Vegán Varázsreceptek megálmodója - Tesztevők

Vegán Varázsreceptek megálmodója

Póta Szilvia
Gasztro influencerek sorozatunk következő részében Rimóczi Zsófival, a Vegán Varázsreceptek című könyv megálmodójával beszélgettünk a húsmentes táplálkozásról, legújabb könyvéről, minimalista életről, és környezettudatosságról.

Rimóczi Zsófi Magyarország egyik legismertebb influencere, 4,5 éve táplálkozik növényi alapú módon, nemrégiben pedig izgalmas receptötleteit egy színes-szagos kiadványba, a Vegán Varázsreceptek című könyvben osztotta meg a világgal, melyben kis családjának kedvenc fogásaival töltötte meg a lapokat. Instagram oldalán azonban nem csak nagyszerű recepteket olvashatunk tőle, hanem sok ötletet leshetünk el a környezettudatos, illetve zero waste életmódról is. Interjúnk során erről, családjának hétköznapjairól, és természetesen gasztronómiai alkotásairól kérdeztük őt!

Mesélnél egy kicsit arról, mikor és minek a hatására döntöttél úgy, hogy növényi alapú táplálkozást választod?  

4,5 éve szerettünk volna valamilyen ismeretterjesztő filmet megnézni közösen a férjemmel, ekkor találtunk rá az Earthlings (Földlakók) c. dokumentumfilmre, ami azt mutatja be, hogy mi emberek, hogyan zsákmányoljuk ki az állatokat az élet különböző területein (élelmiszeripar, divatipar, gyógyszeripar, szórakoztatóipar, szépségipar). A trailer láttán először hezitáltam, nem tudtam meg akarom-e nézni a filmet, ugyanis ordított róla, hogy többet nem biztos, hogy képes leszek húst emelni a számhoz. Végül életünk egyik legjobb döntése volt, hogy megnéztük, azon az éjszakán örökre megváltozott a jövőnk. 4,5 éve nem ettünk húst.

Milyen előnyöket találtál meg benne és hogyan változtatta meg az életed?

Hú, hát, erről sokat lehetne mesélni, sok embernek. Főleg olyanoknak, akik krónikus betegségekből gyógyultak ki. Nekem szerencsére a kóros menstruációmon, a migrénen, és a rendszeres (átlagembert érintő) random náthás betegeskedésen kívül, nem volt mit (még) meggyógyítanom. Viszont, ami nagyon feltűnő, hogy egy nagyon erősen negatív karma körből léptem ki, ami által az egész életem 180 fokos pozitív irányt vett. Van valami abban, hogy bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy Veled is bánjanak.

Azt tudom, hogy rendkívül fontos érték számotokra a minimalizmus és a környezetvédelem. Milyen mindennapos dolgokban nyilvánul meg ez esetetekben leginkább?

Ha a természetben élsz, megpróbálsz rá minél jobban vigyázni. Mi szentül óvjuk a kis birtokunkat, a házunkat és belsejét, úgy bánunk mindennel, ami körülvesz minket, és ami MI vagyunk, akár egy templommal. Tápláló és egészséges ételeket eszünk, a házat nem halmozzuk fel értelmetlen kényszer-vásárlásokkal, az ökológiai lábnyomunkra pedig fokozottan figyelünk, ugyanis utánunk is lesz élet. Környezettudatosan étkezünk, másfél éve csomagolásmentes boltban vesszük a tartós élelmiszert, így a műanyag szemetünkre szánt szelektív zacskó több hónap után telik csak meg. A friss élelmiszereket piacon vesszük, van egy giga nagy komposztálónk. A gyermekünkkel pedig az első percétől a földön mosható pelenkát használunk, minden ruhája és játéka használt. Mi is használtan vásárolunk ruhát vagy fenntartható divatot használunk (bár nagyon ritkán, minimalista gardróbunk van), a háztartási gépeink is mind használt cikkek. A házunk körüli felújítás környezettudatosan zajlott, 4,5 éve vegyszermentesen mosunk és takarítunk itthon, 1 éve komposzt wc-t használunk, a munkánk mellett pedig saját felhasználásra ételt termelünk a kertben, stb. Mindemellett kötődően neveljük a kislányunkat, az otthonszüléstől kezdve egészen a hosszan szoptatás, hordozás és más gyermekkort segítő tevékenységeken át. A tudatosság egy idő után az ember összes tevékenységére ráragad, ösztönösen cselekszik, lassan és nyugodtan. Elsőre terhesnek tűnhet kívülről, hogy ennyi mindenre figyelni kell, de mi sem egyik napról a másikra hoztuk meg ezeket a döntéseket. Apránként fejlődtünk mindenben, kérdéseket tettünk fel, válaszokért kutattunk, okos embereket hallgattunk & jó könyveket olvastunk.

Ha jól tudom nagyon mozgalmas életet éltek a családoddal, sokat utaztok. Mit tanultál meg abból a sok utazásból, amin eddig részt vettél?

Egy időben sokat utaztunk és nem rég volt egy hosszabb utazásunk ismét. Minden utazás azt tanítja nekem, hogy sehol sincs (vega)kolbászból a kerítés, minden országnak megvan a maga nehézsége, amik alapján hálás vagyok azért az életért, amit itthon van lehetőségem élni.

Kislányotok érkezése hogyan változtatta meg a világgal kapcsolatos szemléletedet, a mindennapjaitokat?

Szerintem minden gyermek tanító szándékkal érkezik meg, jobban mondva választja a helyét. Luna minket választott, sokat tanultunk Tőle az elmúlt másfél évben és érzem, most jön majd a java. Esszenciális, friss, ösztönös tudás, ami ott van bennük, amit végtelen egyszerűséggel tárnak elénk, csak a mai rohanó világban nehéz észrevenni, főleg, mert nem sablonos. Minden család és párkapcsolat mást kell, hogy megtanuljon ebből az esszenciálisan csak nekik tálalt történésből, ami a gyermeknevelés.

Hogyan telnek mostanában a mindennapjaitok?

A korona vírus kapcsán 2,5 hónapja nem láttuk a családunkat és a barátainkat, de meglepően jól vagyunk. Elég sok a tennivaló, készül a veteményes több helyen is a kertben, állandó munka van a ház körül, jókat eszünk, sokat szeretgetjük egymást és zenélünk. Lacival autodidakta módon elkezdtünk zenét tanulni egy ideje, vettünk egy pianínót, fuvolát, handpant és azokon játszunk. Most épp egy duettet próbálunk Lacival, Ő zongora én fuvola. Ott van még Luna is, akivel 0-24 órában “anyaszolgálatban” vagyok, ezen kívül pedig dolgozunk mindketten, szóval van feladat bőven, de nagyon boldogak vagyunk!

Nemrég jelent meg a Vegán Varázsreceptek című receptkönyved. Mondanál néhány szót a könyv születéséről?

A Vegán Varázsreceptek 7 hónap kemény munkájával született. A koncepciót, a recepteket, a főzést, a mosogatást, a fotózást, a grafikát, a könyv összerakását, a digitalizálást, a szerkesztést és magát az írást, mind én csináltam. Mindemellett ott van a kis csöppünk Luna is, aki 1,5 éves lesz és nincs hozzá segítségem születése óta, mindent együtt csinálok vele.  Emberfeletti erő kellett a könyv elkészítéséhez, ami végül túlszárnyalta az elképzeléseim. A Vegán Varázsreceptek minden szeglete szeretettel készült. Imádtam főzni, mosogatni, fotózni, a barátaink pedig nagyon értékelték, hogy sok terülj-terülj asztalkám várta Őket. Nagyon sok pozitív élményt hozott az életembe, bezárva azzal a hatalmas örömmel, hogy elkészült. A receptek mind vegánok és olajmentesek, aminek a háromnegyede gluténmentes is, teljes értékű alapanyagokat előnyben részesítve, illetve nincsenek különleges és nehezen beszerezhető összetevők. Minden recept rendkívül gyors és egyszerű. A könyvet táplálkozástudományi szakember lektorálta, van benne vegán edukáció és tippek az étrenddel ismerkedőknek, 22 szokás, ami megváltoztatta az életemet, spórolási tippek és még sok más 155 oldalon keresztül. 🙂

Bár a könyv borítója alapján ez már alapból a kedvenc receptjeitek válogatása. Van a szívednek legkedvesebb recept ezek között, amit kiemelnél?

A könyv borítójára azért került a “Kívül – Belül Narancsos Csokis Torta”, mert ez egy különleges friss desszert. A vegán desszertek amúgy is könnyedebbek, ebben az a slussz poén, hogy a krém és a feltét is kizárólag gyümölcsből készült (narancs + datolya), így egy nagyon friss és könnyen emészthető desszert élményt kapunk. Kedvenc receptjeim a könyvben: Házi Vegán Pizza, Green Curry, Klasszik Rakott Kel, Legegyszerűbb Sushi Ever,  Banán Puding, Friss Eper Shake, Egyszerű és Egészséges Rakott Krumpli, Családunk Specialitása: Sütőtökös Lasagne, Mákos Guba, Epres Gyömbéres Muffin és a Sznikersz Golyók.

A filmezés mennyiben volt jelen mostanában az életetekben, és milyen projekteken dolgoztatok mostanában?

A filmezés a főállásunk, szenvedéllyel és szeretettel csináljuk. Most jön az esküvőszezon, amit izgatottan várunk. Idén is fantasztikus párjaink vannak, nagyon szeretjük a munkakört, amiben dolgozunk. Ars poetikánk: ,,A természetben mind természetesebben viselkedünk, mely őszinte szeretet produkál. Ez az érzés az, amit mind szeretünk viszontlátni a filmeken.” Filozófiánkról és a munkáinkról többet a www.organikcineworks.com oldalon tudhattok meg. 🙂

Csodálatra méltó összhang van az írásaid alapján köztetek a pároddal. Mit gondolsz, mi a titka annak, hogy ilyen mély szeretetben és harmóniában tudtok együtt élni már ilyen hosszú idő óta?

A férjemmel 7,5 éve vagyunk együtt. Bár tényleg nagy a harmónia és erős az összetartás kettőnk között, a social média ne tévesszen meg senkit, nekünk is vannak kihívásaink, vitáink, gondjaink. Szerintem az együttélés minden ember számára egy kihívás, ami nagyon erősen tanít. Ez mind attól függ, ki mit hozott otthonról. Lehet valakinek fele, valakinek meg 10-szer akkora utat kell bejárnia, mint másnak. Más karmát cipelünk mind, de egy biztos, hogy egy következő személy választása nem tudja betölteni az idilli elképzeléseinket, hacsak nem teszünk bele szorgalmas munkát. Olyan nincs, hogy összejövünk valakivel és sosem lesz semmi gond. Fejlődni kell és kompromisszum-késznek lenni. Szerintem le kell vetkőzni a berögzült taktikázást és természetesen viselkedni, szeretettel motiválva. Ennyi év távlatában az a tapasztalatom, hogy szinte mindenkiből lehet igazi, csak nagyon sokat kell érte küzdeni. Amikor bajunk van elmondani őszintén, nem azt mondani, hogy “semmi bajom”. Amikor arra vágyunk, hogy megöleljen a párunk, akkor nem “kéretni magunk” hanem kérlelni a testi közelséget. Amikor egy vita után nem akarod, hogy kimenjen azon az ajtón, akkor nem “bedurcázni és tartani magad”, hanem odamenni és azt mondani: nem akarom, hogy elmenj!  Képzeljük el, amikor két ember nem azt mondja, amit akar, hanem az ellenkezőjét, mert taktikázik. Ezért is van olyan sok nehézség a párok kommunikációjában. Nálunk ezek egyértelműen nehezítették a kezdetet. Meg kell tanulni azt mondani és úgy cselekedni, amit legbelül akarunk és ledobni a maszkokat.

Olvastam az Instagramodon, hogy leállítottátok a Youtube csatornátokat és igyekeztek leszámolni a social media függőséggel is? Hogyan tudjátok megtalálni az egyensúlyt a természet és a social media világa között?  

Szerintem a social media-n “életmód” (lifestyle) tartalmat vezető embereknek nehezebb megtalálni az egyensúlyt. Sokat merengek a témán, és ha arra gondolok, hogy innentől az egész életemben jelen lesz a social media, teljesen elborzadok. A gyermekem pályaválasztásánál, az unokáim születésénél, a férjemmel az aranylakodalmunkon mind ott lesz az Instagram és a Facebook? Lesz egy poszt róla? Határozottan tiltakozik ez ellen egy bennem lakozó zabolátlan lélek, aminek folyamatosan engedek, és egyre kevesebbet vagyok az Instán, egyre nagyobbak a szünetek és nem titkolom, hogy szeretném rövidesen elhagyni a közösségi media-t és élni az életem teljes jelenlétben.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *