Balaton vagy Olaszország? Mindkettő egyszerre! - Tesztevők

Balaton vagy Olaszország? Mindkettő egyszerre!

score-starscore-starscore-starscore-starscore-star (Az értékelések átlaga 4.8)
Bohus Dorka
Kiszolgálás & Szállítás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Személyzet Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Tálalás Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ízélmény Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Ár-érték arány Info
score-starscore-starscore-starscore-starscore-star
Hisszük vagy sem, de a hely teltházon üzemel, nemcsak az északi part keleti medencéjének az egyik népszerű helyszíne, de még a Balaton fővárosából, Siófokról is gyakran átjárnak ide az emberek!

Nem túlzó kijelentés, hogy a balatonakarattyai magaspart Il Mercato éttermébe belépve egy szempillantás alatt Olaszországban érezhetjük magunkat! A két oldalról is megközelíthető étterem egyik bejárata hangulatosabb, mint a másik: dekoratív fénysorok, ápolt kerthelyiség kisebb halastavakkal, és egy klasszikus Fiat 500-as a háztetőn!

Ahogy belépünk a tágas kertbe  azon kapjuk magunkat, hogy nemcsak szimplán egy étterembe értünk, hanem egy étteremkomplexum első részébe. (Egyébként, ha először keressük fel a helyet, javaslom a főút (71-es) felőli főbejáratot, kijáratnak pedig a magaspartra vezető kisebb utcát.) Baloldalt halastó, jobb oldalt pedig játszótér fogad. Plusz pont, hogy amíg a felnőttek hódolhatnak a gasztronómiai élvezeteknek, addig a gyerkőcöknek sem kell az asztalnál malmozni, hanem nyugodtan elvegyülhetnek kortársaikkal a csúszdázás és a mászóka örömeiben. Ahogy haladunk egyre beljebb egy két részre tagolt teraszra érkezünk, ami még csak a kezdet, hiszen az itteni és a benti asztalokon kívül az épület túloldalán további terasz és asztalok várják a vendégeket. Habár úgy tűnhet, hogy asztalválasztás szempontjából végtelen a lehetőségek tárháza, a valóságban azonban ajánlott már jó előre foglalni, különösen a kiemelt esti és hétvégi időszakokban, valamint nagyobb társaságok esetén. Hisszük vagy sem, de a hely teltházon üzemel, nemcsak az északi part keleti medencéjének az egyik népszerű helyszíne, de még a Balaton fővárosából, Siófokról is gyakran átjárnak ide az emberek!

Szombat este nagyobb baráti társasággal érkeztünk, így a bejárattól jobbra eső teraszrész egyik hosszú asztalánál kaptunk helyet. Ami már elsőre feltűnt, természetesen azután, hogy sikerült kijózanodni a fények, illatok és nyüzsgés olaszos elegyének mámorából, hogy a hely dekorációja erősen hordozza a mediterrán elemeket, a terrakotta vázáktól, tányéroktól, és szobroktól kezdve, a csempéken át, a növényekig mindenen! Amint leültünk, a felszolgálók már hozták is az étlapot ÉS egy puffot a táskáknak, amiért külön hálás vagyok az összes többi hölgy nevében is, aki sosem tudja, hova tegye a táskáját! 

És akkor végre az étlap!

A széleskörű menüsor ínycsiklandó fogásait végigolvasva máris megéhezik az ember. Az Olaszországban szokásos felosztás itt is visszaköszön, a teljesség igénye nélkül: antipasti (vagyis előételek), levesek, primi piatti (ami általában egy tészta), secondi piatti (ami általában egy hús vagy halétel), pizzák, és természetesen a desszertek!

Az étlaphoz külön borlap is jár. Azoknak, akik inkább borozósok ezt ajánlom, én azonban megmaradtam a szokásos és kedvelt aperol spritznél! Az aperol mellett egyébként még klasszikus koktélok, limonádék, sörök és üdítők képezik a választék részét.

Kis csapatunk (8 fő) az alábbi ételeket kérte:

 • Citromos fettuccine fokhagymás bébi tintahallal, creme fraiche, bazsalikommal
 • Fekete spaghetti lime-os avokádókrémmel, lazachússal és feketekagylóval
 • Házi ravioli királyrákkal, kapribogyóval és homár mártással
 • Gnocchi kacsaraguval, színes répákkal
 • Rizottó scampival, királyrákkal
 • Pizza prosciutto e funghi
 • Pizza prosciutto e funghi gluténmentes tésztával
 • Pizza prosciutto e funghi gluténmentes tésztával és növényi sajttal

Habár úgy találtuk, hogy kicsit sokat kellett várni az ételekre, teltház lévén megértőek voltunk, illetve örültünk, hogy addig is, körül tudunk nézni egy kicsit a helyszínen! A főépület és a terasz mellett több kisebb épület is található, ahol a fogások készülnek. A főbejárat közelében lévő házikóban készítik a grill ételek, a két teraszt összekötő folyosó melletti szakaszon, a kemencében sülnek a pizzák, az oldalsó bejárathoz közeli házikóban pedig várnak a fagyik, de ne szaladjunk ennyire előre! A várakozás ideje alatt, és a nézelődés után, több alkalommal is felkaptuk a fejünket egy-egy szülinapi ünneplésre. Ez a szokásos torta, tűzijáték mellett még azzal is járt, hogy a felszolgálók egytől-egyig felvonulva énekeltek az ünnepeltnek és természetesen az összes vendég tapsolt. Hogy miért?

Azt hiszem mindenkit egy kicsit átjárt az olaszos öröm, ünneplés és életszeretet ezen a helyen!

És végre megérkeztek az ételek!

Egy nagy tálcán 5 egyszerre és a 3 pizza külön-külön. A pizzákkal kapcsolatban érdekesség, hogy amint azt a rendeléseknél is láthattuk, kérhetőek gluténmentesen és növényi sajttal is, így a vegánok, vagy a tejérzékenyek is fogyaszthatnak pizzát ebben az étteremben. A gluténmentes tészta és a növényi sajt ára is 900-900 Ft. A gluténmentes pizzákat egyébként alumíniumtálcán sütik meg, így óvva őket attól, hogy a kemencében gluténnal szennyeződjenek.

Az én választásom a fettuccine tintahallal, meglehetősen kiadós adag volt – egyébként ez az ételek nagy részére elmondható, – ugyanakkor az adott hőmérsékleti viszonyokhoz képest, lehet hogy mégsem a legoptimálisabb választás, hiszen krémessége miatt majdhogynem kifogott rajtam, és a citrom nem könnyített annyit a fogáson, mint amire számítottam. Természetesen ezt nem az étel számlájára írom, hiszen csalódás nem ért, ugyanakkor úgy gondolom, hogy a fekete spaghettivel 100%-al jobban jártam volna, hiszen ezt a fogást is volt alkalmam megkóstolni. A spaghetti krémességét az avokádónak köszönheti, a lazac és kagyló darabkák pedig tovább színesítenek a képen! 

A többi ételre vonatkozóan is csak elismerő szavakat hallottam a barátaimtól. Viszont pár sorral feljebb említettem, hogy a fogások meglehetősen kiadósak. Ez a kijelentésem nem vonatkozik a királyrákos raviolira, amit a társaság egyik nagyevőjének sikerült kikérni. Szerencsére kétségbe senki nem esett, ő is rendelt még egy scampis rizottót, így dupla – bár a ravioli mérete miatt hívjuk inkább másfél – főétellel a  hasában távozott. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az asztalra kihelyezett fokhagymás olajtól mindenki odáig volt!)

Bár mindenki nagyon-nagyon jóllakott, ismerve a tényt, hogy a desszertgyomor egy teljesen különálló dolog, és hogy milyen finomak az olasz fagyik és desszertek, biztosak voltunk benne, hogy erre a körre is benevezünk. Az étlapról fagyikelyheket választhatunk, ha a kelyhekben szereplőktől eltérő ízeket vagy kombinációkat szeretnénk, a túlsó teraszon található fagyis házikóhoz kell sétálnunk, és a helyszínen ki is fizetnünk a választásunkat. A fagyik árazása grammra történik, így a fajsúly miatt egy gombóc ára akár ízenként is eltérhet, én egy gombóc fagyiért 600 Ft-ot fizettem. A pultban egyébként több mint tíz íz található, természetesen a klasszikusok és a kedvelt gyümölcsösök mind, kiegészítve néhány olyan olasz ízzel mint a tiramisu, vagy a nutella. A fagyik kérhetőek tölcsérben vagy sétálópohárban, rengetegféle szórással, melyek a pult tetején, dekoratív üvegekben vannak kihelyezve. A pult mögött egyéb különféle édességek és desszertek is vásárolhatóak. A fagyik mellett végül még 3 db málnás panna cotta landolt az asztalunkon. Mire visszaértünk a fagyikkal, már hűlt helyük volt, úgyhogy meg sem kellett kérdeznem, hogy finomak voltak-e… 🙂

Az árakkal kapcsolatban a következő meglátásaim voltak. Kezdjük először is az italokkal: az üdítők, limonádék, alkoholmentes koktélok átlagosan 700 és 1400 Ft között kérhetőek, a koktélok 1700 és 2000 Ft között, a sörök 900 és 1300 Ft közöttiek.

Az előételek, levesek és saláták kb. 2000 Ft-nál kezdődnek egészen 4900 Ft-ig, a tészták és rizottók (ezek esetében természetesen a halas, homáros, rákos, egyéb tengeri herkentyűs összetevők megdobják az összeget) kb. 2500 és 5500 Ft között rendelhetőek. A főételek és grillek már 4000 Ft-tól indulnak, a pizzák pedig 2500 és 6000 Ft között kérhetők. A desszertek árai kb. 1700 és 3500 Ft között mozognak. Az étlap egyébként megtalálható a weboldalon, így amellett, hogy már előre ki lehet nézni, mit kérünk, tudjuk, hogy nem veszünk zsákbamacskát és meggyőződhetünk róla, hogy elég pénzt viszünk magunkkal, ugyanis: 

 1. A számla nem megbontható, ami valahol érthető, hiszen ez rengeteg plusz  munka a személyzetnek és rengeteg hibázási lehetőséget is magában hordoz. Ugyanakkor egy nagyobb asztaltársaság (mint amilyen a miénk is volt) egyetlen tagjára hárul az egész asztal fogyasztásának fedezése, hacsak nem akarnak az étterem közepén elkezdeni “pénzezni”.
 2. A szervizdíj 14%, ami abszolút a fővárosi elegánsabb helyek árazásához pozícionálta magát, így ha egy átlagos 7500 Ft/fős fogyasztást (v)eszünk alapul (ami kb. egy főétel egy ital és egy desszert ára), egy 8 fős asztalnál a szervizdíj +8000 Ft.

Miközben rendeztük a számlát körbeadtuk a fagyizóból hozott prospektust, ami az étterem szomszédjában nyílt újabb kerthelyiség a Spumante eseményeit hirdeti, illetve azt is megtudtuk, hogy a közeljövőben Budapesten is újabb egységgel az Il Mercatino-val bővülnek majd.

Egyébként ha az étteremben járunk, ne felejtsünk el két dolgot: 

Javaslom, hogy mindenképpen foglaljunk asztalt, illetve vagy evés előtt, vagy evés után sétáljunk ki a magaspartra, hiszen nagyon közel van, és igazán gyönyörű a kilátás!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *