Kakashere pörkölt és tengerisün ikra – vacsora az AUM Naturalban! - Tesztevők

Kakashere pörkölt és tengerisün ikra – vacsora az AUM Naturalban!

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 5)
Tesztevők
Étterem: AUM Natural
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Az AUM sokszínű gasztronómiai világával nem most találkoztunk először. Ezúttal legújabb, Hajós utcai éttermüket teszteltük, melynek izgalmas gourmet palettája igazi kaland volt az érzékeknek!

Az Óbudán található AUM egészen mély nyomokat hagyott bennünk. Bár az egzotikus étlap elolvasása után szkeptikusan indultunk neki, az étterem hamar meggyőzött minket arról, hogy az extrém nevek mennyei fogásokat, sőt, valódi műalkotásokat rejtenek! Így történt, hogy amint újabb helyszínnel bővült az AUM paletta, gondolkodás nélkül tesztevésre vállalkoztunk, és ismét Varga Dániel, Nyikita Szuharev, és Maszlay Zoltán kreációiból kaphattunk kóstolót.

A koncepció ugyanaz, mint az óbudai egység esetében: ázsiai-magyar fúziós ételek várnak minket színpompás tálalásban prezentálva. Az élményből természetesen most sem hiányozhatnak az autentikus alapanyagok és a kreatív megoldások, ami nem véletlen, hiszen ezek adják meg az AUM esszenciáját. Az egyes ételeknél olyan bámulatos ízkombinációkkal találkozhatunk, melyek minden egyes falatnál újabb és újabb oldalukat mutatják meg. Ráadásul itt semmi sem az, aminek látszik! De tényleg. És a jó hír az, hogy minél többet kóstolunk, annál bátrabbak leszünk, és itt bizony megéri bátornak lenni, mert a komfort zónánk átlépésével a jutalmunk sem marad el! Így jutottunk például mi is arra a felismerésre, hogy a mangó saláta és a malacfül tökéletesen megférnek egymás mellett, és hogy a kakashere pörkölt tengerisün ikrával akármennyire is ijesztőnek hangzik, valójában mennyei csemege!

Előételek művészete

Az első előételünk a thai mogyorós házi kenyér volt, thai dip szósszal, padron paprika krémmel, és mátrai szabadtartású bivalysonkával, bükkfával füstölve. Talán ez volt az összes fogás közül a leghagyományosabbnak mondható verzió: egyszerű volt, finom, de a szósznak köszönhetően mégis volt benne egy olyan csavar, mely egzotikussá tudta varázsolni a kombinációt.

Ezt követte egy színpompás látványt nyújtó előétel kreáció, a savanyított osztriga, házi készítésű yuzu kaviárral, yuzu pasztával, ponzus fürjtojással, és osztriga habbal. És bizony ismét megtapasztalhattuk azt a különös érzést, mely szerint az AUM-ban az ételeknek soha nem olyan az íze, mint amire az ember lánya számítani merészel. De bármennyire is idegennek hatott rántott húshoz szokott szemünknek a látvány vagy a textúra, az ételben most sem csalódtunk, sőt egyre bátrabban estünk neki az elénk tálalt fogásoknak.

Pedig az igazi meglepetés és döbbenet csak ezután következett: kakashere pörkölt, wasabis remulád, mellé rántott kakastaréj, és tengerisün vázában tálalt kakashere pörkölt, mellette tengerisün ikrájával. (Egyébként – mint az kiderült – a tengerisünnek ez az egyetlen része, ami ehető) Mindez egy csodálatos tengerparti hangulatú tálalásban került elénk, Szabó Csaba Ádám extravagáns és azonnal felismerhető kreációjában. Higgyétek el, az előétel leírása alapján mi is szkeptikusok voltunk, mégse akartunk semmi jóból kimaradni, ezért tettünk egy próbát. És milyen jól tettük! Összességében egy igazán különleges és nagyon finom fogást kaptunk, mely egyszerre volt ismerős és mégis ismeretlen. A kakastaréj picit kocsonyás belsője furcsának hatott, de a zöld wasabis remuláddal (mely egyébként csípősséget tekintve köszönőviszonyba sincs a japán wasabival) és a pörkölttel együtt talán a legízletesebb étel volt az este folyamán.

Az előételek sorát malacfüllel és egy színes salátával zártuk. A salátában ponzuba áztatott wunzen tészta volt, hozzá edamame bab, sárgarépával, rózsába tekert sörretekkel, és sziksófű salátával. A malacfület tintahallal illetve fafülgombával tálalták rilettként egybegyúrva, a tányér két végén mangó saláta illetve májpástétom kapott helyet, mindezt pedig mangalica pörccel, illetve mogyoróval bolondították meg. A malacfül állagra picit furcsának hatott, egyszerre volt kocsonyás és porcogós, de a salátával és a pástétommal együtt jól kiegészítették egymást.

Több, mint leves

Az ámulatba ejtő látvány-faktor kiemelkedő szereplői voltak a felszolgált levesek, mely során mindkét fogást előttünk és a tányérunkban zajló performansszal spékelték meg a felszolgálók.

Nem ám, hogy egy előre kimért levest kapsz az AUM Naturalban, vagy netán magadnak szednéd ki, hanem gyönyörű tálakba csurgatva kapod meg, miközben a tányérodba pakolt hozzávaló-puzzle darabok a rájuk folyatott lével összeolvadva válnak eggyé.

Az első leves egy gyerekrajz-szerű alkotás volt. Ezekre a gondosan elhelyezett alkotóelemekre egy egyedi kézi készítésű kerámia csészéből kiöntött lé került, aminek a tetejét egy kis jázminteával koronázták meg. Ez utóbbi nem csak plusz ízt, hanem kellemes illatot is adott neki. A csészét még a tálalás előtt sütőben felmelegítik, hogy kellemesen melegen érkezzen az asztalhoz.

A tengeri alga szószban lévő enyhén tormás sushi-répát pedig mintegy íz-generátorként adhatjuk a levesünkhöz, ami az umami ízhatást éri el. Ennek a levesnek a lelke egy thai eljáráson alapszik, ami megadja számára ezt a különleges ízvilágot. A “titok”, hogy a Flórián téri AUM étteremben készített leves egy részét a séfek eltették, amit a másnapi leveshez keverték, majd az új levesből ismét félretettek, és így tovább. Az említett ételt a mai napig így készítik el, ennek szellemében. Úgy is mondhatjuk, hogy áthoztak erre az új helyre egy darabot az eredeti kreációból.

Házi készítésű udon tészta, burgonyakocka, bébi cékla és bébi répa, garnélarák surimi, tojássárgája, daragaluska, répa, bivaly, savanyított fokhagyma: ezek mind helyet kapnak a tányéron. És hát mi más kellhetne még ezeken kívül? Minden falat mennyei, csodálatos, friss és üde íz harmónia együttese, amit bármikor szívesen újra fogyasztanánk.

A második, – a Gourmet fesztiválon díjnyertes leves – amit kóstoltunk, egy harmonikus világot képviselt, amit a benne lévő kókusztejes alap varázsolt különlegessé. Ez nem volt más, mint a vörös curry-s kacsaleves, amihez az intenzív erejű vörös curry-t magunk adagolhatjuk bele a tányérunkba ízesítésként. A mini füstölt kacsamell kockák különösen, már-már túl intenzíven hatottak a lágy kókusszal kombinálva, de a gombavariációk és a kacsamájpástétom visszahozták a balanszot. A házilag készített kókuszchips pedig “hab volt a torta tetején”.

És a főétel! 

A főételünk Surf and turf névre hallgatott. Az alapja a bélszín filet mignon, alatta édes koreai barbecue szósz található, mellette pedig pirított burgonya chips kapott helyet. Mindezt  májpástétom, savanyított, enyhén sült polip, és a tányér két végén félbevágott gőzgombóc egészítette ki. A különleges fogást, mely egyszerre volt édes, savanykás, és egy picit sós is lila burgonya chipsszel koronázták meg.

Mákos guba kicsit másképp

És mindezek után, amikor megláttuk az AUM desszertjei között a Mákos gubát, akkor már mindent el tudtunk képzelni, csak azt nem, hogy egy hagyományos mákos gubát tesznek le elénk. A mákos gubáról általában az ember lányának elsőre az a tipikus otthoni, inkább csúnyácskának, mint szépnek mondható desszert ugrik be: tejben ráncolódott kifli karikák egy kevés mákkal megszórva. Itt azonban úgynevezett robbantott desszertként hozták ki a mákos gubát, a hagyományos formájára kicsit sem hasonlító módon. Ráadásul mindezt egy boros fadoboz tetején!

A viola esszenciával ízesített házi mákos kalácsot gazdagította szerte a doboz tetején mindenféle finomság: mákos csoki tüll és csokilap, szőke csoki, valamint szőke csoki granita rózsás meringue szórásba mártva, illetve fehér csoki mousse, vaníliaízesítésű cukrászkrém és cukrászhab. Mindezt tovább tetézte, hogy az egész ehető lila virágokkal volt megszórva.

Persze roppant kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon mit rejteget a doboz. Hiszen valami csak van benne! És valóban: a felszolgálónk kikapott egy pattogó cukorkás tégelyt a zöld dísznövények közül, majd megszórta vele a mákos gubánkat.

Ami a máskos gubán kifejezetten nagy sikert aratott szerény tesztevő körünkben, az a mákos csoki tüll volt. Az egész desszert egy picit édesnek hatott, de édesszájúak számára tökéletes!

Volt szerencsénk a másik desszertet is megkóstolni, a Banoffee-t. Ennek alapja egy banánízesítésű muffin volt, mindez szőke csokiba mártva, liofilizált banánnal és kókuszos csoki tüllel díszítve. Ehhez kaptunk kis tányérkában lime-os és kókuszos granita-t házi készítésű kókusz chips-szel és rózsás meringue szórással (ami rózsaesszenciával ízesített tojásfehérje cukorral kisütve). A granita, vagy másnéven szicíliai szorbet hűsítő hatása remekül kiegészítette az enyhén meleg Banoffee-t. Ennél a desszertnél már több ízélménnyel találkozhattunk az édes ízen túl: egyedi színt kölcsönzött neki az enyhén kesernyés csoki, mely a savanykás granitával, illetve a kókusz és a banán ízével együttesen fantasztikusan harmonizált!

Az AUM-ban ételek minőségére, a kompozíciókra, a tálalásra, az ételekkel kapcsolatos történetmesélésre ámulatba ejtő figyelmet fordítanak, amitől a vendég nem csupán egy hétköznapi vacsorát élhet át, hanem egy igazi íz-utazást. Számunkra hiányérzet egyedül csak az enteriőrt illetően maradt némileg. Az asztalok, a mű borostyán, és a kőfalat imitáló tapéta látványban nem adja vissza 100%-ban azt a minőséget, melyet az elénk kerülő fogások képviselnek. Összességében azonban mégis azt mondhatjuk, hogy egy nagyon kellemes, ízekben, illatokban, textúrákban, és élményekben gazdag estét zártunk az AUM Naturalban, így biztosan visszatérünk még!

Fotók: Pajger Adrienn

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *