Rugalmas vega étkezés? Ennek mi értelme és minek a címke!? - Tesztevők

Rugalmas vega étkezés? Ennek mi értelme és minek a címke!?

Illyés Anikó
Amikor először magyaráztam, hogy mit-miért eszem, forogtak a szemek és valaki viccből odabökte, hogy biza én flexitáriánus vagyok. Akkor ezen még röhögtünk picit, majd utánanéztem én is, hogy ez mit is jelent. És vajon túlélem-e?

A viccet félretéve, nagyban illett rám ez a címke, és azóta tudatosabban ragasztom magamra ezt a jelzőt. A lényege, hogy növényi eredetű ételekben gazdag, húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrendről van szó. Az én esetemben elég szegény a húsfogyasztás, de amikor más módja nincs, vagy megkívánom, akkor eszem. Akkor is inkább halat, félévente egyszer egy hamburgert. Száműzhettek.

Aztán olvasgattam tovább, ha már kiderült, hogy trend vagyok. Szembejött ez a mondat, hogy „amennyiben az emberiség erre az étrendre térne át, azzal több, mint felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.” Mivel képtelen vagyok lemondani a tejtermékek egy bizonyos csoportjáról (főleg a tojás, sajt-kombó) és kb. háromhavonta eszem valamit, amiben van hús, már azt gondoltam, hogy nem teszem oda magam kellőképpen a Föld védelme érdekében. És mégis!

Tehát van egy étrend, amiben rengeteg zöldség, gyümölcs, gabonaféle kap helyet, de teret ad bizonyos mennyiségű hús-, hal-, tejtermék-, tojásfogyasztásnak is, és nem népszerűbb? Soroljuk még ide azt is, hogy ez az étrend kerüli a feldolgozott élelmiszereket és a hozzáadott cukrokat. Ámen!

Továbbolvasva a témában, már direkt kerestem a negatívumokat, mert biztosan lesz valahol egy kisbetűs rész. „Az állati eredetű alapanyagok étrendbeli csökkentése B12-vitamin-, vas-, cink-, kalcium- és omega-3-zsírsav-hiányhoz vezethet.” De erre szerintem már mindenki többszörösen odafigyel, hiszen a csapból is ez folyik, amióta vega, vegán étrend van a világon. Vagy csak hozzám ért el? 🙂

Valamint felhívják a figyelmet, hogy bio, organikus, szabad tartású jelzőket keressünk a termékeken, mert ezzel a fent említett ökoszisztéma egyensúlyt fenntartó növény- és állattartást támogatjuk. Ez a fajta életmód tehát picit drágább is lehet, ha a legkényelmesebb, leggyorsabb megoldást választjuk, tehát boltba megyünk. De erről majd legközelebb!

Ennyi infó után jöjjön egy kedvenc recept. Ha szeretitek a salátát, akkor a tojásos, garnélarákos verziót is be tudjátok majd fogadni.

Alap:

frisée saláta, madársaláta (de bármilyen friss sali jó)
garnélarák
paradicsom
főtt tojás
(amit még szeretsz zöldség, pl. paprika)

Fűszerezés: só, bors, szezámmag, olívaolaj.

Jó étvágyat!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *