Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
Szandra évekig élt Spanyolországban, bejárta az országot széltében és hosszában. Mindeközben pedig magába szívta azt a fajta gasztronómiai szemléletmódot és elhivatottságot, melyet úgy határozott, hogy itthon is meghonosít, és elhozza az igazi tapasozás élményét Budapestre is!
Szokásomtól eltérően, idelátogatásom előtt már megkerestem az étlapot, és alaposan átnéztem. A jól felépített, 3 részre tagolt menün tapasok mellett pintxo-k (pincsó) is találhatóak, amelyről a hely a nevét is kapta. Ezek a tapasokhoz hasonlóan kisebb adag főételek (az olaszoknál egyébként hasonló koncepció az aperitivo), annyi eltéréssel, hogy a pintxo-k mindig valamilyen pálcikával átszúrt finomságot jelentenek az egyébként baszk eredet szerint.
Tehát, mint említettem, a menü 3 részre tagolt. Megtalálunk rajta zöldséges és zöldség alapú tapasokat, husis és sajtos variációkat, és tengeri különlegességeket (tapas és pintxo verzióban is). Bár végleges döntést ekkor még nem hoztam a rendelésemre vonatkozóan, már nagy vonalakban körvonalazódott a fejemben, hogy mi az, ami semmiképp sem fog kimaradni a választásomból!
A teraszon kaptunk asztalt. Az egyébként viszonylag aprócska belvárosi hely nagy mértékben hagyatkozik a teraszára, hiszen a benti tér (melyet vidám, színes képekkel dekoráltak) önmagában valószínűleg nem képes befogadni annyi vendéget, mint amekkora az érdeklődés az étterem iránt. Ezt jól példázza az is, hogy ottlétünk alatt szinte végig folyamatos teltház volt, az asztalok kint és bent is vendégekkel voltak körülvéve.
Látogatásunk napján (szerencsére, vagy nem) épp 35 fok volt, így még le sem ültünk (pláne nem is rendeltünk), a limonádét, és a blanco de verano-t kapásból ki is kértük. A blanco de verano-t sok szeretettel ajánlom mindenkinek, aki a hagyományos fröccstől eltérően valami laza alkoholos, ugyanakkor frissítő italt szeretne kérni: fehérbor & citromos üdítő szuper kombója! Egyébként létezik egy “nagytesója” is, ő a tinto de verano, aki hasonló mix, csak éppen vörösborból készül!
Miután alaposan körbeérdeklődtünk a (mondanom sem kell, mind spanyol eredetű) alapanyagok, az elkészítési módok és a fogások iránt, az alábbi döntések születtek:
1.A Tierra tapas szekcióból:
2. A Tierra pinxtos szekcióból:
3. A Granja tapas szekcióból:
4. A Granja pintxos szekcióból:
5. A Mar tapas szekcióból:
6. A Mar pintxos szekcióból:
7. A desszertek közül:
A garnélarákocska fűszeres, chilis fokhagymás szaftos “lében” érkezett, így jó, hogy kértünk kenyeret is, mert EZT A TUNKOLÁST NEM LEHET KIHAGYNI… de legalábbis nem érdemes! A sonka- és szalámiválogatástól eleinte egy kicsit tartottam, mert nem vagyok nagy húsevő, de nem ért csalódás. A tálon kétféle sonka és kétféle szalámi volt, nekem talán a kevés fűszerrel készült katalán ízlett a legjobban.
Ami még különleges volt számomra, az a Chorizo al vino tinto. Ez bordó színű, vörösboros szaftban érkezett, érdekes, enyhén savanykás – fűszeres ízzel, ami nekem nagyon tetszett.
Illetve finomnak találtam még a sült Padrón paprikát, és bár reméltem, hogy picit csípősebb lesz. Annak ellenére, hogy a só íze dominált, mégis ízlett. Ez a fajta paprika egyébként a nevét egy északnyugati spanyol településről kapta. Csípősségét nagyban befolyásolja, hogy termesztésekor mennyi víz és nap éri. A legautentikusabb elkészítési mód szerint készül a Pintxo-ban is: bő olívaolajban sütik, míg a bőre felhólyagosodik, majd sópelyhekkel, melegen tálalják!
A pintxo-k közül említést tennék kettőről:
Az egyik, a katalán bagett, aszalt paradicsom krémmel, grillezett kecskesajttal, hagymalekvárral és Serrano sonkával (pálcikával átszúrva, hiszen pintxo). A másik pedig a Pulpo a la gallega, ami a galíciai módon elkészült polip és krumpli kombója pintxo-sítva: azaz pálcikával átszúrva, mintha csak saslik volna. Javasolták, hogy ezzel kezdjük, hiszen a polip a puha, omlós állagát frissen sütve adja ki a legjobban. Ezeket mindenképpen ajánlom, mert nem csak szemet gyönyörködtetőek, de isteni finomak is voltak.
És végül a desszertek: a csokis süti nem annyira az én világom, viszont a churros, pláne a karamellás öntettel mennyei volt. Jó szívvel ajánlom!
Egyébként a tapas bár figyelt arra, hogy a glutén- és laktózérzékenyek, valamint a vegánok választásait is megkönnyítse, így az egyes fogások mellett fel vannak tüntetve az alábbi jelölések is: GM/LM/V
A menüt illetően úgy értesültem, hogy a helyen sok a visszatérő vendég, van egy jól kialakult törzsközönség. Így részben az ő kedvükért is, az étlap időről időre megújul, és rövidesen érkezik ismét egy újabb változat.
Az alkoholmentes italok 590 Ft és 1090 Ft között mozognak, az általam említett blanco de verano és a tinto de verano 1690 Ft-ba és 1790 Ft-ba kerülnek. Érdekesség, hogy ugyanez a felállás kérhető sörrel is, ami 850 Ft. Sör magában 790 Ft-ért kérhető, a kávék és teák 450-690 Ft közöttiek. A röviditalok mellett kérhetőek még borok, habzó borok,és spanyol pezsgők is, fajta szerint decire, vagy üveggel is: a deci árak 990-2190 Ft között mozognak, az üvegárak pedig 3590-34980 Ft között. A tapasok (a 3 említett kategóriában) 990-2190 Ft között mozognak, a pintxo-k pedig 390-2390 Ft között.
Az általam melegen ajánlott garnélarákocskák, valamint a sonka- és szalámiválogatás is 2190 Ft-ba került. A napi desszert 1190 Ft.
Szandra elmesélte nekünk, hogy olykor tartanak pintxo nightokat, melyek lényege, hogy a fogyasztást az este végére összegyűlő pálcikák mennyisége alapján számolják ki, ezen az eseményen minden pintxo azonos áron kapható. Erre legközelebb biztos lecsapok! Ti is jöttök? 😉
Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.
Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)
Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.
Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.
Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!
Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.