„Engem nem lehet sokáig leparkolni!” – interjú Ördög Nórával - Tesztevők

„Engem nem lehet sokáig leparkolni!” – interjú Ördög Nórával

Póta Szilvia
A koronavírus a Nánási család életében is komoly változásokat hozott, aminek eredményképpen egy minden földi jóval megpakolt kisbolt született, melynek csodájára járnak a Balaton környéki gasztro rajongók. Ördög Nórával a kisbolttal kapcsolatos sikerekről, étkezési szokásokról, és a koronavírus okozta változásokról beszélgettünk!

A Balaton mindenkinek mást jelent. Kinek szőlőtökékkel borított lankákat, kinek vitorlázást a tó gyönyörű kék áttetsző vízén, kinek pedig lángosozást a számtalan rendelkezésre álló, közkedvelt strand egyikén. Ördög Nórának és családjának egyértelműen Akarattya jelenti a Balatont, innen is a neve új vállalkozásuknak, melynek története egyszerű álmodozással indult, és nem várt „kasszasikerrel” folytatódott.

A kisbolt története a vlogtokról nagyjából ismert. Korábban is gondolkoztatok hasonló, saját családi vállalkozás elindításán, vagy ez teljes mértékben a karantén alatt meghozott hirtelen ötlet volt?

Jó néhány éve mocorgott már bennünk a gondolat, hogy szeretnénk valamilyen közös vállalkozásba belevágni, de egészen más koncepciót képzeltünk el korábban. Akkor az volt a fejünkben, hogy a férjemnek a fotó stúdiójához közel – mely tulajdonképpen egy fantasztikus lokáció – kellene létrehozni egy olyan kis kávézót, illetve limonádés helyet, ahol a bringások meg tudnak állni, és ahova be tudnak jönni egy-egy frissítőre. Egészen odáig eljutott ez a mi kis álmodozásunk, hogy a tervezőcsapattal belefogtunk a megvalósítást érintő tárgyalásokba. Végül aztán visszahőköltünk, mert ahhoz, hogy ezt a vendéglátóegységet a nullából megteremtsük, annak nagyon komoly költségei lettek volna. És mivel tényleg semmilyen tapasztaltunk nem volt a vendéglátást illetően, ezért ez elsőre egy nagy falatnak tűnt.

Az ötletet aztán el is vetettük a fent említett okok miatt, de a közös vállalkozás iránti vágy ott maradt. Ráadásul, bár vendéglátós tapasztalatunk nincs, annyira sok helyen jártunk a világban, és annyira sokféle étteremben, vendéglátóipari egységben megfordultunk már, hogy kialakult egy elég határozott gondolat a fejünkben arról, mik azok a dolgok, amiket szeretünk, mik azok, amiket kevésbé. Ennek mentén az az érzésünk támadt, hogy ha csak azokat a dolgokat összepakoljuk egy helyre, amelyeket mi igazán szeretünk, akkor talán arra mások is vevők lesznek.

Aztán amikor az akarattyaiak által szeretett és sokat látogatott kisbolt nem nyitott ki, és kaptunk egy ilyen infót (ami egyébként totál téves volt), hogy eladó, akkor az beindította a fogaskerekeket újra. Végül is ez egy meglévő helyen, egy meglévő kisbolt volt, ami működött, amiről tudtuk, hogy mire képes. A helyiek szerették, mi is imádtuk, a nyaralónkból mindig oda jártunk ki vásárolni, és nagy űrt hagyott maga után, amikor bezárt. Az elhelyezkedése rendben van, a bringa úton, ahol nagyon sokan járnak, bejáratott üzlet, így egy sokkal kisebb falatnak tűnt, és mi is nagyon belelkesedtünk. De az is biztos, hogy ha nincs a Covid és a karantén, akkor nem tudtunk volna ennyi energiát beletenni a projektbe, és egészen más dolog sült volna ki az egészből. Összességében végül nagyon szerencsésen alakult a mi szempontunkból.

Honnan jön a Nekem a Balaton név?

A Nekem a Balaton név úgy jött, hogy mióta csináljuk a mi kis vlog szériáinkat, gyakorlatilag mindig visszatérő motívum, hogy őrültebbnél-őrültebb neveket adunk a Youtube sorozatoknak, és általában a követőinket is meg szoktunk kérni arra, javasoljanak neveket. Most is ez történt, arra kértük őket, írjanak névjavaslatokat. Toronymagasan a NánáShop, a Nasi, meg a NaNasi vezetett nagyon sokáig, de végül egyetlen e-mail író dobta fel a Nekem a Balaton nevet, és amint elolvastam, azonnal tudtam, hogy megvan a befutó. Még mielőtt a férjemmel döntöttünk volna, én előre megjósoltam egy előre rögzített felvételen, hogy ez a név viszi majd el a prímet. És igazam lett, mert azt gondolom, hogy annyira benne van minden. A Nekem a Balaton név nagyon betalált, hiszen mindenkinek kötődik hozzá valami, meg ugye ott van a dalocska is, ami mindenkinek ismerősen a fülében cseng. Benne van az is, hogy nekünk, itt, ez a Balaton, nekünk Balatonakarattya a Balaton. Nyilván mindenkinek mást jelent, nekünk ezt. A kifejezés azért jó, mert tovább lehet fejleszteni többféleképpen, attól függően, hogy ki mit hall mögé. 😊

Hogyan élitek meg a hétköznapokat a kisbolt nyitása óta? Mi az, ami számodra a legfőbb kihívást és a legfőbb szépségét jelenti a vállalkozásnak?

A legnagyobb kihívás egyértelműen az, hogy bírjuk erőforrással a tömeget. Az első hétvégét végig csináltuk azokkal a csapatagokkal, akikkel egyébként is együtt dolgozunk, de azért azt hozzá kell tennem, hogy köztük senkinek nincs vendéglátós tapasztalata. Ott állt a pultban a férjem asszisztense, besegített a férjem fotóasszisztense, a vágónk, a vágónk férje, a szüleink, de még a nagymamám is, tehát mindenki porondon volt. Aztán az első hétvége után leültünk beszélgetni arról, hogy ezt most tök jó, hogy így megoldottuk, de ki fog bejönni hétfőn, meg kedden, meg szerdán? Nagyon hamar és nagyon gyorsan fel kellett építenünk egy csapatot, és azt gondolom, ez szerencsére abszolút jól sikerült: szuper és értékes emberekkel töltöttük fel a pozíciókat. Most megint az a kihívás, hogy felmérjük, az őszi időszakban milyen forgalomra lehet számítani, és hány ember képes kényelmesen ellátni a feladatokat, de úgy, hogy meg is érje nyitva tartani. Hétvégén aránytalanul sokkal többen vannak, mint hétköznap. Ennek kell kitapasztalnunk a ritmusát, emellett pedig a kisbolt miatt kialakult forgalmi helyzet kezelése is egy állandóan visszatérő téma. Természetesen folyamatosan egyeztetünk az önkormányzattal, hogyan tudunk felkészülni parkolóhelyekkel a jövő évre. Ez utóbbinál eléggé láthatóvá vált, hogy muszáj rákészülni a kérdésre. Az, ami ott közterületként rendelkezésre áll, nem elég és a szomszédjaink türelmét is próbára tette, de igyekszünk minden tőlünk telhető módon megoldani a helyzetet. Ami a munka szépségét illeti, az egyik legfontosabb kiemelendő dolog, hogy ez egy sikeres projekt, amit közösen álmodott és valósított meg a csapatunk – ez egy fantasztikus érzés. Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy kigondoltunk valamit, és erre a dologra tényleg kíváncsiak az emberek. Sorban állnak, türelmesek, egyszóval nagyon sok pozitív energiát kaptunk. Nem csak azzal kapcsolatban kaptunk jó visszajelzéseket, hogy milyen aranyosak, meg kedvesek vagyunk, hanem arra is, hogy milyen jó a kávé, a kakaós csiga, meg az egyéb általunk kínált finomságok. Tudtunk, hogy az emberek egyszer oda fognak jönni, de azt is tudtuk, visszatérő vendégeink csak akkor lesznek, ha az étel, amit nyújtunk, minőségi. Erre nagyon próbálunk figyelni! Fontos számunkra, hogy profi legyen, amit tőlünk kapnak, bár még mi is tanulunk folyamatosan. Benne vagyunk a termékek folyamatos kutatásában, több mindent kipróbálunk, tesztelgetünk, ami nagyon izgalmas, és ami külön élvezetes, hogy ez teljesen új terület, melynek köszönhetően nap, mint nap lehet új dolgokat tanulni.

Azt olvastam valahol, hogy a legtöbb alapanyagot környező magyar kistermelőktől szerezitek be. Ez igaz? Miért volt fontos ez számotokra?

Amikor elkezdtük az egész kisbolt felújítást, már javában tombolt a Covid, aminek hatására a Balaton környéki kistermelők nehezen tudták eljuttatni portékáikat a vásárlókhoz, hiszen nincsenek igazán piacok, illetve a kiskereskedelmi források is eléggé megcsappantak. Nekünk ezzel mindeközben szükségünk volt (és van most is) jó minőségű árura, így hát arra gondoltunk, ezt a kettőt miért ne kapcsolnánk össze? Amit a helyi kistermelők csinálnak, az a minőség, amit képviselnek, az a házias jelleg, az az odafigyelés, az lényegében ugyanaz, mint amit mi is beleteszünk a kisboltba, ezért nem volt kérdés a társulás. Aztán kiszélesítettük a palettát, és már nem csak Balaton környéki dolgokat helyezünk el a polcainkon, hiszen nagyon sok mindent végig kóstoltunk, és csak azért nem zártunk ki a körből bizonyos árukat, mert nem 8 km-es körzetből érkeztek, pláne, ha a szállítást is meg tudták oldani. De egyébként 99%-ban magyar dolgokat lehet kapni nálunk, 1 % az, amit úgy éreztük, hogy nem maradhat ki megkerülhetetlen népszerűsége miatt, illetve amihez én ragaszkodtam, az az alaplé. Ennek az az oka, hogy minden recept így kezdődik: „Végy egy liter alaplevet!” Ugyanakkor háziasszonyként nem nagyon tárolgat az ember otthon alaplevet, nincs időd arra a napi főzési rutinban, hogy még az alaplé lefőzésével is bajlódj. Ez a nálunk kapható különlegesség egy olasz termék, és én nagyon büszke vagyok arra, hogy a mi kisboltunkban is megtalálható, mert szerintem hihetetlenül hasznos találmány!

A koronavírus sok mindent átalakított az életünkben. Mennyire változtatott meg téged/benneteket, a szokásaitokat az idei év?

Gyakorlatilag az első két hét karantén volt az, ami ilyen nagyon befordulósan, lecsendesülősen telt, aztán egy kicsit elkezdtem „vakarózni”, mert azért én ennél sokkal aktívabb vagyok. Engem nem nagyon lehet sokáig leparkolni, mert egy idő után nem érzem jól magam a bőrömben, ha nem érzem, hogy valami hasznos dolgot csinálok. Aztán szerencsére elég hamar ráálltunk arra, hogy a kisboltot elkezdjük saját magunk felújítani, és belevetettük magunkat a munkába. Onnantól kezdve nem igazán volt ez egy pihenős, karanténos időszak, sőt, még nehezebbé is tette, hogy a gyerekeket le kellett kötni, miközben nyilván a felújítással is haladni szerettünk volna. Persze próbáltuk minél több dologba bevonni őket, így aztán jó is volt a közösen töltött idő, de nehéz is, hiszen folyamatos lelkiismeretfurdalást generált, hogy hogyan hangoljuk össze a munkát és a családot. Összességében azért a karantén nekünk eléggé egybefolyt a nyárral, hiszen mi ezekben a hónapokban egyébként is leköltözünk a Balatonra, és most is ez történt, csak már március óta ott töltöttük az időnk nagy részét. Úgyhogy én úgy éltem meg az utóbbi pár hónapot, mint egy nagyon hosszú, de dolgos nyári időszakot.

Számodra mit jelent az egészséges életmód?

Sajnos az egészséges életmód ebben az életszakaszomban leginkább lelkiismeret furdalást jelent számomra. Sokkal többet kéne, sokkal tudatosabban foglalkozni magammal, illetve a mozgást sokkal intenzívebben kellene visszavezetnem az életembe. Amúgy nem panaszkodom, mert nyáron elég sok időt tudtunk rekreációs tevékenységekkel tölteni, ami úgy gondolom, szintén nagyon fontos, hiszen az egészségbe az is beletartozik, hogy az ember az ép eszét is próbálja megőrizni, és időt hagy arra, hogy minőségi módon legyen együtt a családdal, kettesben a párjával, vagy akár saját magával. Viszont azért ennél többet kéne tenni magamért. Ezért most, hogy 39 éves lettem, vagyis beléptem az utolsó 3-assal kezdődő évembe, azt fogadtam meg, hogy ez az év arról fog szólni, hogy megajándékozom magamat azzal a korpusszal, azzal a szervezettel, amivel mindig is szerettem volna.  😊

Mennyire jellemző nálad a diéta/fogyókúra?

Hát most rám férne (nevet), de alapvetően inkább tisztítókúrákban hiszek, vagyis azok szoktak nálam jól működni. Amikor úgy érzem, hogy szükségem lenne egy kis újraindításra, akkor léböjtöt tartok. A karantén most nyilván nem erről szólt, de úgy érzem, hamarosan megint eljön az idő és nekilátok, hogy „rebootoljam” a szervezetem.

Táplálkozás szempontból melyek azok a tényezők, amit ti a családban szem előtt tartotok?

Nincsenek nagy szélsőségek, egyszerűen szólva: szeretjük a minőségi élelmiszereket és alapanyagokat. Egyébként az az igencsak kedvező helyzet most jelentősen leegyszerűsítette az életemet, hogy a kisbolt miatt gyakorlatilag egész nyáron nem kellett elmennem bevásárolni. Annyira felszabadítónak éreztem, hogy itt a saját kisboltunk, és ha szükségünk van felvágottra, friss péksüteményre, vajra vagy bármi egyébre, megtalálunk mindig mindent saját polcunkon is. Szerencsénk van, mert Balatonakarattya és környéke, meg úgy amblokk a Balaton gasztro szempontból nagyon jól ellátott. A mi kisboltunk mellé is odatelepült egy fantasztikus hely, a Mák Bisztró, ami nagyszerű döntésnek bizonyult, hiszen isteni ételeket készítenek a srácok. Egyszóval sok, finom, jó minőségű ételt fogyasztottunk a nyáron, ezzel is kényeztettük magunkat. Főzőcskézésre azért kevesebb idő volt, mint máskor, mert tényleg nagyon elfoglaltak voltunk a munkát illetően. De nem panaszkodom, mert nagyon finom, minőségi húsokat ettünk, melyek a kisboltban ugyancsak megtalálhatóak (pl. Angus steak). Mindemellett gyakran grilleztünk esténként, de a kemencében sütött pizza is terítékre kerül időről-időre. Ha így általánosan le kéne fordítanom: nálunk nincsenek nagyon szélsőséges tiltólisták, de alapvetően mindig arra törekszünk, hogy minőségi ételeket fogyasszunk. És ez nem feltétlenül csak arról szól, hogy saláta meg hús, hanem arról is, hogy minél sokszínűbben táplálkozzunk.

Van valamilyen nagy családi kedvenc/specialitás?

Általában a férjem az, aki nyitottabb a gasztro kultúrámat, főzőtudományomat illetően. Én saját részről nagyon szeretem a jó minőségű, gyorsan elkészíthető húsokat, pl. egy rozé kacsamell simán előfordul nálunk hétköznap este is, ha éppen azt kapok a boltban. Ezek előnye, hogy gyorsan elkészíthető, nem vesz olyan sok időt igénybe. Van egyébként egy kedvenc marhahúsos receptem, amit még anyukámtól tanultam, ő meg valamilyen receptoldalról szerezte, és ha vendégek jönnek, akkor általában azt szoktam elkészíteni. Imádom! Egy francia marhahúsos fazék névre hallgató fogásról van szó, és a kulcsa, hogy nagyon lassan és hosszú ideig készül, tehát a sütőben alacsony fokozaton hosszú ideig kell a marhahúst puhítani, akkor lesz nagyon finom. A másik nagy családi kedvenc a pizza. A férjem tavaly egész nyáron pizzákat sütött. Szereztünk egy mini pizza kemencét, és ahhoz tartoztak receptek, aminek a párom nagy lelkesen nekiugrott, és végül teljesen kisajátította a pizzakészítés művészetét. Ez most is az ő privilégiuma, és olyan ambiciózusan csinálta, hogy szülinapjára befizettem egy tanfolyamra, ahol még jobban elmélyíthette a tudását.

Kívülről úgy látszik, hogy tökéletes harmónia és egyensúly uralkodik az életedben. Mi a titka szerinted a harmóniának? Te hogyan tudtad megtalálni a munka és magánélet közti egyensúlyt?

A titka szerintem az odafigyelés – minden szempontból. Odafigyelés és szervezés. Ebben én alapvetően szerencsére elég jó vagyok, mármint a szervezés részében. Nyilván kell hozzá egy alany, avagy a férjem, aki hagyja magát. Ahhoz, hogy ennyi minden beleférjen, ahhoz nagyon pontosan meg kell terveznünk a napjainkat, és be kell osztanunk a naptárunkat, hogy ne legyenek komolyabb feszültségek, súrlódások, illetve mindenkinek a dolga belepasszoljon naptárrendszerbe. Ami pedig az odafigyelést illeti, nagyon sokat beszélgetünk, naponta telefonon is informáljuk egymást, és a gyerekeinkkel is ezt az elvet követjük. Sok időt töltünk együtt, amikor csak lehetőség adódik rá, beszélgetünk. Azt gondolom, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy mindenre maradjon idő. Így pl. néha kettesben is kell lenni, meg kellenek a négyesben, családosan eltöltött órák, amikor mindannyian együtt vagyunk. Alapvetően szeretnék olyan napokat is, amikor a gyerekeket elosztjuk egymás között, pl. úgy, hogy én csak Micire koncentrálok, és vele csinálok valami csajos programot, a férjem meg csak a Vencire koncentrál, és vele csinál fiús programot. Mindez azért fontos, mert teljesen másképp viselkednek és teljesen másképp nyílnak meg a gyerekek, ha egyébként nem ketten vannak, illetve nem csomagban vannak kezelve, hanem dedikáltan kapnak figyelmet.

Úgy tudom, már gondolkoztok egy következő bolton. Erről mit lehet tudni?

Erről még sok mindent nem árulhatok el, de a lényeg az, hogy a tárgyalások megkezdődtek. Izgalmas kihívás, hogy télen oda lehet-e csábítani az embereket a Balatonhoz. Mi nagyon szeretünk a hűvösebb időszakokban is lejárni Akarattyára, télen sokkal csendesebb, de nagyon gyönyörű. Viszont ahhoz, hogy télen is élvezzük a Balatont, kell a kilátás, és a kisbolt azért nem egy panorámás helyen van. Azon gondolkodunk tehát, hogyan tudnánk a Balatonhoz közelebb vinni Nánásiékat. 😊

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *