Skizo – őszinte bor és hamisítatlan házi gasztro - Tesztevők

Skizo – őszinte bor és hamisítatlan házi gasztro

Joó Zsófi
Rendhagyó, a Balaton-felvidékre kalauzoló bejegyzés következik Badacsonytördemicről, ahol a környék egyik legizgalmasabb, és vitathatatlanul legközvetlenebb, a szőlőtőkék felé őszinte alázattal forduló borászata bújik meg, alig egy kőhajításnyira a balatoni kerékpárúttól. A Skizo megálmodói, vagyis Sike Balázs és Velényi Réka, csodálatos borokkal, ínyenc, gazdag háztáji kóstolótálakkal, mentes házi süteményekkel, no meg a négylábú sztárral, Fikusz kutyával várják vendégeiket.

Az idén 10 éves Skizót azért lehet annyira szeretni, mert náluk az élvezeti és whitefülű bortól a sajátkészítésű kacsazsíros hidegtálig, zöldség mártogatósig minden könnyedén, magától értetődően kerül asztalunkra. Profik, persze, de közben kedvesek, viccesek, a sikerek ellenére nem is szeretnének a mostaninál sokkal nagyobbra nőni. A Balaton-felvidék számukra emberléptékűségről, közvetlenségről, az otthonról szól. Azt az élményt akarják maximálisán átadni, amit egy badacsonytördemici, helyreállított régi falusi házból, a helyi borokból, helyi finom falatokból árad.

A járvány miatt telefonon beszélgettünk Balázzsal és Rékával egymás mellett jól megférő ellentétekről, különleges szőlősorokról, felejthetetlen borokról és a közeljövő meglepetéseiről.

Tesztevők: Pár mondatban összefoglalva mi a Skizo lelke, lényege?

Balázs: A mi történetünkben van egy erős kettősség. Nagyon szeretünk jó minőségű, csiszolt, a maximálisat nyújtó szőlőt termelni és belőle bort készíteni, de célunk, hogy a társadalom szélesebb rétegét is elérjük. A színes-kezes, friss borsorozattal megcélzott fiatal generációk, valamint a termőhelyes borsorozattal (ami idén alakul át Hegyeink palettából Sike Balázs Pincéje kollekcióvá – a szerk.) megszólított kifinomult borértők is megtalálhatják számításukat. Adott tehát egy friss vonalunk rebellis dizájnnal, ami kicsit különc, kicsit formabontó, de mellette van egy klasszikus arcunk is. Szortimentünk így tejesen kettéágazik, a Skizónak két arca, személyisége van.

Honnan jött a meghökkentő márkanév?

Balázs: Mielőtt elindultunk volna saját borainkkal, nagyobb borászatokban dolgoztam, de munkám mellett mindig volt néhány szőlődűlő a hegyekben, ahol nagyon kis mennyiségű borokat készítettem, elsősorban a magunk örömére. Erre mondta egy német barátom, micsoda „skizó borok” ezek – hiszen a nagyüzemi főtevékenységem, illetve az egyhordós volumenek szöges ellentétei egymásnak, és teljesen más szellemiségről szólnak. Ez a kis történet akkor került újra elő, amikor – évekkel később – elkezdtünk agyalni saját márkánkon. A segítségül hívott marketinges, azonnal rácsapott erre a sztorira, és nem engedett: ezek mi vagyunk, ez a mi sztorink, ez kell! Én meg, az introvertált, azonnal rávágtam, borzasztó ötlet! (nevet) A bor egy kulturális termék, hogy jöhetnénk ki egy ilyen áthallásos névvel… De meggyőzött, hogy jó lesz. Így született meg a Skizo Borászat.

Hol vannak a dűlőitek, hány hektáron gazdálkodtok?

Balázs: Saját területünk 5 hektár, de 12-15 hektárnyi szőlőt dolgozunk fel. A friss bor kategóriában megengedjük magunknak, hogy szőlőt vásároljunk olyan termelőktől, akikben évek óta megbízunk. Itt a könnyed gyümölcsösségen, a minél magasabb élvezeti értéken van a hangsúly. Ezek a borok modern technológiával, acél tartályokban, irányított erjedéssel, kontrolált folyamatokkal készülnek.

A Sike Balázs Pincéje sorozat azonban abszolút a saját szőlő alapanyagra épít. Kisebb tételekről, magasabb kategóriájú földekről beszélünk, ahol magára a termőhelyre és a szőlőfajtára bízzuk a minőséget. Spontán erjedéssel dolgozunk, nem tisztítjuk a mustot túlzottan, hordós érleléssel hosszabb életpályájú borokat kapunk.

Nektek melyik borotok a legkedvesebb?

Balázs: Amelyiket éppen kinyitjuk! (nevet)
Réka: Tegnap kóstoltuk először a 19-es pinot noir rozénkat, ami valami csodálatos tétel lett! Minden benne van, amit egy magas kategóriájú rozénak tudnia kell.

Forduljunk rá a badacsonytördemici borházra, és a gasztronómiai élvezetekre! Mit ehetünk nálatok, ha betérünk hozzátok?

Réka: Mindig törekszünk arra, hogy a finom borok mellé méltó tálakat találjunk ki. Ezért, amennyire csak lehet, házi készítésű falatok, helyi termelők termékei szerepelnek az étlapon. Nagyon finom péksüteményt kapunk Kisapátiból a Búzalelke Pékségtől, de a borház mögötti zöldségeskertünk legjava is tálcákra kerül. Nagy kedvenc a házi konfitált kacsahúsos kacsazsír – győzzük készíteni –, ha pedig jut rá energia, akkor a házi süteményekkel is vendégeink kedvében járunk. A mentességekre igyekszem minél többször figyelni: keresem a glutén- és laktózmentes recepteket, illetve nagyon kevés hozzáadott cukrot használok.

Mi a titka a híres Skizo borkoktéloknak? Mindkettő függőséget okoz…

Réka: A levendulás-rozés és a bodzás-fehérboros szódás különlegességekre nem borszakmai kihívásként tekintünk (nevet), ezeket kifejezetten bringás vendégeink kedvéért álmodtuk meg. Ahogy kijön a jó idő, mindenki teker, mi pedig a kerékpárút közelében vagyunk, így olyan itallal készültünk, ami hidratálja őket, de azért nem rossz, hogy került bele egy kis alkohol is! Ha pedig mindezt szépen, saját házi szörpeinkkel, jégkockába fagyasztott málnaszemekkel szervírozzuk, akkor könnyedén nagy sikert arathatunk. A két koktél híre szájhagyomány útján terjedt el, nem igényelt különösebb reklámot.

Balázs: Nagyon szerettük volna, ha a borok közel kerülnének az emberekhez, hogy a borfogyasztás nálunk ne valamilyen elitizáló formában jelenjen meg. Erről szól többek között a két koktél is.

Hogyan próbáltok elérhetők maradni a koronavírus járvány alatt? Ha jól tudom, a helyi nyugdíjasokat bevásárlással is segítitek…

Réka: Helyben abszolút jelen vagyunk, illetve folyamatosan megy a munka a szőlőben – a növényt nem érdekli a vírus, ugyanúgy gondozni kell minden sort, minden tőkét. A Bortársaság partnereként boraink elérhetők országszerte, illetve nemrég indítottuk el új oldalunkat, amihez egy igazán szuper webshop is tartozik, érdemes felkeresni!

Úgy gondolom, nem csak akkor kell odafigyelni embertársainkra, amikor járvány van, de ez most egy fokozott figyelmet igénylő időszak, ezért szeretnénk a badacsonytördemicieknek bevásárlással segíteni. Örülök, hogy a sok rossz mellett azért rengeteg összefogás születik – egyre többen ismerik fel, hogy önmagunk is segíthetünk, magunk is jobbá tehetjük valaki más életét.

Terveztek valami újdonságot az idei szezonra?

Réka és Balázs: Régi álmunk vált valóra a borház mögötti istálló felújításával. Az autentikusan helyreállított, boltíves teremben kóstolókkal, borvacsorákkal várjuk majd a vendégeket, ha ismét visszatér a megszokott kerékvágásba az élet. Tematikus programokat, esteket tervezünk, nagyon izgalmas lesz!

A 10 éves évfordulót ezen felül egy igazi különlegességgel, egy Badacsony sorozattal ünnepeljük, amely borászatunk legmagasabb kategóriáját képviseli majd. Az egyik fénypont egy kéknyelű lesz, amiből mindössze 700 palacknyi készül. Benne van Balázs szíve-lelke! Szeretnénk bio termesztésbe is belekezdeni, úgyhogy nem fogunk unatkozni!

Fotók: Skizo Borház

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *