Készíts téli salátát csupán pár perc alatt!

Maticsek Orsolya
Most hoztam 3 olyan salátareceptet, amelyek roppant könnyen elkészíthetők, így bátran merem neked is ajánlani, hogy próbáld ki őket!

Télen hajlamosabb az ember arra, hogy elhanyagolja a napi zöldségbevitelét. Ez persze érhető is, hiszen nincs annyi friss, zamatos zöldség ilyenkor, mint például nyáron vagy ősszel, amikor állandóan salátát, paradicsomot, uborkát, paprikát, cukkinit vagy padlizsánt, illetve belőlük készült ételeket és salátákat eszünk.

Azonban azért télen is lehet salátákat készíteni téli, illetve a mélyhűtőbe eltett alapanyagokból. Ugyan lehet, hogy kicsit el kell rugaszkodnunk a megszokott salátáink ízvilágától.

  1. Pisztáciás madársaláta

Sokan nem tudják, hogy a madársaláta az egyik olyan salátafélénk, ami az őszi vetéssel még télen is megterem. További előnye, hogy alacsony kalóriatartalmának köszönhetően jól beilleszthető a fogyókúrába is, illetve a hagyományos fejes salátához képest magasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik.

Az üzletekben ugyan ritkábban lehet kapni magyar madársalátát, de a piacokon könnyen beszerezhető a termelőktől.

A madársalátának alapvetően nincsen különösebben erős íze, így én a télen szintén szezonálisnak számító jégcsapretekkel és pirított pisztáciával bolondítottam meg. Mindezt nyakon öntöttem omega-9 zsírsavakban gazdag olívaolajjal és egy pici almaecettel.

A saláta valamivel több ecettel készítve akár száraz sült húsok mellé is kiváló. Én most főtt tojással és magos kenyérrel ettem egy könnyű vacsora gyanánt.

  1. Lilahagymás almasaláta

Tudom, elsőre kicsit furcsának hangzik, pedig mennyei finom tud lenni az alma és a lilahagyma íze együtt. Főként, hogy mindezt meglocsoltam natúr joghurttal is. Én legalábbis imádom az alma enyhén édeskés ízét a tejtermékekkel, például a sajtokkal és a natúr joghurttal.

Az almában az egyik legértékesebb vízoldékony rostforrásunk, a pektin található meg. Igen univerzális szerepe van, ugyanis székrekedésnél segíti a bélmozgást, ugyanakkor hasmenés esetén hasfogó hatással bír. Éppen ezért remek kiegészítője az almának a natúr joghurt, ami pedig az egészséges bélflóra fenntartásához járul hozzá.

A lilahagyma pedig tele van olyan értékes színanyagokkal, amelyek védik a sejtjeinket a károsító folyamatokkal szemben. A benne található kvercetinnek köszönhető rákmegelőző hatással is rendelkezik!

A salátát én tízóraira ettem egy pár szelet edámi sajttal együtt.

  1. Zöldbabsaláta pirított mogyoróval

Ugyan a zöldbab nem számít tipikus téli zöldségnek, de szerintem majdnem mindannyiunk mélyhűtőjében lapul egy kis bespájzolt zöldbab.

Viszonylag laktató zöldségről van szó, így akár még önálló étkezésre is fogyasztható.

Először fogtam a mogyorót és serpenyőben megpirítottam, majd egy kis tálkában félretettem. Ezután ugyanebben a serpenyőben roppanósra pároltam a zöldbabot bazsalikommal, petrezselyemmel, borssal és sóval fűszerezve, majd összekevertem a pirított mogyoróval.

Szerintem a saláta önmagában is megállja a helyét, de akár köretként is tökéletes!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *