Csináld magad nyers vegán citromos-málnás sajttorta - Tesztevők

Csináld magad nyers vegán citromos-málnás sajttorta

Novák Evelin
Azt hittem, ez lesz a legmunkásabb recept, aminek nekilátok, a végeredmény 35 perc alatt(!!) egy szuper ízkombós nyers-vegán sajttorta, aminek nem tudsz, és nem is kell ellenállni.

Azt hittem, ez lesz a legmunkásabb recept, aminek nekilátok, mivel már úgy kezdődik, hogy be kell áztatni a kesudiót egy éjszakára. Na mondom ez aztán jól indul, fogalmam nincs, hogy én, aki folyamatos időszűkében élem az életem, hogy fogom ezt kivitelezni, de megpróbáltam, és megérte. A végeredmény 35 perc alatt(!!) egy szuper ízkombós vegán sajttorta, amit már csak beteszel a fagyasztóba egy órára, és kész is. (Egyébként, ha nem fér a fagyasztóba, akkor a sima hűtőbe is teheted, csak ott legalább 3 óra kell neki, kevesebb nem elég, de több sosem baj.)

Ha neki szeretnél fogni, egy két dologért el kell szaladni a boltba, legalábbis az én otthonomban nincs a mindennapi élelmiszerek között fél bögre mandula és datolya..

Bevásárló lista:

  • 17-18 dkg natúr kesudió
  • 10 dkg magozott datolya
  • 15 dkg natúr mandula
  • 2 citrom
  • 10 dkg fagyasztott málna
  • kókuszolaj (1 dl kell olvasztva)
  • eritrit (fél bögre)
  • vanília aroma, vagy vanília rúd

Kell még hozzá egy jó aprító, egy 20 cm-es tortaforma, és te. Első lépésként előző éjjel áztasd be egy tál vízbe a mandulát és a kesudiót, persze külön tálakba. Ha ez meg van, másnap mikor nekiállsz, kezdd azzal, hogy kibéleled a tortaformát sütőpapírral, bár nem kötelező, én féltem, hogy ráragad, ráfagy, elrontom…stb, úgyhogy én inkább így csináltam. Na szóval utána vedd magadhoz az aprítót, a mandulát, datolyát (öntsd le róla a vizet) és a sót. Olvastam pár helyen, hogy ezt így egybe szokták összeaprítani, bár én nem ajánlanám, mert a nedvességtől összeállt a massza mielőtt elég apró lett volna a mandula. Tehát száraz mandulát kicsit apróbbra őrlöd, majd add hozzá a datolyát és a csipet sót. Kell neki pár perc mire frankó massza lesz belőle, de látni fogod, hogy mikor jó. Ha ez megvan, tortaforma vissza, mehet bele a datolyás alap, szépen egyengesd el simára, egyenletesre. Aprítót öblít, jöhet a krém! Vannak, akik agávé szirupot használnak hozzá, én a magok eleve magasabb kalóriatartalma miatt ezt most lecseréltem eritritre, mivel, ha agávét használok, akkor az még egyszer annyi szénhidrát, mint amúgy az egész sütemény anélkül.

Mivel az édesítő olvadásával hideg krémben nem vagyok tisztában, de meg merem tippelni, hogy nem túl jó, ezért csináltam belőle szirupot. Nagyon egyszerű, negyed bögre édesítő, és kb. egy fél deci forralt víz, addig kell kevergetni, amíg az édesítő felolvad, vagy tűzhelyen felgyorsítható a dolog folyamatos kevergetés mellett. Közben olvaszthatjuk is a kókuszolajat, amiből 1 dl kell, de nem baj, ha több, hiszen visszaöntöd, ami megmarad, és máskor felhasználod.

Megvan a szirup, mellette a kesu, kókuszolaj, citromok, vanília. (málna később.) A már elöblített aprítóba mehet a kesu, én tanulva az első körös hibából, most először azt magában kicsit felaprítottam, és csak utána adtam hozzá apránként a kókuszolajat és a cukorszirupot. Pár percig dolgozott a konyhagép, majd belefacsartam fél citrom levét, hozzáadtam a vaníliaaromából egy cseppet, aztán újra turmix, amíg nem lett igazán krémes.

Két külön krémet készítettem, tehát ekkor a 2/3-át kikanalaztam egy bögrébe, és a maradékhoz, vagyis az elsőhöz hozzáadtam a málnát. Abból egy külön krémet csináltam, majd ráöntöttem az alapra, és szépen egyenletesen elkentem rajta. Aprítót ismét öblít, jöhet a harmadik lépés, a második krém, amihez visszakanalazod a natúr krémet a chopperbe, belefacsarsz fél citromot, és a héjából is belereszelsz egy kicsit. Összekevered a géppel a krémet, majd ráöntöd a málnás rétegre. Bevallom kicsit híg lett nekem ez az utolsó réteg, az előzőn szerintem segített a fagyos málna, úgyhogy ezt most úgy folyattam szét a formában, mint a palacsintát szokás a serpenyőben, spatulás kenés helyett. Végül a citromból szeleteket vágtam, abból pedig kis háromszögeket, és körberaktam vele a tortám szélét. Miután pihent pár órát a hűtőszekrényben, kivettem, a közepére meg egy kis díszítésnek reszeltem citromot, majd óvatosan lehámoztam róla a tortaformát és a sütőpapírt. Nagyon szépen összeállt a sütemény, könnyen vágható lett. Mivel nekem szokásom közben folyamatosan mosogatni, nem szeretem a végére hagyni, így nekem ez összesen 35 percembe került, és kaptam érte egy szuper-csodálatos pofon egyszerű nyers vegán tortát.

Kiszámoltam nagyjából az energia és tápanyagtartalmát is:

8 szeletre vágva:

  • 380 kcal
  • 28 g zsír
  • 19 g szénhidrát
  • 10 g fehérje

Egyébként gondolkoztam rajta, hogy datolyából csak 5 grammot használok fel, mandulából pedig 20-at, és akkor lehetne csökkenteni a ch-t 15 grammig, de ez a kihívás majd egy következő teszt! 🙂

Addig is próbáljátok ki bátran, hiper-szuper egyszerű, látványos, és isteni finom!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *