Őszi krémleves-variációk mennyei receptekkel! - Tesztevők

Őszi krémleves-variációk mennyei receptekkel!

Maticsek Orsolya
Az ősz beköszöntével lassan lekerülnek a fagylaltok, a hideg smoothiek és a jeges limonádék az étkezéseink palettájáról. Ahogy borongósabbra fordul az idő, egyre inkább előtérbe kerülnek a meleg levesek, amelyek kissé felmelegítenek bennünket a hűvösebb napokon.

Az ősz szerencsére rengeteg értékes zöldséget és gyümölcsöt tartogat a számunkra, amelyekből nagyszerű és egészséges ételeket tudunk készíteni.

Az én nagy kedvenceim az egyszerű, de annál ízletesebb krémlevesek. Végtelen variációban elkészíthetők és pikk-pakk összedobhatók anélkül, hogy az egész napot a konyhában töltené az ember. Ráadásul még a zöldségek is könnyen elrejthetők bennük, ha válogatósabb gyerekekről, vagy akár a zöldségekkel kevéssé jó barátságban álló felnőttről van szó.

Most 3 sós és 1 édes őszi alapanyagokból készült krémlevest hoztam, amelyek nemcsak finomak, hanem még gyorsan is elkészülnek és rendkívül jól lehet lakni tőlük. Van olyan közöttük, amely feltéttel akár önmagában is elegendő lehet ebédre!

1. Sütőtök-krémleves, az örök klasszikus őszi finomság

Hozzávalók:

  • 1 közepes darab sütőtök
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 180 ml 10%-os főzőtejszín
  • olaj/vaj/margarin
  • citrom/narancs leve ízlés szerint
  • szerecsendió
  • gyömbér
  • Vega mix/húsleveskocka/alaplé
  • bors

Elkészítés:

  1. Az első lépés egy izmosabb feladatnak ígérkezik, ugyanis meg kell pucolni a sütőtököt! Ehhez szükségünk lesz egy nagyobb, élesebb késre és némi ügyességre, hogy mind a tíz ujjunk megmaradjon a végére. De senkit nem szeretnék elijeszteni, ha nekem sikerült, más is megbirkózik a feladattal! Először nagyobb szeletekre vágtam a tököt, majd kiszedtem a belsejét és a magokat félretettem. Ezután meghámoztam a szeleteket és kisebb kockákra vágtam (minél kisebbre vágjuk, annál hamarabb megfő).
  2. Felvágtam kockákra a hagymát is (nem érdemes túl kicsire, hiszen úgyis összeturmixoljuk).
  3. Kevés olajon üvegesre pirítottam a hagymát, majd hozzáadtam a péppé zúzott fokhagymát és a sütőtököt. Addig forgattam őket, amíg a sütőtök puhulni nem kezdett. (A sütőtököt akár meg is süthetjük előtte, és úgy is hozzáadhatjuk a hagymához.)
  4. Felöntöttem vízzel, hogy ellepje az egészet.
  5. Fűszereztem gyömbérrel, szerecsendióval, sóval, borssal, illetve Vega mixel. A Vega mix helyett felönthetjük alaplével is, vagy tehetünk a vízhez leveskockát.
  6. Az egészet puhára főztem, majd botmixerrel összeturmixoltam.
  7. Visszatettem a tűzre és hozzáadtam a tejszínt is. Még ízlés szerint lehet hígítani ilyenkor, illetve fűszerezni.
  8. Nekem túl édesnek hatott, ezért tettem bele citromlevet is. Ezt érdemes akkor adni a leveshez, amikor már kissé kihűlt, hogy ne károsodjon a benne található C-vitamin. A citromlé helyett tehetünk hozzá narancslevet is.

Maradékmentő pirított tökmag: Hogy a tökmagok se vesszenek kárba, felforralt vízben 20 perc alatt megfőztem, majd leszűrtem és serpenyőben megpirítottam őket. A levest kész tökmaggal és tökmagolajjal tálaltam.

2. Curry-s kukorica-krémleves

Hozzávalók:

  • 350 g kukorica (megfőtt kukoricacsőről levágva vagy konzervből megmosva és leszűrve)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • olaj/vaj/margarin
  • curry
  • petrezselyem
  • majoranna
  • bors

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágtam, kevés vajon megpároltam, hozzáadtam a kukoricát és a péppé zúzott fokhagymát, majd átforgattam őket.
  2. Felöntöttem fél liter vízzel, majd fűszereztem curry-vel, petrezselyemmel, majorannával, sóval és borssal.
  3. Készre főztem, majd ez egészet összeturmixoltam.
  4. Végül a tűzre visszatéve felöntöttem tejszínnel és újból felforraltam.
  5. Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaltam.

3. Fetás padlizsánkrémleves fokhagymás csirkekockákkal

Hozzávalók:

  • 1 db közepes padlizsán
  • 1 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl 10%-os főzőtejszín
  • olaj
  • kakukkfű
  • petrezselyem
  • bors
  • feta sajt ízlés szerint

Húshoz:

  • 80 g csirkemell
  • fokhagyma-granulátum
  • 1 evőkanál joghurt
  • mustár
  • olaj
  • bors

Elkészítés:

  1. A padlizsánt hosszában elnegyedeltem, a szeleteket enyhén megsóztam és borsoztam, majd sütőpapíron megsütöttem őket, amíg enyhén meg nem pirultak. Akkor jó, ha könnyen le lehet húzni a szeletekről a héjat!
  2. Miközben sült a padlizsán, kockára vágtam a hagymát, a burgonyát és a csirkemellet.
  3. A húst bepácoltam joghurttal, mustárral, egy kiskanál olajjal, fokhagyma-granulátummal, sóval és borssal.
  4. Miután megsültek, lehúztam a padlizsánok héját, majd amikor már kissé kihűltek, felkockáztam őket.
  5. Olajon megpirítottam a hagymát, majd hozzáadtam a padlizsánt és a péppé zúzott fokhagymát, majd a burgonyát.
  6. Az egészet átforgattam, felöntöttem annyi vízzel, hogy alaposan ellepje a hozzávalókat, majd készre főztem őket.
  7. Összeturmixoltam, majd a tűzre visszatéve tejszínt öntöttem hozzá.
  8. A csirkét serpenyőben pici olajon hirtelen kisütöttem.
  9. A padlizsánkrémlevest feta sajttal és csirkével tálaltam.

4. Fűszeres, túrós körtekrémleves

Hozzávalók:

  • 2 db vilmoskörte
  • 1 db alma
  • 150 g félzsíros túró
  • fél banán
  • 1 db citrom
  • gyömbér
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • dió

Elkészítés:

  1. Aromás levet készítettem 750 ml vízből sok szegfűszeggel, fahéjjal, egy csomag vaníliás cukorral és citromhéjjal.
  2. Az almát megpucolva, a vilmoskörtét pedig héjastól felkockáztam.
  3. A felforralt aromás lében takaréklángon kb. 2 percig fedő alatt főztem őket, hogy ne veszítsenek sokat a vitamintartalmukból.
  4. Hozzáadtam egy kis gyömbért, fél banánt édesítésként (mással is édesíthető, édesebb gyümölcsök esetén pedig nincs is rá szükség) és 150 g félzsíros túrót.
  5. Botmixerrel összeturmixoltam, locsoltam rá egy kis citromlevet, majd dióval tálaltam.
Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *