Hazai és bio, friss és zamatos, nem utolsósorban környezettudatos: ezt tudja a Farm2Fork! - Tesztevők

Hazai és bio, friss és zamatos, nem utolsósorban környezettudatos: ezt tudja a Farm2Fork!

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 5)
Maticsek Orsolya
A multik gyakran elkeserítő és a külföldi árutól hemzsegő kínálatát látva, régóta kutatok olyan zöldség és gyümölcs rendelő oldal után, ahonnan rendszeresen tudok vásárolni jó minőségű, termelői alapanyagokat.

A multik gyakran elkeserítő és a külföldi árutól hemzsegő kínálatát látva, régóta kutatok olyan zöldség és gyümölcs rendelő oldal után, ahonnan rendszeresen tudok vásárolni jó minőségű, termelői alapanyagokat. Eddig azonban még nem sikerült megtalálnom az igazit. Vagy a hozott áru minősége volt kifogásolható, vagy pedig az a műanyagmennyiség verte ki nálam a biztosítékot, amiben a termékek érkeztek – néha teljesen feleslegesen is.

Aztán rábukkantam a Farm2Fork oldalára! Végre úgy kaptam meg a zöldségeket és a gyümölcsöket ahogyan azt szerettem volna: egy papírzacskóba minden egybe „bedobva”, ahol szanaszét hevertek még a fodros kel levelek is… 🙂

Ez a fajta csomagolás persze így télen könnyebben megoldható, hiszen nincsen annyi sérülékeny alapanyag, mint például nyáron az eper vagy az őszibarack. Ám az is hozzájárul ehhez a megoldáshoz, hogy nem olyan termékeket hoznak, amelyek már az utolsó órájukat töltik elfogyasztható állapotukban. Ennek ellenére minden zöldség és gyümölcs érett, ízes és zamatos volt!

Budapesten több átvevőpont közül is lehet választani, ha szeretnénk megúszni a szállítási költséget. Legalábbis abban az esetben, ha 15 ezer Ft alatt rendelünk, efölött ugyanis a házhozszállítás ingyenes. Amennyiben az otthonunkba rendeljük a termékeket, már nem papírzacskóban, hanem rekeszekben kapjuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Ami fontos, hogy az 5000 Ft-os értéket el kell érnünk a rendeléskor, bár ez egyáltalán nem nehéz, mert még ilyenkor télen is sok termék közül válogathatunk.

Tekintve, hogy teljesen beleszerettem a termékekbe, megkerestem a Farm2Fork tulajdonosát, Boldizsárt, aki szívesen válaszolt pár kérdésemre.

Hogyan választotok termelőt a csapatba? Milyen szempontokat vesztek figyelembe?

Több szempontot is szoktunk nézni, amikor új termelőt választunk a csapatba. Az első és legfontosabb dolog természetesen a minőség. Törekszünk arra, hogy a legtöbb termékünk bio legyen, de ha ez nem is jön össze, akkor is a lehető legkevesebb vegyszert alkalmazzák a termelők.

Természetesen nagyon fontos a választásnál az íz, amiért szeretik a vásárlók a terményeinket. A kinézet ezzel szemben már kevésbé élvez előnyt – nyilván a jó minőségről alkotott kép keretein belül.

Mivel a járványhelyzet előtt főként éttermek számára szállítottunk ki, ezért az idényjellegű zöldségeken és gyümölcsökön belül az állandóságot is figyelembe kell vennünk.

Van olyan zöldség vagy gyümölcs, ami esetén különösen fontosnak tartod, hogy az bio legyen?

Törekszünk arra, hogy olyan alapélelmiszerekből legyen bio a kínálatunkban, amelyeket az ember általában napi szinten használ, mint például a sárgarépa, alma, burgonya, hagyma, fokhagyma vagy a paprika.

Ha kizárólag bio termékekkel szolgálnánk, akkor nem tudnánk kiszolgálni a megrendelőinket, ugyanis Magyarország még eléggé gyerekcipőben jár a jó minőségű bio zöldségek és gyümölcsök termesztésében.

Az ország bármely tájáról csatlakozhatnak termelők, vagy van egy távolság, ami felett már azt mondod, nem szeretnéd, hogy annyit utazzanak a termékek?

Nincsen ilyen határozott kikötésünk, de próbáljuk minél közelebbről beszerezni az alapanyagokat. A legtöbb termelőnk az Alföldről szállít számunkra, páran vannak, akik messzebb termelnek. Mivel nem vagyunk egy nagy ország, úgy gondolom, hogy az ökológiai lábnyomunk még így is jóval kisebb a külföldi termékeknél.

Fotó: Balogh Kata

A kínálatot szeretnétek majd bővíteni, például hazai sajtokkal vagy más állati termékekkel? Vagy maradtok a zöldségeknél és a gyümölcsöknél?

Egyelőre nincsen ilyen tervünk, inkább a zöldségek és a gyümölcsök magas minőségű kínálatára fókuszálunk. Illetve a belőlük készült termékek palettáját szeretnénk bővíteni, mint például a szörpök és a gyümölcslevek.

Terveztek a jövőben terjeszkedni területileg, hogy ne csak a budapestiek számára legyetek elérhetők?

Kisvállalkozásként inkább a termékek minőségére szeretnénk törekedni, magánszemélyek számára a területi terjeszkedésben nem igazán gondolkodunk. Maximum Budaörs és Szentendre környéke, ami elképzelhető.

Hogy látod, az éttermek mennyire nyitottak a hazai, termelői alapanyagok felhasználására? Javul a tendencia?

A vendéglátóhelyek többsége árérzékeny hozzá. Alapvetően azt látom, hogy fontos a számukra, de amíg a lengyel karfiol jóval olcsóbb, azt fogja a többség megvásárolni. Persze évről évre egyre többen döntenek a hazai termékek mellett – vannak, akik inkább marketingfogásból, de a lényeg végül is ugyanaz. Szóval a tendencia javul, de még bőven van hova fejlődni.

Esetleg tudsz ajánlani pár számodra is kedvenc budapesti éttermet, amelyek a Ti alapanyagaitok felhasználásával főznek?

Szerencsére már egyre több helyen lehet tájékozódni a neten arról, hogy hol használnak hazai, szezonális alapanyagokat, ha valaki tudatosan szeretne ebben is dönteni.

Amit nagyon tudok ajánlani ebből a szempontból, az a Stand25 Bisztró. Itt tudom, hogy nemcsak a szezonális zöldség és gyümölcsök tekintetében, hanem a húsfélékben is törekednek a termelői alapanyagok felhasználására. Akiket még ki tudok emelni, az a Fricska Gastropub, a MADHOUSE, az St. Andrea és a MÁK Bisztró.

Előfordul olyan eset, amikor rátok maradnak a termények? Ilyenkor mi lesz velük?

Szerencsére ez egyáltalán nem jellemző. Sőt, még a járványhelyzet első hulláma okozta étterembezárások miatt kiesett megrendeléseket is egy hét alatt képesek voltak kompenzálni a lakossági vásárlások, így még akkor is minimális volt a felesleg.

Egyébként fontosnak tartjuk az adakozást, ezért alkalmanként szegényebb családok számára is viszünk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

Pont a vírushelyzet okozta változásra szerettem volna rákérdezni. Úgy tudom, hogy azelőtt főként éttermeknek szállítottatok ki, de mostanra eltolódott az arány a magánszemélyek kiszolgálása felé. Mit gondolsz, ha visszaáll az élet a normál kerékvágásba, akkor is lesz kapacitásotok a magánszemélyekre? Úgy gondolom, ez a kérdés sokunkat érint, akik már megszerettük a termékeiteket.

Mindenképpen. Hiszen nem tudunk elég hálásnak lenni a lakosságnak azért, hogy ilyen mértékben és gyorsan támogattak minket a válsághelyzetben, és lelkes vásárlóinkká váltak. Másrészről én is megtanultam, hogy célszerű több értékesítési csatornát fenntartani, ha az ember egy válságálló vállalkozást szeretne.

Szóval nem kérdés, a lakossági szállítás marad a vírushelyzet után is, már csak a hatékonyságban szeretnénk fejlődni, hogy minél jobban ki tudjuk elégíteni az igényeket.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *