A Balaton-felvidék kenyere - Tesztevők

A Balaton-felvidék kenyere

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4.6)
Joó Zsófi
Étterem: Búzalelke
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Budapesten (is) egyre többen mondják, a Káli-medence legjobb pékségében egy zenepedagógus vezényel. Nyomába eredtünk a furcsa történetnek, és teszteltük a Búzalelkét.

A helyszín Veszprém megye, Kispáti, egy alig több mint 300 fős, csendes falucska a Szent György-hegy térdén. A bő öt éve nyílt Búzalelke pékségnél már nyitás előtt hosszú sor kígyózik: mindenki a híres kenyerekre és süteményekre vár, helyi lakosok, koronavírus elől a nyaralókba leköltözött városlakók, átutazók. Nem csoda, hogy sokan ismerik a pékséget, hiszen a Balaton-felvidék legmenőbb éttermei – például a zánkai Neked főztem, a csopaki Code Zero, a balatonfüredi Sparhelt, a Pláne Badacsonyi borterasz, no meg a Tesztevőkön már bemutatott, badacsonytördemici SKIZO Borház is – innen rendelik a friss, ropogós finomságokat.

A választékban az alapvető kifli, briós, bagett és rozsos cipó mellett, ha szerencsések vagyunk, olyan különlegességeket is találunk, mint az áfonyás, a diós-mazsolás, a kukoricás kenyér, a diós kalács vagy a mákos guba. A kiszolgálás udvarias és kedves, a maszkok fölött mosolygós, barátságos szemek kandikálnak ki, ezért igazán kár, hogy az eladóknak nincs idejük a vásárlókkal beszélgetni. Az árak erősen fővárosiak, de utólag nem bántuk meg, hogy nem fogtuk menekülőre.

A pékség titka a minőségi alapanyagokban, illetve a titkos receptekben rejlik, amire, egy kiadós tesztelés után, nekünk is fáj a fogunk! Gluténmentes termék nincs a palettán, ezért a laktóz- és élesztőmentes lehetőségekből válogattunk – de, persze, bűnöztünk is egy kicsit. Mivel a pékségben sajnos nem lehet leülni (nem is lenne hely az amúgy stílusos, kicsit romantikus, kicsit provence-i helyiségben), és a járvány miatt egyébként is óvatosabb mindenki, a következőket kértük elvitelre:

 • zabos-magos kenyér,
 • pocak (a helyi híresség, tulajdonképpen ciabatta),
 • vajas kifli,
 • kakaós csiga,
 • briós,
 • fonott kalács.

Napindító nyalánkságok

A lista utóbbi három tagja egy kiadós reggeli során került terítékre. A régi, iskolai emlékekből felsejlő brióssal kezdtünk, ami pontvesztés nélkül vizsgázott. Már az illata is meghozta az étvágyat, beleharapva pedig sem az ízek, sem az állag nem okoztak csalódást! Omlós belső, lágy külső, kellemesen ropogó cukorszórás (ugye, egye, indul a bűnözés) – tökéletes ellentéte a semmitmondó, menzás elődöknek. A kakaós csiga úgy eltűnt, hogy észre sem vettük. Hibátlan a tészta és a töltelék aránya, szerencsére a kakaó íze dominált, nem a cukoré. Érződik rajta, hogy van benne anyag, szó sincs üres térfogatnövelőkről. A csiga mérete lehetne kicsit nagyobb, de, mivel nagyon laktató, nem tartjuk valószínűnek, hogy bárki éhes maradna utána.

A fonott kalács már ránézésre is műremek, külön örültünk neki, hogy a rászórt mandulaszeletekkel cseppet sem spóroltak! Annál nagyobb dicséretet pedig nehéz mondani, mint hogy a rutinból kikészített vaj, illetve házi cukormentes málnalekvár az első szelet után már labdába sem rúgott: mindkettő kispadra került, a kalácsot magában ettük hatalmas mosollyal.

Szendvicsalapok mesterfokozaton

A laktózmentes ciabatta – pardon, pocak – tésztáját tökéletesre sütötték, a buci ránézésre és ízvilágra is gond nélkül megveri a máshol kóstolt versenytársakat. Jól megpakoltuk, és elfogyasztva rájöttünk, hogy elég nagy bajban vagyunk: hiába laktunk jól belőle, egy kifli és egy kenyér is szerepel még a tesztelendők listáján!

Előbbi végül gyorsan eltűnt némi vaj és méz kíséretében, de a formás, mintásra díszített, zabos-magos kenyér külön figyelmet érdemel. Ha van olyan főzelék, amiben megáll a kanál, akkor ebben a vekniben a kés áll meg! A tömör, illatos tészta a zab mellett, meglepetésünkre, mákot, len- és napraforgómagot is rejt, így ember legyen a talpán, aki egy-egy szeletnél többet meg tud enni belőle!

Amiért visszajövünk

Ottjártunkkor éppen lemaradtunk a galette névre hallgató, gyümölcsökkel megpakolt, madárfészekre emlékeztető édességről, illetve a „bármilyen diétát azonnal suttba dobsz érte” mákosgubáról (ezt nem mi költöttük, hanem sorban állás közben a mögöttünk várakozó hölgy nevezte így a remeket, mindenesetre nekünk is azonnal felkeltette vele az érdeklődésünket), úgyhogy feltétlenül visszatérünk!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *