7 étterem és rengeteg tapas - Ilyen a Gasztrohegy Badacsony - Tesztevők

7 étterem és rengeteg tapas – Ilyen a Gasztrohegy Badacsony

Ferenczi Fanka
Megkerestem a Gasztohegy Badacsony főszervezőjét, Budavári Dórát, hogy meséljen nekem kicsit a programról, majd párommal nyakunkba vettük a hegyet, és az eseménysorozatban részt vevő tíz étteremből hét helyen megkóstoltuk a tapas hétvége fogásait.

Nem mindenki tudja rólam, de a gyermekkorom nagy részét a Balaton északi partján töltöttem. Épp ezért talán nem olyan meglepő, hogy mindig is volt bennem egy erős vonzódás Badacsony iránt.

Így talán nem meglepő, hogy mennyire megörültem, mikor először összefutottam a Gasztrohegy Badacsony nevű oldallal, illetve eseménysorozattal. Két számomra fontos dolgot ötvöz, így biztos voltam benne, hogy nem fog csalódást okozni a program. Tavasszal  már jártunk erre, de most arra jutottam, hogy nagyobb fába vágom a fejszémet.

Megkerestem a Gasztohegy Badacsony főszervezőjét, Budavári Dórát, hogy meséljen nekem kicsit a programról, majd párommal nyakunkba vettük a hegyet, és az eseménysorozatban részt vevő tíz étteremből hét helyen megkóstoltuk a tapas hétvége fogásait.

Interjú

Hogy jött a Gasztrohegy Badacsony programsorozat ötlete?

Budavári Dóra: 2017 telén volt egy olyan összefogás amely során néhány, egész évben nyitva tartó Badacsonyi étterem dolgozott össze, “Badacsony nyitva” néven. Ez akkor még nem volt óriási dolog, csak csináltunk egy kis térképet, amin meg lehetett találni, hogy mi van nyitva, illetve feltüntettük a nyitvatartási időket is.

Ez lett 2018-ban átnevezve Gasztrohegy Badacsonnyá, innentől kezdve beszélhetünk tíz, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely összefogásáról. A keretet az októbertől áprilisig tartó tematikus hétvégék adják. Ez lett most kiegészítve “beharangozóként”, illetve tavaly nyáron lezáróként a tapasok hétvégéjével. A programsorozat lényege az, hogy minden hónapban van egy hétvége, amikor megadott témakör alapján készítenek fogásokat az éttermek. Az ételek nem teljes adagú fogások, hanem 50-60%-osak, pont azért, hogy minél több helyre el tudjanak látogatni a vendégek, és minél több mindent megkóstoljanak.

Idén lesz lehetőség bérletet váltani, amellyel négy helyszínen lehet megkóstolni az adott havi tematika ízeit és a hozzájuk párosított borokat. Ezen kívül a bérlettel korlátlanul igénybe lehet venni a helyszínek között közlekedő buszokat is. Az a tapasztalatunk, hogy négy kóstolással már bőven jól lehet lakni, és izgalmas dolgokkal találkozni. A bérlet vásárlás nem kötelező, ellenben bérlettel valamennyivel kedvezményesebbek lesznek az árak.

Mi alapján kerül kiválasztásra az, hogy melyik hónap miről fog szólni?

Budavári Dóra: A tematikán együtt ötletelünk, próbálunk valamennyire kötődni az egyes hónapokra, időszakokra általánosságban jellemző dolgokhoz. Vannak best-off tematikák, amiket nem tudunk egyszerűen kivenni, mert imádják a vendégek, ilyen például a vadas és a halas hétvége is. A világok konyhája nekünk szervezőknek tetszett nagyon tavaly, hogy minden hely választhatott egy országot. A karácsonyi irodalmi ízek téma pedig már nagyon régóta megfogalmazódott bennünk. Itt nem kell feltétlen a klasszikus szépirodalmi vonalra gondolni, lesz például olyan étterem, mely menüje a Harry Potter univerzumhoz fog kötődni.

Van kedvenc emléked, érzésed a programmal kapcsolatban?

Budavári Dóra: A személyes kedvenceim a téli alkalmak, amikor süt a nap és hideg van, tele van a hegy emberekkel, sétálgatnak, kiélvezik a lehetőségeket. Gyújtunk tüzeket, és a vendégek szívesen kiülnek a teraszokra, vastagon felöltözve, de jól érzik magukat. Ez számomra annyira szívmelengető. Mindig arra biztatjuk az embereket, hogy sétáljanak, nézelődjenek a hegyen, mert ez a program szerintem akkor jó igazán, ha mindenki “nekiindul”.  Jó kis séta a helyek között, friss levegő, teljes kikapcsolódás. A másik, amit nagyon szeretek ebben az eseményben, hogy nagyon sok fiatal társaság jön. Olyan gasztro iránt érdeklődő közeg, akiket mondjuk a fine dining-gal nem tud az ember megfogni, de erre az eseményre ellátogatnak Badacsonyba, és megpróbálnak minél több helyet kipróbálni.

Élmények

A Dóritól beszerzett információk alapján direkt úgy készültünk, hogy a napunk főszereplője abszolút az evés, illetve nagy séták lesznek a hegyen. Szerencsére szombaton csodaszép időt sikerült kifognunk, így a kutyánkat felölelve indultunk neki Badacsonynak. A tervünk az volt, hogy kipróbálunk néhány helyet, túrázunk egyet, majd újra visszatérünk az evéshez.

badacsony

Sajnos vagy nem, mi versengő típusok vagyunk, így egy kicsit folyamatosan hasonlítgattuk egymáshoz az éttermeket. Sőt egy sorrendet is felállítottunk, hogy számunkra melyik volt az abszolút befutó. A cikkben a helyekről olyan sorrendben olvashattok, ahogyan kipróbáltuk őket, a végén pedig majd elárulom, hogy melyik három került fel számunkra a dobogóra.

Szinte mindenhol egy adag kóstoló tálat kértünk két pohár borral, az árak pedig 3500 forint (Hableány) és 6500 forint (Laposa Terasz) között mozogtak.

Laposa Terasz

Egy kiadós séta után érkeztünk meg a Laposa Teraszra, ahol hihetetlenül gyönyörű kilátás fogadott. Szerencsére pont jó időpontot sikerült elkapnunk, így le tudtunk ülni. Ennek ellenére szerintem egy életre megtanultam, hogy ide mindenképp érdemes asztalt foglalni, ha be szeretnénk térni.

A Laposában két féle tapast volt lehetőségünk megkóstolni: érlelt sonkatekercset savanyított tojással és fehérboros ökörfarkat, burgonyával. A két ételt külön lehetett kérni, és sajnos nem volt bor párosítva a fogásokhoz. A pincér elsőre azt mondta, hogy azt iszunk, amit szeretnénk, végül kis noszogatásra ajánlott nekünk két bort, amelyek illettek ezekhez az ételekhez.

Az érlelt sonkatekercstől el voltunk ájulva.  A mellé tálalt savanyított tojás szuper különleges volt. Ez a fogás nagyon tetszett mindkettőnknek. Az ökörfarokra első blikkre biztosan nem vágtam volna rá, hogy azonnal kérek, mert kívül esik a komfortzónámon. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy adtunk neki egy esélyt mert isteni volt.

Kisfaludy étterem

A Kisfaludy található talán a legmagasabban a hegyen, így ide kellemes séta vezetett még felfelé. Rengetegen voltak, így csak tizenöt perc után sikerült asztalhoz ülnünk. A kilátás innen is csodaszép volt, ám ez egy teljesen más hangulatú étterem, mint a Laposa. Élő zene szólt, és sokkal inkább magyaros vendéglő jellege volt, mint a modern helynek, ahol előzőleg jártunk.

Itt kóstoló tál volt összeállítva, amelyben szerepelt libamájas kalács burger, túrós csusza, pörccel, kaporhabbal, sous vide libamell baton szőlőmustban, zelleres almapürével, céklás tápióka tuile-lel  és füstölt tojásgyümölcskrém vargányával, olivás bagettel. Ehhez kínáltak még 2 decilitert a ház borából: száraz vagy félédes fehérborból vagy rozé borból választhattunk.

badacsony

A fogások közül mindegyik nagyon izgalmas volt. Számunkra talán a legmeglepőbb, a tálalás miatt, a túrós csusza volt, nagyon tetszett benne a kreativitás. A kacsamell fantasztikusan volt elkészítve, a libamájas kalácsburger pedig óriási volt (a többi dologhoz képest) a tányéron, és nem volt kispórolva belőle a máj sem. Sajnos a füstölt tojásgyümölcskrémes bagett tényleg csak egy falatka volt, így azt nem sikerült eléggé kiértékelnünk. Az “aránytalanságok” ellenére csodás ételeket kóstoltunk.

 

Istvándy Birtok és Borműhely

Bevallom őszintén, ezzel a hellyel kapcsolatban egy kicsit elfogult vagyok, ugyanis az előző látogatásunk során teljesen lenyűgözött. Inkább a központban helyezkedik el, ám innen is csodaszép kilátás nyílik a Balatonra. Kis franciás bisztró beütése van számomra, tökéletes helyszín arra, hogy leüljünk és gyönyörködjünk.

Az Istvándyban is összekészített tapas menü várta a nagyérdeműt. Egy pohár bor mellett a tál tartalmazott tapolcai  füstölt pisztrángot, lilahagymával, kapribogyóval, petrezselyemmel és bagettel, császárhúst, kelkáposztával, vargányával, szójaszósszal és dióval, illetve édesköményt, tarkababbal, aperollal és mazsolával. Már olvasás közben kapott tőlem egy piros pontot a vegetáriánus fogás.

 

A füstölt pisztráng annyira isteni volt, hogy ódákat tudnék róla zengeni. Ugyanezt éreztem a császárhús alatt található káposztával kapcsolatban is. Azonban a császárhús feltétet nem teljesen értettem, nem volt rossz, de őszintén, számomra a káposzta önmagában sokkal nagyobb befutó lett volna. Édesköményt valamiért eddig talán egyszer készítettem itthon, és azt is meg tudom egy kezemen számolni, hogy hányszor kóstoltam. Pont ezért meg is lepődtem kicsit, mert nagyon ízlett.

Bonvino

A Bonvino nem csak étterem, de egyben hotel is. Ez már a városközpontban helyezkedik el. Összesen négy asztallal a teraszon. Szerencsénkre az egyik pont megüresedett, így nem kellett várnunk. Itt is összekészített menü várta a kóstolni vágyókat, egy pohár borral párosítva. A tapasok a következők voltak: pizzás-grill kolbászka, mangós-tormás mártogatóssal, édes morzsában sült pacal, kerti füves muzsdéjjal, parázson sült krumplival, illetve kacsa burger savanyított zöldségekkel.

Sajnos itt egyik fogás sem nyerte el igazán a tetszésünket. Nyilván ez a mi hibánk is, hiszen a pacal, de még a kolbász sem igazán a mi világunk. Ennek ellenére lelkesen vágtunk bele a kóstolásba, de valahogy egyik étel sem vett le a lábunkról. Nem éreztem benne egyáltalán sem Badacsonyt, sem a helyi jellegzetességeket.

Tilia Borvendéglő

A Tilia a Neptun Hotelhez tartozó étterem, szintén Badacsony városközpontjában. Nagyon hangulatos hely, nagy terasszal, letisztult berendezéssel. A kóstoló tálhoz itt is tartozott egy pohár bor, az ételek pedig a következők voltak: mangalica sonkás, kecskesajtos krokett, apróra vágott fogas lime lével, chilivel és korianderrel, illetve körömpörkölt, melyet tálaláskor, langyosan paradicsommal kevertek össze, majd pirítóson tálalták.

 

A körömpörkölt olvasása során itt is megilletődtem egy kicsit, de szerencsére hihetetlenül pozitív csalódás ért. Isteni finom étellel találkoztam. A másik két fogásról is csupa jót tudok csak mondani. Az pedig külön pozitívum számomra, hogy eredeti spanyol tapasokat alakított át az étterem a saját formájára.

Hableány

A Hableány talán az egyik legismertebb étterem jelenleg Badacsonyban. Óriási, tágas terekkel rendelkezik, finom borai vannak és központi helyen található. A tapasuk egy lángos válogatás volt, és annak ellenére, hogy borvidéken voltunk, ők sört kínáltak hozzá. A három lángosból álló fogáson nem mindennapi feltétekkel találkoztunk. Az elsőn kaviár és fetasajt volt, a másodikon füstölt harcsa, a harmadikra pedig tapenád és parmezán sajt került.

Volt abban egy kis játékosság, hogy a klasszikus strand menüt (lángos + sör), egy elegánsabb helyen, picire formázott lángosokkal, borospohárba töltött sörrel kóstolhattuk meg. Ízorgiában pedig nem maradt hiány. A lángos tökéletes volt sütve, a feltétek pedig nagyon jól kiegészítették és fantasztikusak finomak voltak. Számomra a sör is nagyon “bejövős” párosítás volt. A párom viszont kiszaladt volna a világból ettől az ötlettől. Hát ez van, mások vagyunk.

Pláne Badacsony Borterasz

A Pláne volt az utolsó helyszínünk, körülbelül este nyolc órakor tértünk be. Sajnos a sötétben a képek már nem adták vissza, de csodás hangulatú helyről beszélünk a városközpontban. Fára tekert izzósorokkal és kényelmes székekkel teszi magát még hívogatóbbá az étterem.

Itt is külön lehetett összeválogatni, hogy milyen fogásokra vágyunk, illetve bor sem volt az ételek mellé rendelve.  Dóri, mikor az interjút készítettük, azt mondta, hogy a legtöbb helyen este kilencig van kiszolgálás, így ezzel számoljunk. Azonban a Plánéban már este nyolckor a háromból csak kétféle ételt tudtunk kóstolni. Így az articsókás fogás ezúttal kimaradt. Maradt a sült padron paprika és a véres hurka zsályával. Hozzá pedig mindkettőnknek egy-egy pohár bor, amit a pultos ajánlott.

A sült paprika teljesen levett a lábamról. Meglepő volt számomra, hogy így készítették el: nem volt benne semmi “túlextrázott”, mégis isteni finom volt. A hurka (kivételesen) nem volt kilépés a komfortzónámból, nagyon finom volt, és jól illett hozzá a zsálya.

Ezt gondolom én

Nálunk a Tília nyerte el az első helyet, a Kisfaludy a másodikat, illetve az Istvándy lett  a harmadik. A Hableány pedig, a dobozon kívüli gondolkodás miatt, abszolút külön díjat zsebelt be tőlünk. De összességében mindegyik helyet imádtuk.

Ami nekem hiányzott, az egy kicsit több húsmentes étel, de pont ezért az áprilisi Vega Badacsony már az “alig várom” kategóriába került nálam. Glutén, vagy tej érzékenyként viszont bátran lehet látogatni az eseményt.

A Gasztrohegy Badacsony egy fantasztikus kezdeményezés. Dórit idézve: “Kóstolót ad a filozófiáról, és lehetőséget ad mindenkinek, hogy megmutassa magát.”

Szerintem ez a mondat tökéletesen leírja a lényeget. Jókat lehet enni, inni, beszélgetni és közben kicsit még jobban meg lehet ismerkedni a Badacsonnyal és gasztrokultúrájával. Mindenkinek bátran ajánlom, hogy vegyen részt valamelyik (vagy mindegyik) eseményen, amely lesz még a szezonban:

Szeptember 25-26. Tapasok hétvégéje
Október 16-17. Világok konyhája
November 27-28. Halak a hegyen
December 28-29-30. Gasztrohegy Karácsony / Irodalmi ízek
Január 22-23. Marhaságok
Február 19-20. Vadak a hegyen
Március 19-20. Füstölgés
Április 23-24. Vega Badacsony

Mi ott leszünk, és ti? 🙂

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *