easy Pasta a legsötétebb mind közül. Ízre kicsit ruganyos volt, készítés közben pedig ez habzott a legjobban. Nem volt olyan könnyed, mint például a Kitti’s pasta, vagy nem volt önmagában olyan ízletes, mint a Vega foods csicseritésztája.

Az Easy Pastához egy tonhalas receptet álmodtam meg.

Hozzávalók és elkészítés:
fél csomag Easy Pasta csicseriborsó tészta
150 gramm zöldborsó
olívaolaj
2 konzerv tonhal paradicsomos szószban (2×185 gramm)
1 fej vöröshagyma
citrom

Az apróra vágott vöröshagymát kb. két evőkanál olívaolajon dinszteljük meg, majd közepes lángon hagyva tegyük bele a két konzerv tartalmát, a zöldborsót és fél citrom levét. Sózzuk, borsozzuk és addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a fagyasztott borsó meg nem puhul. A kifőtt tésztára pakoljuk.

A dobogó harmadik helyére a Goodwill Life csicseriborsólisztes kagylótésztáját helyezem. Azért is került a harmadik helyre, mert a csomagoláson nem szerepel főzési idő, és a többi tésztából kiindulva (van, ahol 3-4, van, ahol 6 perc a főzési idő) sűrűn ellenőrizni kellett, hogy vajon mikor lesz kész. Végül 7 percig főztem, és így lett egy kicsit al dente – ahogyan én szeretem. Egyébként ehhez a tésztához készítettem a legjobb receptet, improvizálva és kicsit mindent beledobálva.

Hozzávalók és elkészítés:
fél csomag Goodwill Life csicseriborsólisztes kagylótészta
125 gramm bacon
250 gramm bio csiperkegomba
220 ml főzőtejszín
2 és fél evőkanál mustár (opcionálisan tormás mustár)
3 szelet csont nélküli sertéskaraj
3 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
másfél evőkanál barnacukor
30 gramm sótlan vaj

A bacont először lepirítottam a saját zsírjában, majd kiszedtem egy tálra. Összekevertem a mustárt, sót, borsot a csíkokra vágott karajjal és olívaolajon lepirítottam ugyanabban a serpenyőben, amiben a bacon kiizzadta a zsírját. Mikor majdnem készre sült a hús, fokhagymanyomóval 3 gerezd fokhagymát belenyomtam és hozzáadtam a tejszínt. Mindeközben egy új serpenyőbe dobtam a vajat, és miután elolvadt, rápakoltam a szeletekre vágott gombát. Amikor már felére összeesett, hozzáadtam a barna cukrot és közepes lángon, kevergetve karamellizáltam.

A második hely kiosztása nagyon nehéz döntés volt, de végül ide a Kitti’s chickpea pasta-ját tettem. Figyelni kell rá, nehogy túlfőzzük, mert nagyon könnyed, lágy ez a tészta. Ízre szuper, és ha nem tudnám, nem mondanám meg róla, hogy csicseriborsó lisztből készült. 

Ehhez a kedvenc, alap olaszos receptemet készítettem el, amit most megosztok veletek is.

Hozzávalók és elkészítés:
fél csomag Kitti’s chickpea pasta
1 vöröshagyma
olívaolaj
só, bors, oregánó
egy, másfél szál kolbász (opcionálisan csípős)
egy konzerv Arrabbiata
koktélparadicsom
sajt
friss bazsalikom

A vöröshagymát olívaolajon dinszteljük meg, majd tegyük hozzá a karikákra, vagy kisebb darabokra vágott kolbászt. Ha a kolbász lepirult, adjuk hozzá a konzervet. A konzervet ezután félig töltsük meg vízzel, és öntsük rá a rotyogó szószra. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk rá oregánót, hogy olaszosabb ízvilágot kapjunk. Vágjunk bele friss paradicsomot, majd még a forró szószba reszeljünk sajtot, hogy beleolvadjon. Ez leginkább parmezán, vagy mozzarella legyen, de ha épp nincs a hűtőben, akkor megteszi a trappista is. Ha van friss bazsalikomunk, tegyünk rá díszítésként.

A nyertes márka számomra a Vega foods lett, aminek típusához passzolóan egy lazacos, friss és könnyed receptet kreáltam. A tészta állaga tökéletes lett, és ezen sem érződött, hogy ne búzából lenne, nem esett szét és ez habzott talán a legkevésbé mind közül.

Hozzávalók és elkészítés:
fél csomag Vega foods csicseriborsólisztes tészta
3 evőkanál Grana Padano sajt
citrom
bors
100 ml víz
45 gramm sótlan vaj
1 teáskanál kakukkfű
200 gramm norvég füstölt lazac

A vajat felolvasztva lepirítjuk a darabokra vágott lazacot, majd hozzákeverjük a kakukkfüvet és egy citrom levét. Összerotyogtatjuk, majd hozzáöntjük a vizet és belekeverjük a sajtot is. Hagyjuk, hogy összeálljon, majd kanalazzuk rá a kész tésztánkra. Őröljünk rá friss borsot és citrommal díszítsük.

 

Összességében az Easy Pasta-n kívül bármelyik három tésztát újra megvenném, mert mindből szuper egytálétel vagy köret készíthető. Egyedül a csicseriborsó mivolta miatti hab lekanalazására, vagy tűzhelyről lehúzása miatt macerásabb elkészíteni ezt a típusú tésztát, de mivel hamar kész van, így nem probléma a tűzhely mellett végigvárni, amíg elkészül.

Készítsétek el Ti is és írjátok meg, melyik recept, vagy tészta ízlett a legjobban! 🙂

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *