Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
A karácsonyi ünneplés, vendégjárás és vendégvárás után szélsebességgel száguldunk az év utolsó napja, a szilveszter felé. Melyet hogyan is lehetne jobb eltölteni, mint szeretteink vagy barátaink körében. Mielőtt belépnénk a triplakettő nullába, kisebb vagy nagyobb mulatság keretein belül mind-mind elbúcsúztatjuk 2021-et. A pezsgőpukkantások, tűzijátékok, esetleg nagy filmmaratonok között pedig jólesik egy-két finom falat, hiszen a diéta úgyis mindig ugyanakkor kezdődik: majd holnap, jövőre. (Itt egyébként visszacsatolnék Asiama Evelynnel készített interjúmhoz, aki érdekes tényeket osztott meg a non-diet szemléletmódról és az Intuitív Étkezésről, a cikket IDE kattintva olvashatjátok).
Ez a tiramisu trüffelgolyó gyakorlatilag egy tiramisu újragondolva, golyó formában; csupán néhány alapanyag felhasználásával elkészíthető alig pár perc alatt!
Első lépésként daráljuk le a babapiskótát (a mennyiség egyébként egyszerűen megállapítható, mert egy 4-es csomagból – ami 400 gramm – kettőt fogunk felhasználni). A finom porrá őrlés történhet késes aprítóban, vagy klopfolóval, nyújtófával is, de amennyiben rendelkezésünkre áll késes aprító, én mindenképp azt a variációt javaslom. A babapiskóta helyett használhatunk például háztartási kekszet is.
Miután leőröltük a babapiskótát, adjuk hozzá a porcukrot, a mascarponét, majd a 4-5 evőkanál kávét. Megmondom őszintén, hogy 7 evőkanállal adtam hozzá, és így is finom lett, úgyhogy a helyes mennyiség megnevezés talán az lenne, hogy “ízlés szerint”.
Az így kapott masszát ezután gyúrjuk vagy keverjük simára. Amikor megvagyunk, enyhén nedves kézzel (ez azért fontos, hogy ne tapadjon oda a tenyerünkhöz a massza) készítsünk kis gombóckákat, melyeket ezután kakaóporban forgassunk meg. Ilyen egyszerű! 🙂
Nekem a három desszert közül ez a kedvencem, mert nagyon szeretem a gesztenyét, ráadásul a narancs szerintem nagyon sokat dob rajta!
Az elkészítésénél mi sem egyszerűbb: a korábbiakban olvasott módszerek egyikével daráljuk por állagúvá a babapiskótát. Majd adjuk hozzá a kakaót, a fahéjat, a vajat, a kiolvasztott gesztenyemasszát, a narancshéjat (a narancsot előtte alaposan mossuk meg) és a narancs levét.
Ezután a masszát keverjük sima állagúvá, ügyelve arra, hogy ne maradjanak például vajtömbök a massza egyik részén sem. A végén (szintén enyhén nedves kézzel) formáljunk gombócokat, és tegyük őket egy tálcára vagy ha valami még mutatósabbat szeretnénk, akkor tálalhatjuk őket bonbonpapíron is.
A hempergetés szó talán nem éppen a legmegfelelőbb ebben az esetben, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy érdemes nem az egész golyócskát megszórni dekorcukorral, csak a tetejét, és azt is csak fogyasztás előtt, különben a cukor megszívja magát nedvességgel, és már nem is lesz olyan dekoratív.
Ez a paleo zserbó azért izgalmas, mert azon túl, hogy csupa olyan dolgot tartalmaz, amit szeretek (pisztácia, dió, aranymazsola, stb.), hozzáadott finomított cukrot sem tartalmaz, mégis édes, sütést sem igényel és villámgyorsan elkészíthető. Illetve végül, de nem utolsósorban gluténmentes, tejmentes és tojásmentes is. Minden, ami maga a paleo.
Habár a hozzávalók alapján kapásból bonyolultnak tűnhet, de mindenkit megnyugtatok, hogy nem az! Nulladik lépésként érdemes mind a pisztáciát, mind a mazsolát, mind pedig a már kimagozott datolyát egy kicsit átmosni, és beáztatni.
Fontos: a datolya gyakran messziről, félig szárítva, viasszal bevonva érkezik mosatlanul, így mindenképp érdemes megmosni meleg vízzel.
Megjegyzés: sótlan pisztáciát általában csak héjastól lehet kapni, így az elkészítési időbe mindenképpen kalkuláljuk bele, hogy a pisztáciát először meg kell pucolni.
Miután megpucoltuk, megmostuk, és beáztattuk az alapanyagokat jöhet az összedarálás. Ezt szintén érdemes egy késes darálóval esetleg botmixerrel megpróbálni.
Miután az alap 1. összepépesítése és keverése elkészült (már túl vagyunk a nehezén), ekkor láthatunk neki az alap 2.-nek, ami a cukrozatlan darált dió és a lekvár összekeveréséből áll.
Ha megvan a két alapunk, akkor ezeket szépen összedolgozzuk egymással, majd egy sütőpapírra kb. 20×20 cm-s területen szépen kiterítjük és kilapogatjuk, lehetőség szerint egységesen sima felszínűre.
Ezután következik a csokimáz elkészítése:
Bár annak gondolhatnánk, nem bonyolult! Két tábla étcsokira lesz szükségünk, nekem 74%-os volt itthon, így abból dolgoztam. A kókuszolaj hozzáadása azért javasolt, mert így fényesebb lesz a csokiöntet az alap tetején. A csoki olvasztásával (ha még nem csináltunk ilyet korábban) óvatosan kell bánni: forraljunk vizet egy lábasban, majd a forró víz fölé tegyünk egy edényt (vagy másik lábast) és abba tegyük bele a kókuszolajat és a csokit is kockákra törve, hogy a gőz olvassza fel.
A csokiöntetet ezután öntsük rá az alapra és egy spatula segítségével egyengessük el, majd a már majdnem kész zserbót tegyük hűvös helyre, hogy a csoki megkeményedjen a tetején.
Plusz ötlet: az edényt, amiben a csokit olvasztottuk, öntsük fel tejjel vagy alternatív tejjel és forraljunk még rajta egy kicsit, így a maradék csokiszószból egy nagyon príma forrócsokit kapunk! 😉
A kész paleo zserbót miután kihűlt, szeletekre vagy kis kockákra vágva tálalhatjuk!
Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.
Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)
Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.
Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.
Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!
Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.