Bőrregeneráló ételek napégés után - Tesztevők

Bőrregeneráló ételek napégés után

Maticsek Orsolya
Csoda ételek ugyan nem léteznek, amelyek egy varázsütésre szebbé varázsolnák a nyár folyamán meggyötört bőrünket. De bizonyos élelmiszerekben megtalálható anyagok segíthetik a bőrünk regenerálódását napégés után.

Tegye fel a kezét, aki nem égett le egyszer sem a nyáron! Azt hiszem, most nem sokan nyújtották a kezüket a magasba. Akármennyire is próbál figyelni az ember, mindenkivel megesik a nyár folyamán, hogy kissé megpirul a bőre. Ám az erős UV sugárzásnak köszönhetően nem kell ahhoz feltétlenül napégést elszenvednünk, hogy a nyári időszak megviselje a bőrünket. Csoda ételek ugyan nem léteznek, amelyek egy varázsütésre szebbé varázsolnák a nyár folyamán meggyötört bőrünket. De bizonyos élelmiszerekben megtalálható anyagok segíthetik a bőrünk regenerálódását. Hoztam számotokra 5 olyan bőrregeneráló ételt, amelyek kifejezetten gazdagok a bőrünk szépségéhez és egészségéhez szükséges anyagokban, így a nyári napégések utáni időszakban még gyakrabban érdemes a tányérunkra tenni őket.

+ Jó hír: A bőrünk regenerálódásához nem szükséges külföldi superfoodokból betárazni, bőven válogathatunk a hazai élelmiszerek közül is.

Íme a top 5 bőrregeneráló étel napégés után:

1.      Sárgarépa

A répától ugyan fütyülni nem tanulunk meg, ám a benne található béta-karotin mennyisége szerencsére igen magas. A béta-karotin pedig nem más, mint az A-vitamin előanyaga, ami hozzájárul a bőr egészségének fenntartásához. Nemcsak az UV sugárzás ellen véd, hanem antioxidánsként a bőrt károsító szabadgyökök semlegesítésében is részt vesz.

De miért érdemes sárgarépát ropogtatni ahelyett, hogy bevenné az ember az A-vitamin kapszulát? Míg az A-vitamint túl lehet adagolni, amely akár súlyos tüneteket is okozhat, addig a növényekben található béta-karotinból szinte lehetetlen túl sokat fogyasztani.

Ne aggódj, a béta-karotin nem csak nyersen tud hasznosulni, tehát bátran fogyaszthatod a répát bármilyen formában. Sőt! Mivel a béta-karotin egy zsírszerű anyag, a legjobb hasznosuláshoz érdemes kevés zsiradéktartalmú étellel együtt fogyasztani, például kevés növényi olajon megpárolva, vagy éppen egy mennyei finom répatortában elrejtve.

Béta-karotin napégésre

2.      Őszibarack

Nemcsak a sárgarépa, de az őszibarack is bővelkedik béta-karotinban. Ez nem csoda, hiszen a béta-karotin tulajdonképpen egy színanyag, ami a zöldségek és a gyümölcsök csodálatos sárga színét adja.

3.      Dió

A dióban található linolénsav, mint omega-3 zsírsav szintén hozzájárul a bőrünk egészségének és szépségének fenntartásához. Ráadásul a dió E-vitaminban is igen gazdag, ami kiváló antioxidáns, így segíti a bőr regenerálódását napégés után.

A dió remekül passzol a szintén szezonját élő körtéhez, a kettő gyümölcs párosításával garantáltan mennyei süteményeket lehet készíteni! 🙂

Dió napégésre

4.      Tojás

Talán bátran kijelenthetem, hogy a tojás az egyik legjobb bőrregeneráló ételünk! Ez azonban nem jelenti azt, hogy túlzásba kellene vinnünk a fogyasztását. Pontosan azért, mert bőven tele van jól hasznosuló ásványi anyagokkal és vitaminokkal.

Ugyan a benne lévő cink megtalálható a növényi ételekben is, de sokkal jobban tud hasznosulni az állati eredetű élelmiszerekből, így a bőr regenerálódását is hatékonyabban segíti. Hiánya elhúzódó sebgyógyuláshoz vezet, tehát napégés után mindenképpen fontos a kellő mennyiségű bevitele.

A tojás nemcsak cinkben, de biotinban is bővelkedik, ami szintén elengedhetetlen a bőr szépségéhez. A biotin serkenti a bőr egyik fő alkotóját, a keratin nevű fehérje termelődését is. De meg kell említeni a tojásban található niacint (B3-vitamin) is, amely szintén védi a bőrt a károsodástól.

Tojás napégés után

5.      Bogyós gyümölcsök

Még nem késő elcsípni az olyan utolsó bogyós gyümölcsöket a piacon, mint a szeder vagy az áfonya! Érdemes sietni, hiszen tele vannak C-vitaminnal és a színanyagaiknak köszönhetően antioxidánsokkal, amelyek jelentősen csökkentik a napsugárzás hatására felszabaduló szabadgyökök károsító hatását, illetve a bőr gyulladását.

Természetesen, mint mindig, a legfontosabb, hogy változatosan táplálkozzunk. A napégés után fogyasztandó bőrregeneráló ételek mellett ne feledkezzünk meg a folyadékok (lehetőleg többségében a víz) bőséges fogyasztásáról sem! Hiszen a nyári hőség okozta vízhiány az egyik legnagyobb ellensége a bőrünknek.

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *