Az én vegán répatortám - Tesztevők
Karantén és koronavírus járvány idején az ember lánya hirtelen azon kapja magát, hogy otthoni elfoglaltság után kell néznie. Mit tesz tehát? Nekiáll sütögetni, és új receptekkel kísérletezni! ;)

Az én első vegán répatortám igazán különleges: avokádóolajjal készült, pekándió, kesudió és mogyoró is helyet kapott benne, megspékelve egy kis datolyával és a tetején lágy kókuszkrémmel.

Sose mertem még vegán recepttel kísérletezni, és sajnos elsőre nem is sikerült, szépen elrontottam, amin annyira nem is lepődtem meg, bár kissé szomorú lettem (na jó, nem kissé, mert fél napig szomorú voltam miatta). De nem adtam fel és második nekifutásra tökéletesítettem a receptemen. Persze nem minden sikerülhet azonnal finomra, és ezt el kell fogadni, nem szabad feladni. Így tettem én is.

A liszt-olaj arány nem volt valószínűleg megfelelő az első adagnál, illetve ami egy fontos tanulság volt, az az, hogy a répából ki kell nyomkodni a nedvességet. Legalábbis erre következtettem az alapján, hogy nagyon lédúsra sikeredett az első adag masszám, amit igazából annyira nem is furcsálltam, tekintve, hogy sose készítettem vegán süteményt, így azt gondoltam, hogy ennek biztos ilyennek kell lennie. Amikor megsült, nem is tűnt rossznak, még tűpróbát is végeztem, viszont miután kihűlt és másnap felvágtam, konkrétan nyersnek érződött. Valószínűleg nem száradt ki eléggé a tészta, és kevés volt a szárazanyag, a folyadék meg sok, mert még egy fél almát is belereszeltem, mondván, hogy na majd milyen finom szaftos lesz a süti tőle! Hát, ez sajnos nem jött be. De ebből tanul az ember. Így ezt ki is vettem a végleges receptből. Elsőre avokádóolajat használtam és végül másodszorra is emellett döntöttem, mert ennek az olajnak van egy kis diós beütése, ami jól passzolt a sütihez. De ha szeretnétek, kiválthatjátok étolajjal is ezt a hozzávalót 🙂

Na de félretéve a kudarcot, jöjjön a jól sikerült recept, amiben kiküszöböltem a nehézségeket és sokkal óvatosabban bántam a hozzávalókkal, mindent alaposan lejegyezve. Került bele kesudió, pekándió és mogyoró is, illetve datolyát is beleaprítottam az ízhatás kedvéért.

A tetejére vegán kókuszkrém került citromhéjjal, amitől a piskóta egy kis extrát kapott.

És most lássuk a várva várt (a jól sikerült) receptet!

RECEPT

Reszeljünk le egy nagyobb lyukú reszelőn annyi sárgarépát, hogy összesen 200 gramm legyen. Ez pucolás után, és ne pedig előtte legyen ekkora mennyiség! Papír kéztörlő és szita segítségével nyomkodjuk ki, töröljük szárazra, szorítsuk ki belőle a nedvességet, hogy ne ázzon el tőle a sütink.

Aprítóban kicsit zúzzuk össze a kesudiót, pekándiót és datolyát.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze az összes hozzávalót és gyúrjuk össze, hogy eggyé álljon.

A piskóta hozzávalói:

  • 300 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • egy csipet só
  • fél teáskanál vaníliáscukor
  • 6 gramm sütőpor
  • egy csipet szódabikarbóna
  • fél teáskanál fahéj
  • fél teáskanál szerecsendió
  • fél teáskanál gyömbér
  • 200 gramm reszelt répa
  • 2 evőkanál aprított mogyoró
  • 60 gramm kesudió
  • 60 gramm pekándió
  • 30 gramm magozott datolya
  • 60 ml víz
  • 60 ml narancslé
  • 50 ml avokádóolaj
    180 fokon süssük 45-50 percig.

A sütink tetejét koronázzuk meg egy lágy krémmel, amit közepes lángon forraljunk fel, 5 percig kevergessük, majd tegyük félre egy kicsit hűlni. Ezután csurgassuk a piskótánkra és várjuk meg, amíg az egész teljesen kihűl. Díszítsük kókuszreszelékkel és aprított mogyoróval.

A krém hozzávalói:

  • egy citrom reszelt héja
  • 250 ml kókusztejszín (én Alpro-t használtam)
  • 1 evőkanál cukor

Jó étvágyat!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *