Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
Idén is legalább nyolc féle aprósüti készült a szorgos kezeik alatt. Viszont, most kérésemre tartottunk egy anya-lánya napot is, amikor elkészítettük a mentes sütiket, hogy nekem is legyen egy kis könnyebbségem az ünnepek alatt. Mai cikkemben megmutatom nektek, hogy mik készülnek nálunk karácsonykor.
Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de ez a desszert nekem abszolút a kedvenc karácsonyi édességem. Sajnos a porcukor borítás miatt nem tudom gyakran fogyasztani, de ezúttal elkészítettük minden mentes verzióban is.
Minden hozzávalót összeöntünk egy keverőtálba, majd összedolgozzuk. Ezután hagyjuk fél órát pihenni. Ezalatt sütőpapírral kibélelünk 2-3 tepsit. A sütőt előmelegítjük légkeveréses funkción 170 °C-ra. A tésztából rudakat formázunk majd 1 cm-es szeletekre vágjuk, 5-6 cm-es rudacskákra sodorva kifliket formálunk belőlük, majd a tepsikre rakosgatjuk, és 10-12 perc alatt készre sütjük. A világosbarnára sült kifliket azonnal beleforgatjuk a porcukor helyettesítőnkbe, lerázzuk róluk a fölösleget, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.
Ez ugyan nem egy tipikus karácsonyi süti, de glutén- és cukormentes, vegán verzióban, meggyel telerakva elég különleges fogás. Sajnos nem lett túl fotogén miután feldaraboltam, de az íze abszolút kárpótol.
A krémhez pedig szükségünk lesz:
A gluténmentes kekszet összedaráljuk, majd összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval. Ezután egyszerűen csak kinyújtjuk egy sütőpapíron. A krémhez felolvasztjuk a vajat majd beletesszük a többi hozzávalót és összekeverjük. A sütőpapírt a kinyújtott tésztával egy, a papírnál nagyobb darab alufóliára helyezzük majd megkenjük a krémmel. Ezután jön a “fekete leves”,:az alufólia segítségével feltekerjük a süteményt, jól lezárjuk majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Ez az a desszert amit ugyan nem lehetetlen, de én nem tudok jól elkészíteni vegán és/vagy cukormentesen. Így ez “csak” glutén- és tejmentes sütemény, de az egyik kedvencem.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a darált mogyorót. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Sütőpapírra kiskanállal bogyókat teszünk, minden süti közepébe mehet egy darab félbe vágott török mogyoró. Ha felmelegedett a sütő 5-6 perc alatt készre sütjük. Ha hűlt egy kicsit, csokicsíkokkal lehet díszíteni.
Nálunk a karácsonyi asztal elengedhetetlen darabja a gyümölcskenyér. A fenti sütik közül talán ez a legfontosabb karácsonyi recept számomra. Az aszalt gyümölcsök miatt elég magas ugyan a cukortartalma, de a tésztából kihagyva a cukrot beépíthető 1-2 szelet az ember étrendjébe.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük az édesítőszerrel. Lassú mozdulatokkal belekeverjük a lisztet, a feldarabolt aszalt gyümölcsöket és a darált olajos magvakat. Utána mehet bele lassú forgatás mellett a többi hozzávaló is. A formát ízlés szerint kivajazzuk, kilisztezzük, majd a 190 fokra előmelegített, légkeveréses fokozatra kapcsolt sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Ezek lennének a mentes sütik, amelyek idén nálunk már biztosan ott lesznek a karácsonyi asztalon. Ha elkészítitek valamelyiket, osszátok meg velünk a @tesztevok Instagram oldalán. Ha pedig nem akartok otthon sütni, olvassátok el legutóbbi cikkem, ahol mentes bejgliket kóstoltam.
Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.
Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)
Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.
Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.
Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!
Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.