Mennyei, mégis egészséges nassolnivalók karácsonyra

Pajger Adrienn
Ha már a könyökötökön jön ki a sok édesség, a cukros habos mázas sütik tömkelege, akkor mutatok nektek néhány izgalmas receptet, melyek jól eshetnek a cukordömping közepette.

Jó, ha vigyáztok, mert habár falatoknak vannak szánva, előétel vagy uzsonna gyanánt, azért jól be lehet lakmározni belőlük. Hagyjatok azért másoknak is! 🙂

ROPOGÓS CSICSERIFALATOK

Kezdjük egy ropogós snack-el: a csicseriborsóval.

Ehhez szükség lesz:
– 1 konzerv csicseriborsóra (400 gramm)
– fél teáskanál sóra
– egy nagyon pici őrölt borsra
– fél teáskanál fűszerpaprikára
– fél teáskanál római köményre
– olívaolajra
– petrezselyemre

Elkészítés: A csicseriborsót alaposan mossuk át egy szűrőben. Már itt kezdjük el óvatosan lefejteni a hártyát róluk. A víz hatására ezt elkezdi magától is megtenni, de kézzel segítsünk rá és pucoljuk meg őket. Csepegtessük le és óvatosan töröljük szárazra egy konyharuha segítségével. Sütőpapírral bélelt tálcára tegyük és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. 175 fokon süssük 25 percig, majd vegyük ki és az összekevert fűszerekkel szórjuk meg, forgassuk össze, hogy egyenletesen rátapadjon a csicseriborsókra. Tegyük vissza és süssük még 20-25 percig, amíg ropogós nem lesz. Önmagában, petrezselyemdarabokkal díszítve is kitehetjük az asztalra, hogy lehessen belőle csipegetni, de egy könnyed salátát is feldobhatunk vele, hogy a töltöttkáposzta után jólesően elfogyasszuk.

KECSKESAJTOS DIÓS CIABATTA

A második receptbe azért csempésztem egy kis édeset: ez pedig nem más, mint a méz. Egyszerre sós és édes fogás ez, így kielégíti az édesség utáni vágyat, de mégsem egészségtelen falatokat tömünk magunkba.

Ehhez szükség lesz:
– 1 ciabattára (ez lehet akár több napos is, nem gond ha nem friss)
– olívaolajra
– lágy kecskesajtra
– 1-2 puha körtére
– dióra
– mézre

Elkészítés: A ciabattát szeleteljük fel és mindkét oldalát egy kevés olívaolajon pirítsuk meg, közepesen magas lángon. Figyeljünk arra, hogy ne száradjon ki, de kapjon egy kis pirosságot, hogy ropogós felületet kapjunk. A ciabatta szeleteket kenjük meg lágy kecskesajttal, szeleteljünk rá körtét, törjünk rá diót és csurgassunk rá egy kis mézet. Körtéből érdemes puhább típust választani, hogy illeszkedjen a lágy kecskesajt textúrájához és a roppanósságot a dió adja meg, ne pedig a kemény körte.

KLASSZIKUS TOJÁSSALÁTA

Harmadikként egy klasszikus tojáskrémet hoztam, ami pirítósra kenve lesz az igazi, de önmagában is fogyaszthatjátok.

Vegyetek hozzá:
– tojást
– majonézt, mustárt
– sót, borsot
– vöröshagymát
– citromot
– petrezselymet

Elkészítés: Attól függően, hogy mekkora mennyiséget szeretnétek, annyi tojással dolgozzatok. Ez legyen minimum 5, de 10-ig is elmehettek. A tojásokat megfőzzük, majd megpucoljuk és összetörjük nagyobb darabokra egy villa segítségével. Ha kevesebb számú tojással dolgozunk, akkor kisebb, ha többel, akkor egy nagyobb fej hagymát nyersen vágjunk apróra és keverjük össze a tojásokkal. Ízlés szerint sóval és borssal, majonézzel és mustárral dolgozzuk össze. Attól függően használjátok a mustárt és majonézt, hogy mennyire szeretnétek krémes állagot elérni. A végén facsarjunk rá egy kevés citromot és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Kíméljétek hát meg egy kicsit a gyomrotokat két bejgli között és készítsétek el ezeket a finom sós fogásokat!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *