Ételrendelés zölden: milyen lehetőségeink vannak? - Tesztevők

Ételrendelés zölden: milyen lehetőségeink vannak?

Maticsek Orsolya
A legújabb koronavírus-járvány elleni korlátozások bevezetésével az éttermektől kizárólag házhozszállítással, illetve elvitellel szerezhetjük be az ételeket. Ugyan ennek senki sem örül, de legalább ugyanúgy hozzájuthatunk a kedvenc éttermünk kínálatához, illetve megoldhatjuk hétköznaponként az ebédünk rendelését is.

Igen ám, azonban sajnos a megnövekedett házhozszállításnak és elviteles rendszernek a Földünk látja a legnagyobb kárát! Pedig a világ műanyagszennyezése már a vírushelyzet előtt is katasztrofális méreteket öltött. Mostantól azonban minden egyes étel csomagolását meg kell oldani, ami tömérdek mennyiségű csomagolóanyaggal jár együtt – szemben azzal, amikor az étteremben elmosható tányérokból fogyasztjuk el helyben a vacsoránkat.

Szerencsére ma már egyre több olyan kezdeményezés indult el, ami az ételcsomagolással járó környezeti terheken próbál enyhíteni. Azonban a kezdeményezések fenntartásához fontos, hogy mi is támogassuk a környezetvédelmet szem előtt tartó éttermeket azzal, hogy tőlük szerezzük be az ételeinket.

Lássuk, hogy milyen megoldások születtek a környezetbarát házhozszállításra és elviteles rendszerre!

Saját dobozban történő elvitel

Sok helyen megengedik azt, hogy a saját dobozodat vidd be az étterembe, hogy abba pakolják bele a kész ételt. Azonban van olyan hely, ahol járványügyi megfontolások miatt ettől most tartanak, így érdemes megkérdezni az adott éttermet előre, hogy kérheted-e saját dobozban az ételeket mielőtt útnak indulnál. Vannak olyan helyek, ahol vállalják akár azt is, hogy elmossák a hozott edényt, ha valaki előre beviszi azt, így teljesen a jogszabályoknak megfelelő és higiénikus lehet az eljárás.

Érdemes saját doboznak nem műanyagot, hanem inkább üvegből készültet beszerezned. Ez ugyanis nem veszi át a forrón beletett étel szagát, színét és ízét, illetve nem utolsó sorban hosszú távon az egészségedet és a környezetet sem károsítja a feloldott műanyag részecskék által.

„Zöld”csomagolás

Az éttermek általi csomagolást sok esetben nem lehet megúszni. Hiszen, amennyiben házhozszállítással kéred az ételt, mégsem adhatják a rakott krumplit egyenes kezedbe.

Ám nem mindegy, hogy a csomagolóanyag miből van! Műanyagból, ami évszázadokon keresztül károsítja a Földünket, vagy 100%-ban lebomló anyagból.

A Falatozz.hu kezdeményezésére elindult egy Falatozz zölden! projekt, amelyben résztvevő éttermek az ételeket kizárólag öko-dobozokban szállítják ki. Minden olyan egyéb anyag, amely az ételekkel érkezik – ideértve a doboz mellett a zacskót és az evőeszközöket is – 100%-ban lebomló és komposztálható. Ehhez mindösszesen maximum 100 Ft-os hozzájárulást kell tenned rendeléskor.

A Falatozz.hu oldalán az éttermek keresésekor pipáld be a „környezetbarát csomagolás” szűrőt, hogy csak azokat az éttermeket adja ki, amelyekben elérhető a lebomló csomagolás.

Azonban nemcsak a Falatozz.hu, hanem a Felelős Gasztrohős oldala is összeállította a „Fenntartható vendéglátóhelyek” listáját, amelyben fontos kritériumként szerepel az, hogy nem használnak polisztirol csomagolóanyagot.

A legjobb csomagolóanyag az, amit le sem kell gyártani!

Ugyan a 100%-ig lebomló csomagolóanyag is már rengeteget enyhíthet a környezetre nehezedő terheken, de a legjobb mindig a le nem gyártott termék! Legalábbis egy olyan eszköz, amit csak egyszer szükséges legyártani, majd azt hosszú évekig képes használni az ember. Éppen ezért ezt is fontos szem előtt tartanunk, amikor környezetbarát csomagolásról beszélünk, hiszen már maga a gyártási technológia is károsítja a környezetünket.

Jó megoldásnak tűnik a Felelős Gasztrohős közösség által elindított Rakun Dobozközösség, amely előfizetéses rendszerben működik. Sokaknak ez elsőre ijesztőnek tűnhet a plusz költségek miatt, de belegondolva még anyagilag is jobban jár az ember. Hiszen a legtöbb vendéglátóhelyen elviteles rendelés esetén a csomagolóanyagra felszámolnak plusz 100-200 Ft-ot, ami gyakoribb rendelésekkel számolva, jóval a Rakun doboz 500 Ft-os (ha két dobozt kérsz, akkor csak 800 Ft-os) havi díja fölött lesz.

Az eddigiek közül ezt a rendszert mondanám a leginkább higiénikusnak, hiszen a lényege, hogy első ételrendeléskor megkapod a Rakun rozsdamentes acéldobozodat, amit aztán visszaviszel  bármelyik dobozközösséghez tartozó étterembe, ahol elmossák és fertőtlenítik azt. Amikor pedig legközelebb rendelsz ételt, azt egy elmosott és fertőtlenített fém dobozban kapod. Így kvázi folyamatos forgásban vannak a dobozok hulladéktermelés nélkül.

Azonban fel-fel bukkannak olyan vendéglátóhelyek is, amelyek külön utakon járva maguk próbálkoznak egy környezetbarát rendszer kialakításával. Ilyen például a Sejribizli, ahol az első rendelésed alkalmával kell megvenned egy 1290 Ft-os dobozt, onnantól kezdve pedig mindig üvegedényben kapod az ételeket – mindezt ráadásul saját maguk által, környezetbarát módon biciklin szállítva!

A Polcz pedig az adalékmentes ételeit befőttesüvegekbe csomagolja, amelyeket már a boltokban, illetve házhozszállítással is be lehet szerezni. Az üvegeket aztán a központi raktárukba vissza is lehet vinni, ahol ők azt újra tudják hasznosítani. Azonban, ha ehhez valakinek nincs ideje vagy energiája, az oldalukon akkor is arra biztatnak, hogy használja fel az ember ezeket a befőttesüvegeket a háztartásban.

Ugyan a környezettudatos házhozszállítást vagy elviteles rendszert támogató vendéglátóhelyek listája még nem túl széles, de rajtunk is múlik az, hogy a kezdeményezés milyen irányba megy el. Próbáljunk a lehetőségeinkhez mérten a 3-féle variáció valamelyikét alkalmazva rendelni vagy elvitelre kérni az ételeinket, illetve folyamatosan keresni a környezettudatos megoldásokat nyújtó szolgáltatásokat. Ezzel nem csak a környezetterhelést csökkenthetjük, de a környezettudatos vendéglátóhelyek elterjedését is támogathatjuk.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *