Egy szombat délelőtt a Czakó Kertben - Tesztevők

Egy szombat délelőtt a Czakó Kertben

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4.8)
Maticsek Orsolya
Étterem: Czakó Kert
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Zárt udvara a világtól elzárt, megnyugtató miliőt teremt, ahonnan nehéz elszakadni. Az emberek kedvesek, a kutyák vidáman vigyorognak (mert hogy végre egy piac, ahova ők is mehetnek), a hangulat csodás.

Termelői piac csodás áruval, kézműves és hazai finomságoktól hemzsegő vásár, frissen illatozó péksütemények és rétes, mennyei villás reggeli… kell ennél több egy csodás szombat délelőtthöz? Az biztos, hogy jobban nem is indulhatna a hétvége!

A Czakó Kert igazi felüdülést nyújt egy fárasztó munkahét után. Hiába van a város közepén, mégis olyan érzése támad az embernek, mintha egy vidéki kis faluba csöppent volna.

Zárt udvara a világtól elzárt, megnyugtató miliőt teremt, ahonnan nehéz elszakadni. Az emberek kedvesek, a kutyák vidáman vigyorognak (mert hogy végre egy piac, ahova ők is mehetnek), a hangulat csodás.

Nem összehasonlítható egy vásárcsarnokkal vagy áruházzal, ahol mindenki idegesen húzogatja a bevásárlókocsiját, hogy minél gyorsabban hazaérjen. De nem szeretnék senkit sem félrevezetni! Mert arról szó nincs, hogy a Czakó Kertben más piacokhoz hasonlóan ne lenne tömeg. Abból nincsen hiány, de a légkör mégis más.

A kertbe belépve rögtön balra egy minden földi jót áruló termelői zöldségessel találjuk szembe magunkat, ahol a hétvégi ebéd hozzávalóit be tudjuk szerezni. Az ember csak ámul, hogy milyen gyönyörű színekben pompáznak a zöldségek és a gyümölcsök! Van itt minden, amit el lehet képzelni: lila és citromsárga répa, lilaburgonya, de paradicsomból is szinte a szivárvány minden árnyalatából tudunk válogatni. A zöldségek és a gyümölcsök ára ugyan nem olcsó, de nem is kifejezetten drága. Az alma, a burgonya és a répa ára például nem különbözött az áruházakban kaphatóktól.

Arrébb sétálva kisebb termelői standokat is találunk, ahol már szűkebb a kínálat, de szintén gyönyörű. Itt többféle különleges salátát és csírákat is felfedezhetünk. Sőt, aki otthon szeretne csíráztatni, még ehhez is be tudja szerezni az alapanyagokat. Ezeknél a standoknál már valamivel borsosabb a zöldségek és a gyümölcsök ára, ami érzékelhető is a tömeg elosztásán, mert javarészt mindenki az első zöldségesnél tömörül.

Külön plusz pont, hogy mindenki bevásárló kosárkákba tudja összeválogatni magának, hogy mit szeretne megvásárolni, amit aztán a saját táskájába tud eltenni. Nejlonzacskót egyáltalán nem is adnak, maximum papírzacskót, ha valaki kéri.

Termelői zöldségek

De nemcsak zöldségeket és gyümölcsöket lehet vásárolni a Czakó Kertben, vannak kolbászok, mennyei finom sajtok, amiből kóstolni is lehet, házi tej és tejtermékek, sőt még növényi tejitalok is. Nincsen hiány lekvárokból, szörpökből, zöldségkrémekből és granolákból sem. Aki pedig nem találna valamit a piac részen, érdemes bemennie a delikát üzletbe is, ahol még több finomság kapható. Itt még hétvégi sütit is vásárolhatunk.

A Czakó Kertben hétvégére akár a kenyeret is beszerezhetjük bagettek és péksütemények kíséretében. Bár bevallom őszintén, nekem legkevésbé a pékség nyerte el a tetszésem. Egyrészt a kenyerek ára véleményem szerint már irreálisan drága, fél kilós kenyeret nem igazán lehet találni 1200 Ft alatt, másrészt a péktermékek ki vannak pakolva a tűző napra aszalódni, félig meddig letakarva, és a legyek is szálldosnak rájuk. Ha valaki szeretne kenyeret venni, inkább azt ajánlom, hogy a delikát boltban vásárolja meg ugyanazt.

A pékség mellett egy rétesezővel is találkozhatunk. Én nem tudtam ellenállni neki, úgyhogy a reggeli előtt egy ízletes spenótos-kecskesajtos rétest is megkóstoltam, ami bio termelői spenótból készült.

Rétesező

A piacon az ételek mellett egyéb olyan kézműves dolgokat is találunk, mint virágok, táskák, szappanok, illóolajok, és aminek én külön megörültem, az az újrahasznosítható szalvéták és zsákok! Régóta szerettem volna venni egy újraszalvétát, ami nem méhviaszból, hanem textilből készül, hogy bármikor be tudjam dobni a mosógépbe. Meglepődve tapasztaltam, hogy még a szalvéta ára is igen kedvező, 1800 Ft volt, ellentétben az interneten kapható 3000 Ft körüli szalvétákkal.

Miután alaposan kipiacoztuk magunkat, kiültünk a Czakó Bisztró napsütötte teraszára reggelizni.

Kóstoltunk egy Gombás rántottát parmezán forgáccsal és egy Kacsamájas mangalica rilettet, kamillás almával, mazsolával és pirítóssal. Számomra a Kacsamájas mangalica rilettet kissé túl zsíros volt, de aki szereti a nehezebb reggeliket, annak biztosan el fogja nyerni a tetszését. A gombás tojásrántottát a parmezán forgács nagyon feldobta, így rendkívül ízletes, a péksütemény hozzá pedig friss és ropogós volt. A rántotta 1490 Ft-ba, a mangalica rilett 1950 Ft-ba került.

Amit negatívumként tudok említeni, hogy a reggelik mellett a tányéron elfért volna valamivel több zöldség a díszítésen kívül. Főként, ha már ennyi gyönyörű zöldség mellett reggeliztünk. Ráadásul az étlapon sem szerepelt saláta, amit pluszban tudtunk volna rendelni az ételek mellé. Ettől függetlenül összességében a reggeli finom és laktató volt.

Ha valaki 12 után érkezik, még a hétvégi főzést is megúszhatja, mert sok finomság szerepel az étlapon. Sőt, hétköznaponként igen kedvező áron, 2 és 3 fogásos menüvel is szolgálnak.

Összességében imádtam a Czakó Kert hangulatát! Biztosan rendszeres látogatója leszek reggeli kutyasétáltatással összekötve. Ha nem is a reggeliért, de a termelői piacért, és az ebédmenü kipróbálni biztosan visszatérek. 🙂

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *