A Liliomkert ízei - Tesztevők

A Liliomkert ízei

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4.2)
Joó Zsófi
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
A korlátozások lazításának apropóján végigkóstoltuk a híres-neves Liliomkert termelői piacot Káptalantóti határában. Nem csak a finomságoktól állt el a szavunk.

A Káli-medencében – a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb, folyamatosan fejlődő vidékén – 13. éve minden vasárnapon, töretlenül működik a bájos, hangulatos, árnyas, ligetes, jópofa installációkkal feldobott, kaotikus termelői piac, amit egy igazi gasztro-rajongónak kötelező kipróbálnia! Most, hogy jobb az idő, alkalmunk adódott alaposan górcső alá venni a választékot. Néhány szabályt előre lefektettünk, amiket néha csak nagy nehezünkre tudtunk betartani, utólag azonban, kiderült, szükség volt rájuk:

  • vásárolni most kizárólag élelmiszert fogunk (a csecsebecséket csak megcsodáljuk),
  • lelkiismeretes tesztevőként az egészségesebb finomságokra koncentrálunk,
  • előre meghatározott büdzsével megyünk, amit nem lépünk túl.

Megérkezve azonnal láttuk, nem véletlen, hogy a helyet nevezték már a magyar „termelőipiac-őrület elindítójának és legismertebb képviselőjének” is – a Liliomkert tényleg hangulatosabb, több, szerethetőbb a többieknél. A gusztusosan csomagolt, hazai, házi, vegyszer- és csomagolásmentes termékek végtelen választékát látva azonnal bűvöletbe estünk! Itt annyi kóstolni, szagolni, kipróbálni és látnivaló van, hogy könnyen belezavarodik az ember. A bő másfél órás piacozásból teli kosárral keveredtünk a kávézó kellemes kerthelyiségébe, ahol egy isteni, nem túl geil, nem túl száraz gluténmentes citromos máktortával tettük fel a koronát a napra. De haladjunk sorrendben!

A kacskaringós, árnyas fák alatti sorokban több pék is árulja látványos portékáját, ám legnagyobb meglepetésünkre gluténmentes péktermékkel nem találkoztunk. Végül az egyik szomszédos falu műhelyének csodaszép, kókuszos habcsókjából választottunk egy zacskóval. Tekintettel arra, hogy ez az édesség mindössze tojásfehérjéből és cukorból (plusz jelen esetben kókuszreszelékből) áll, tulajdonképpen gluténmentes, bár a kalóriákat jobb, ha nem számoljuk… A csókokat otthon, az ebéd utáni kávé mellett fogyasztottuk el, és örömmel jelentjük, hibátlanra vizsgáztak! Az édes kis falatokat tökéletesre sütötték: habkönnyűek, roppanósak és a kókusz miatt extrán ízletesek voltak.

Kézműves lekvárok hatalmas versenyéből végül egy finomított cukor helyett Szafi négyszeres erősségű édesítővel (ami eritritből és steviából áll) főzött málnalekvár, és egy hozzáadott cukortól mentes, izgalmasan hangzó narancsos sütőtök lekvár mellett döntöttünk. Az előbbi telitalálat volt: az aprócska üveg felbontásával hatalmas málnaillatú felhőt engedtünk szabadjára, ízre pedig nagymamáink titkos családi receptúrák szerint készült büszkeségei rémlettek fel, így teljesen elégedettek voltunk. Az utóbbival már nem barátkoztunk meg különösen, állagra inkább dzsem, ízre pedig kizárólag sütőtök jutott eszünkbe. Érdekes próbálkozás, de szerintünk még érdemes lenne finomítani az arányokon.

A kosarunk másik fénypontja a Killer Pince befőttesüvegekben kapható levese volt. A Szent György-hegy oldalában működő borász fügecsatniját évek óta szeretjük (persze, az olaszrizlingjét is), úgyhogy nagy elvárásokkal fordultunk a mélybordó színű, jó sűrű ribizlis-rebarbarás meggyleves felé. Isteni volt! A gyümölcsökön kívül csak víz, némi cukor, fűszerek és vaníliapuding szerepelt az összetevők között, Caspar – személyesen a tulajdonos szolgált ki – javasolta ugyan a melegítést, de a leves nálunk nem jutott el a mikróig. Finom alaplé, rengeteg gyümölcs, egyszerűen tökéletes!

Kosarunkba belefért még egy kis sajt, illetve egy gyümölcs chips is. Az Alpok Gyöngye nevet viselő, 8 hónapos érlelésű bio keménysajt 7 hegyi fűszertől kapta mennyei ízét. Készítője a kakukkfüvet, a rozmaringot és a snidlinget elárulta, a többit fantáziánkra bízta. Igazi műremek, feltétlenül visszatérünk érte – sajtkedvelőknek kötelező kipróbálni egy-egy pohár fehérbor vagy rozé mellé! A ránézésre szemet gyönyörködtető, hajszálvékony szeletekre szelt, majd önmagában szárított, roppanós vilmoskörte chips íze kellemes volt, az esti filmhez el is rágcsáltuk. Mégsem hagyott bennünk mély nyomot – azaz egyetlen szempontot, mégpedig a következőt kivéve.

Térjünk is rá arra, miért írtuk már a bevezetőben, hogy nem csak a finomságoktól állt el a szavunk. Bizony, sajnos az árakról lesz szó. Tudjuk, hogy a Balaton soha nem olcsóságáról volt híres, a Káli-medencére pedig különösen jellemzőek a pesti árak, itt azonban még annál az árszínvonalnál is többet kóstálnak a termékek. Az 50g(!) körte csipsz 940, a 200g narancs-sütőtök lekvár 1.000, egy tortaszelet 1.100, és alig több mint 10dkg sajt 2.500 forintba került. A portékák között kiszúrt 2.600 forintos eperről, a 900 forintos rétes szeletekről pedig már ne is beszéljünk. Összességében a Liliomkert egy csodálatos mesevilág, de pénztárcánkra nagyon vigyázzunk! Ezzel együtt mindenkinek javasoljuk, hogy fedezze fel a termelői piacok Balaton-felvidéki mekkáját, és egy-egy gasztronómiai remek iránt nyugodtan csábuljon el. A heti nagy piaci bevásárlást azonban ne itt ejtsük meg!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *