Autentikus libanoni konyha Budapest szívében

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4.8)
Ferenczi Fanka
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Az első meglepetés itt ért minket, ugyanis kiderült, hogy az étterem munkatársainak nagy része nem beszél magyarul. Nem tudom, hogy mások hogy vannak ezzel, de ezek után még biztosabb lettem abban, hogy az igazi libanoni konyhával fogunk megismerkedni.

Néhány évvel ezelőtt találkoztam először az autentikus keleti konyhával, és hihetetlenül hamar a szívemhez nőtt. Ennek ellenére még sosem jártam libanoni helyen. 

Pont ezért szinte azonnal felkerekedtünk, hogy felkeressük a Byblos Budapestet miután rájuk találtam a közösségi médián. Biztos vagyok benne, hogy mindenki ismeri azt, amikor egyszerűen csak érzed, hogy ki kell próbálnod egy helyet. Tagadhatatlan, hogy ezt éreztem, és imádtam minden pillanatát.

Az étterem a Semmelweis utcában található, az Astoriától könnyen megközelíthető, mondhatni a belváros szívében helyezkedik el. Nyolc-tíz kinti asztallal és tágas, gyönyörű belső térrel rendelkezik. Hosszas hezitálás után végül a teraszon foglaltunk helyet. Az első meglepetés itt ért minket, ugyanis kiderült, hogy az étterem munkatársainak nagy része nem beszél magyarul. Nem tudom, hogy mások hogy vannak ezzel, de ezek után még biztosabb lettem abban, hogy az igazi libanoni konyhával fogunk megismerkedni.

A rendelés

Mivel mindenképp szerettünk volna különleges dolgokat kipróbálni, így már az itallapot is legalább tíz percig forgattuk. Végül egy kis segítség és noszogatás hatására két koktélt választottunk. Az egyik az Arabian Summer (1690 ft) volt, amiben gin, lime, friss narancslé, chili, campari és hibiszkusz volt, illetve rendeltünk egy Mango Margaritát (1490 ft) is.

Nem állíthatom, hogy az étlap böngészése kevesebb időt igényelt volna, sőt. Rengeteg autentikus fogás található a kínálatban, így a választás meglehetősen nehézkesre sikerült. Mindenképp több húsmentes fogást is szerettünk volna kipróbálni, de azért a húsos ételeknek is szerettünk volna adni egy esélyt. Végül egy Mezze válogatást (4990 ft) választottunk két főre, illetve egy Yalanji-t (1750 ft) és egy Cheese sambusak-ot (1600 ft) rendeltünk mellé.

Ízek

Körülbelül húsz perc várakozás után, forgatagként érkeztek meg a gyönyörű ételek. A Mezze válogatás egy tálon, míg a két extrának választott fogás gyönyörűen tálalva, külön került az asztalunkra.

Mezze válogatás

Nagy várakozással fogtunk bele a kóstolásba. A Mezze tálon volt hummusz, grillezett padlizsán zöldségekkel és almaecettel, egy krém, amiben paprika, kenyérmorzsa és dió volt, tabuleh (petrezselymes, paradicsomos bulgursaláta), Libanoni bárány kolbász gránátalma melasszal és kebbeh (azaz darált bárányhússal és keleti fűszerekkel töltött bulgur) volt. A két extránk pedig sajt ropogós filo tésztában és rizzsel, petrezselyemmel és paradicsommal töltött szőlőlevél voltak.

Őszintén szólva minden hihetetlenül finom volt. A fogásokat friss meleg pitával tálalták, ami még egy extrát adott az étkezéshez. Mind a padlizsán-, mind a paprika alapú krém csodás ízzel és állaggal rendelkezett. Annak ellenére pedig, hogy a hummusszal szemben óriási elvárásaim voltak, fantasztikus volt. Tényleg olyan, amilyennek egy hummusznak lennie kell. A tabuleh meglepett, mert otthon teljesen másképp készítem, ez inkább egy petrezselyem saláta volt kevés bulgurral. De egyszerűen  isteni volt, így lehet még a bevált receptem is átalakítom kicsit a jövőben. A bárány kolbásztól nem voltunk elájulva, bár ez valószínűleg inkább annak köszönhető, hogy nem vagyunk túl nagy hús fogyasztók. Pont emiatt volt hihetetlenül nagy meglepetés a kebbeh.

Kebbeh

Ugyanis sehogy sem tudtuk elképzelni milyen lesz, de mikor megérkezett értettük a csavart. A hús bulgur rétegbe volt töltve, és egyben kirántva. A kóstolás pedig mindent felülmúlt. Isteni finom volt az egész étel, arról nem is beszélve, hogy mennyire különleges volt. Itt tényleg éreztük, hogy mennyire autentikus a fogás. A két külön választott plusz fogásnál ugyanezt volt a tapasztalatunk. A filó bundás sajt hihetetlenül finom, pont annyira nyúlos amennyire kell, csodás ízekkel. A töltött szőlőlevél fantasztikus ízharmóniával rendelkezett, tökéletes volt.

Természetesen a desszert sem maradhatott ki: pisztáciás baklavát választottunk fagylalttal, nem meglepő módon ebben az ételben sem csalódtunk. Nagyon finom volt a baklava és a fagyi is, én egy változtatást eszközöltem volna csupán a dolgon. A desszert vanília fagylalttal volt tálalva, viszont véleményem szerint pisztáciával még jobb lett volna.

Baklava fagyival

Ezt gondolom én

Azt érzem, hogy azt kaptam amit vártam az étteremtől. Autentikus ízek, kedves kiszolgálás, szép hely. Imádtam, hogy libanoni zene szólt a háttérben, és az egész étteremnek annyira jó hangulata volt. Azonban hasonlóan jártam, mint a legutóbbi Tapagria Budapestben tett kóstolásom során, ugyanis ezt az éttermet sem tudnám minden nap látogatni. Nyilván szívesen tenném, de nem egy átlagos fizetéshez kialakított étteremről beszélünk. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a minőségi hozzávalók miatt nincs probléma az ár-érték aránnyal, de ez a hely is az ünneplésre tökéletes helyek listáját fogja bővíteni.

Ha szemeznél más mezzékkel is, olvasd el Orsi írását a Babka Deliről!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *