Glutén- és tejmentes áfonyás tiramisu - Tesztevők
Nem kérdés, hogy az általam egyik leginkább kedvelt desszert a tiramisu. Szerencsére ezzel így van a családom apraja-nagyja is. Az ő igényeiket figyelembe véve váltottunk a glutén- és tejmentes opcióra!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a jól bevált recepteket érdemes megtartani, beépíteni a repertoárba, és olykor továbbfejleszteni, csiszolgatni, valamivel megbolondítani, ha úgy alakul. Így született meg a glutén- és tejmentes áfonyás tiramisu, mely a klasszikus mascarponés tiramisu továbbfejlesztett verziója!

Nem kérdés, hogy az általam egyik leginkább kedvelt desszert a tiramisu, mely még a különböző népszerű tortafajtákat (lúdláb, fekete erdő, stb.) is megelőzi. Szerencsére ezzel így van a családom apraja-nagyja is. Az ő igényeiket figyelembe véve váltottunk a glutén- és tejmentes opcióra! Az áfonya…nos azt pedig így hozta az élet! 🙂 Mielőtt belevágnánk az elkészítésbe, nézzük meg az alapanyagokat.

Hozzávalók 10 fő részére:

  • 6 tojás
  • 2 adag gluténmentes babapiskóta
  • 2 doboz vegán mascarpone
  • 1 üveg rumaroma
  • 5 kanál cukor
  • 2 hosszú kávé
  • holland kakaópor ízlés szerint
  • áfonya ízlés szerint

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, ne feledjük, hogy nekünk csak a sárgájára lesz szükségünk, a fehérjét tegyük félre. A tojássárgájához adjuk hozzá az 5 kanál cukrot, majd keverjük jól el.

A tojássárgája-cukor kombóhoz adjuk hozzá először az egyik, majd a másik doboz vegán mascarponét (érdemes dobozonként elkeverni). A selymes krémet tegyük félre egy kicsit, és készítsük elő a tiramisu alapját.

 

A kávét érdemes egy laposabb, szélesebb tányérba helyezni, hiszen később így a saját dolgunkat könnyítjük meg, amikor a mártogatásra kerül a sor. A kávéhoz adjuk hozzá a rumaromát, majd óvatosan áztassuk be a babapiskótákat. Figyelem! Mivel az alap gluténmentes, ezért a tészta egy kicsit lazább, és máshogy viselkedik, mint a gluténes verzió. Elég éppen csak hozzáérinteni a kávéhoz, így is gyorsan és könnyen megszívja magát, ha sokáig hagyjuk a kávéban, átázik és szétmállik.

A kávé-rumaromába áztatott babapiskótákat helyezzük egymás mellé egy tálba a mellékelt képen látható módon, majd helyezzük rá a mascarponés krém egy részét. Terítsük szét a krémet egy spatula segítségével, és szórjuk meg a felszínét gazdagon áfonyával.

 

Helyezzünk rá ismét pár szelet babapiskótát (itt már nem szükséges a teljes felület eltakarása), majd jöhet a krém második része. A tetejét ízlés szerint szórjuk meg kakaóporral, majd hagyjuk állni a hűtőben pár órát, mielőtt tálalnánk.

Tipp: Az áfonya helyett alkalmazhatunk például málnát, epret, vagy akár sárgabarackot is, arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy az adott gyümölcs ne legyen túl “folyós”, hiszen akkor eláztathatja a tésztát és a krémet. A tiramisu tetejére szórt kakaó helyett pedig használhatunk fahéjat!

A gluténmentes és tejmentes tiramisu 10 fős adagra számított ára 4-5000 Ft közötti értékre jön ki, ez az összeg természetesen kisebb adag esetén változik, illetve a jó hír, hogy a recept és az elkészítési mód ugyanez “rendes” mascarpone és gluténes babapiskóta esetén is, ilyenkor viszont az önköltség olcsóbb! Ugyanakkor úgy gondolom, hogy 10 fővel elosztva, még az 5000 Ft is bevállalható, hiszen egy nagyon finom desszertet kóstolhatunk és oszthatunk meg tejérzékeny/gluténérzékeny szeretteinkkel!

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a tiramisuban nyers tojással dolgozunk, így érdemes meggyőződni róla, hogy a tojás friss, és a sütemény nem kerül tűző napra vagy hosszú ideig nagy melegbe a fogyasztás előtt!

Jó étvágyat, és sikeres sütikészítést kívánok!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *