Életmódváltás a konyhában - Tesztevők
Ahogy én csinálom -----> Boltcsere az alapanyagok terén.

Az már ugye elég sok emberben tudatosult, hogy változtatni kéne, és sokan neki is állnának, vagy bele is vágnak ebbe-abba, de aztán félbemarad, mert kiderül, hogy túl költséges, macerás, és amúgy sincs rá idő ebben a rohanó világban. Nos van egy jó hírem, ez nem feltétlenül van így. Persze, biztos nem én vagyok az egyetlen aki ezt mondja, és elég kiábrándító lehet, meg fárasztó a folyamat, amíg az ember rálel az igazira, de megéri. Nagyon fontos a türelem, meg, hogy ne hagyjuk magunkat még szeretteink által se lebeszélni, hiszen csak úgy tudunk fejlődni, ha tanulunk, ha megtanuljuk saját egyéni igényeinket.

Nem mindenkinek jó ugyanaz a módszer természetesen, ezért kell saját magunknak összeállítani receptjeinket és az csak úgy megy, ha végig megyünk bizonyos lépéseken, kipróbálunk dolgokat, majd elvesszük belőle amit a miénknek érzünk, és lehámozzuk róla, amit úgy érzünk nem illik ránk. Kitartás, türelem, motiváció, kreativitás. Kulcsszavak, de mind kellenek ahhoz, hogy olyan végtelenül egyszerű alternatívákra leljünk, amik által nem kell lemondani semmiről, csupán át kell formálni néhány összetevőt, vagy épp kicserélni, és már meg is tettük az első lépést a változás felé. Ez bizony nem csak a konyhára, hanem életünk megannyi helyzetére igaz. Ha figyelünk magunkra és a környezetünkre, ha hagyjuk az információkat felénk áramolni, megtapasztalhatjuk, hogy nem is olyan nehéz.

Épp ezért hozok most nektek egy-két ötletet, hogy a konyhában felhasználandó alap dolgokat mivel tudjuk mindenféle csalódás nélkül lecserélni úgy, hogy a még kifejezetten ellenálló családtagjaink se vegyék észre, hogy most bizony valami olyat esznek, amiben se cukor, se glutén, se tej, és ha úgy alakul, még tojás sincs.

Tehát most legyen az alap édes hármas, a későbbiekben meg majd kitérünk a többi opcióra, akár otthon elkészíthető verzióra.

Liszt, Cukor, Tej

Ami nekem mindig van itthon, az rizsliszt/zabliszt, rizstej, és agávé szirup vagy xilit. Nekem ezek váltak be. Tökéletesen beválik, főzelékeknél rántáshoz, rántott dolgokhoz, desszertekhez. Mutatok is egy pár példát. Gondoltam csinálok egy kis csicseriborsó főzeléket zabfasírttal. Szinte alig kell hozzá valami. Én így készítettem:

  • 400g – Konzerv csicseriborsó
  • Só/bors/pirospaprika szokásos fűszerezéshez
  • Rizstej
  • Rizsliszt
  • Kókuszolaj

Mivel nem volt sok időm, ezért fordultam a konzerv felé. Persze a friss ezerszer jobb, de azt be kell áztatni, nekem viszont azonnal kellett. Így pikk-pakk meg is van. Leturmixoltam a csicseriborsót, felraktam kis vízzel főni, majd lesütöttem egy kis hagymát, megcsináltam a rántást, beleraktam mindazon fűszereket, melyeket egy főzelékben szeretek, és a végén egy kis rizstejjel hígítottam. Itt csupán annyi a lényeg, hogy a rántást – mert én nem vagyok a habarás nagy híve – rizsliszttel meg kókuszolajjal csináljuk.  Ha látom, hogy egy főzelék fehér, ívben elkerülöm, főleg hogy általában még cukrozzák is.

Fasírtot csinálni hozzá meg a másik legegyszerűbb dolog. Legalábbis zabfasírtot. Csinálhatod, hússal, zöldségekkel vagy hagyod csak magát a zabot, bármelyik tökéletes, én üresen is nassolom, meg imádom akár szendvicsbe is. Ha zabpelyhet használsz, nem kell a kenyeres/zsemlés rész. Csupán annyit kell tenned, hogy a zabpelyhet megpirítod kicsit valami zsiradékon, majd leforrázod annyi vízzel, amit ha magába szív, jól lehet majd formázni – maximum a zab kétszerese, mert ha túl sok, nem lehet formázni – és ott hagyod lefedve, amíg kész nem lesz.

Ezt a procedúrát előző este is megcsinálhatod, mert kihűlve könnyebb kezelni. Én 150 g-ból csináltam, de nekünk az is sok volt, főleg ha még teszel is bele valamit. Legyen az hús vagy például cukkini reszelve – nagy lyukú reszelőt használj, sózd be, és hagyd egy negyedórát, majd csavard ki a felesleges levet belőle – az legalább a fele legyen, mint amennyi zabpelyhet használsz. Innentől már csak csináld, ahogy amúgy is szoktad. Vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, bors, vagy akár tojás, tehát ahogy szereted. Meg lehet ezt csinálni, vega-, vegán-, vagy húsos verzióban, attól függően persze mit használsz fel, de minden esetben gluténmentes végeredményt kapsz. Én a végén még beleforgattam simán zabpehelybe, és úgy sütöttem ki olajban, hogy finom roppanós legyen.

Ha például kirántani szeretnétek dolgokat, arra is van egy tippem. Nekem nem túl szimpatikusak a polcokon csücsülő zsemlemorzsa készítmények, meg úgy amúgy én egy boltban nem nagyon szoktam látni… Így hát egyszer kipattant a fejemből, hogy miért nem csinálok magamnak? Emlékszem, anno mi szárítottuk és ledaráltuk aprítóval, miért ne tehetném én is? Na de, hogy gluténmentes is legyen, meg azonnal el is készüljön… Hát az az ötletem támadt, hogy van a piacon ez a pászka/macesz/lapkenyér gluténmentes formában, mi lenne, ha fognám és azt aprítanám le, olyan méretűre, amilyenre én szeretném. Tökéletesen működik, rizsliszttel vagy zabliszttel egyaránt, de akár zabpehellyel is bevonhatjuk, ha valami ropogósabb bundára vágyunk.

Palacsinta kicsit másképp

Na, de hogy desszert nélkül se maradjunk, mit szóltok egy villámgyors, glutén-, tej-, és hozzáadott cukor-, valamint zsiradékmentes amerikai palacsintához? Kedvenc receptem, ha rám jön, hogy úgy ennék valamit édeset. Semmi más nem kell hozzá, mint:

  • 60g zabpehely
  • 60g natúr joghurt (növényivel is ugyanúgy működik)
  • 1db banán
  • 1tk sütőpor
  • 1db tojás
  • 2-3ek tej/növényi ital

Csupán annyit kell tenni, hogy egy turmixgépbe bedobálni őket, és hagyni, hogy alaposan összedolgozza. Én mindig a folyadékot rakom alulra, mert az enyém nem valami nagy teljesítményű, és nem tudja úgy összekeverni. Tehát a bevált sorrend: Joghurt, banán, tej, tojás, sütőpor —-> alapos mixelés —–> zabpehely —-> újabb mixelés, amíg teljesen el nem dolgozza a szemeket

Ezután, hagyni kell pár percet, hogy megszívja magát. Én van, hogy nem rakok bele joghurtot, mert pont nincs, vagy tojást, vagy egyiket se. Ilyenkor növelni kell a tej/növényi tej mennyiségét. Kb a duplája, mondjuk 6 ek, de úgyis látni fogod, hogy mennyire folyós. A végeredmény látványra nem biztos, hogy olyan szép lesz, de az íze az tuti. Aztán már csak ki kell sütni. Nekem sima tapadásmentes serpenyőben, tökéletesen átsül. Felszoktam forrósítani először max. lángon, majd mikor már sütni akarom vissza veszek belőle, különben a külseje megég a belseje meg még folyik.

Üresen is tökéletes, de ha ennél hozzá valamit, juharszirupot, agávé szirupot, mogyorókrémet vagy esetleg mogyoróvajat, ahogy én csináltam, az valami isteni tud lenni. Nekem pont volt otthon mogyoróvaj, amit akár az ember natúrban is rátehet, de én most összemixeltem egy kis kókuszvajjal, hogy kenhetőbb legyen, meg tettem hozzá agávé szirupot és nyers kakaó port, majd jól összekevertem, és megpakoltam vele a palacsintákat.

A végeredmény az valami ilyesmi lett, a kihagyhatatlan rózsáimmal.

Remélem ezekkel az egyszerű receptekkel meghoztam a kedveteket a váltáshoz. Csak néhány  alapanyagot kell lecserélni, így ha mindig van otthon például zabpehely, rizsliszt, betárazva egy kis gluténmentes prézli, plusz valami organikus édesítő lehetőség, az ember megállíthatatlan lesz az új, de mégis lemondásmentes konyhájában. Merj kreatív lenni!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *