12 kihívás egy évre? Mit tartogat 2022? - 1. rész - Tesztevők
Az új kezdet új kihívásokat tartogat. Összeszedtem, milyen challenge-k várnak ránk 2022 első felében.

Az új év elejét sokan tekintik új kezdetnek. Egy jó lehetőségnek arra, hogy belevágjanak valami újba, jobban, tudatosabban, megfontoltabban, egészségesebben cselekedjenek az élet minden területén. Felhagyjanak rossz berögződésekkel és új szokásokat, életmódot vegyenek fel, hogy saját maguk jobb verziójává válhassanak. Az új kezdet azonban új kihívásokat is tartogat! Összeszedtem, milyen challenge-k várnak ránk 2022 első felében.

Ezek segítségével új helyzetekben próbálhatjátok ki magatokat, és talán egy-egy kihívás elemeit hosszútávon is be tudjátok építeni a mindennapjaitokba.

Egyre népszerűbb a Veganuár

A 2022-es év eleje sokak számára a diéta kezdetét jelenti. Azonban az újév nemcsak a diéta, hanem a világszinten elterjedt mozgalom, a Veganuary, vagyis a Veganuár kezdete is.

Ezen a ponton üzennék azoknak, akik már január 10-én vagy még korábban elengedték az egészet, hogy sosem késő el/újrakezdeni, még semmi nincs veszve! 🙂

A Veganuár lényege, hogy egy hónapon át arra biztassa, és abban támogassa a kihíváshoz csatlakozókat, hogy próbálják ki a vegán étrendet, tapasztalják meg, milyen hús, tejtermékek és tojás nélkül élni. Ismerjék meg, milyen alternatív lehetőségek közül tudnak választani, és figyeljenek a testük jelzéseire.

A 2014 óta világszinten elterjedt kezdeményezés a vegán életmód motivációjának különböző aspektusait szeretné felvillantani a résztvevők előtt. Ilyenek például: az egészség, az etikusság, a fenntarthatóság, a változatosság is.

Nem éppen édes február

Ha már túl vagyunk az előző év végi ünnepi időszakot körbelengő cukorbombán, és januárban ismét elkezdtünk odafigyelni, akkor a Cukormentes Február kihívás csak tovább erősíthet minket utunkon. Habár a feladat nem egyszerű (talán épp ezért választotta a brit Rákkutató Intézet az év legrövidebb hónapját a kihíváshoz?!), hiszen a feldolgozott élelmiszerek nagy részében – az evidenciákon kívül még akár a feldolgozott húsokban is – találhatunk hozzáadott édesítőket. A lényeg, hogy ha nem is sikerül 100%-osan, de a lehetőségekhez mérten igyekezzünk kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását egy egész hónapon át.

Figyeljük meg, hogy lélegzik fel a testünk a cukor kiürülésével párhuzamosan. Megtapasztalhatjuk, hogyan tisztul ki az ízlelésünk, és érezzük sokkal intenzívebben a többi ízt is. Felfigyelhetünk arra, ahogyan egyre több energiánk lesz, illetve elébe mehetünk egy sor cukorral és túlsúllyal kapcsolatos betegség kialakulásának.

(Tévhit, hogy a cukor ad energiát, hiszen, míg rövidtávon ez igaz, hosszútávon a korábbi szint alá süllyed vércukor szintünk ezért még fáradtabbak leszünk, mint eredetileg voltunk.) 

Márciusban ki a szabadba

A március egyértelműen a tavasz kezdetét jelenti. Habár a reggelek még hűvösek, egyre többet és egyre tovább süt a nap, melytől a kedvünk is jobb lesz, és lassacskán kezdünk kikecmeregni a téli melankóliából. A tavasz első hónapja alatt igyekezzetek minél több időt a szabadban tölteni, beszívni az első napsugarakat, lelassulni egy kicsit, és figyeljétek meg, hogyan éled újjá a természet! Jó ötlet lehet belevágni akár közösen is egy új szabadtéri hobbiba. Például kezdjétek el az Országos Kéktúrát! Így azon túl, hogy felfedezitek hazánk csodás tájait, még az aznapi mozgást is letudtátok.

Április, csak semmi stressz

Az április a stressz elleni küzdelem hónapja világszinten. Ez az alattomos, az élet minden területét befolyásoló állapot észrevétlenül férkőzik be a mindennapjainkba. Ha nem vagyunk felvértezve a megfelelő stresszkezelési módszerekkel és technikákkal, hosszútávon károsíthatja mind a lelki, a mentális, mind pedig a fizikai egészségünket.

Érdemes találni egy olyan hobbit, mely segítségével oldhatjuk a bennünk keletkező feszültséget és egy teljesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk.

Jó ötlet lehet például a sport, mely különböző válfajaival akár még a testünket is formálhatjuk. Vagy választhatunk bármilyen kreativitáshoz kapcsolódó szabadidős tevékenységet. De töltekezhetünk a természet erejéből is: egy nagy séta a szabadban csodákra képes!

Mediterrán május

Hazánkban kevésbé elterjedt ugyan, de azoknak, akik hozzám hasonlóan kedvelik az olasz, közel-keleti, görög és spanyol konyhát, bizonyára nem fog nehezére esni becsatlakozni a májusi nemzetközi mediterrán diéta hónap kihívásba. A 2009-ben az Oldways Mediterranean Foods Alliance által elindított kezdeményezés lényege, hogy egy hónapon keresztül a sokak által kedvelt mediterrán fogásokat állítsa reflektorfénybe.

Felhívja a figyelmet a mediterrán konyha változatosságára, sajátos fűszer használatára, zamatos alapanyagaira, az egészségre gyakorolt pozitív hatásaira, és természetesen arra a felszabadult életérzésre, melyet a mediterrán országok lakói oly örömmel közvetítenek a világ minden területén. Valaki egy ínycsiklandó görög salit?

Szintén május, de a legutóbbi, Asiama Evelynnel készített interjúm után nem hagyhattam ki az éves kihívások közül: május 6. a nemzetközi NO Diet Day, vagyis anti-diéta nap.

Az 1992-ben Mary Evans Jones által elindított kezdeményezés lényege, hogy elutasítja a társadalmunkban általánosan elterjedt diétakultúrát, és az önelfogadást, a sokszínűséget helyezi a középpontba, hiszen minden méret és alak gyönyörű. Gyakoroljátok Ti is az önelfogadást, és igyekezzetek mellőzni a negatív self-talkot és az önostorozást!

Jógázz júniusban

Június 21. a jóga világnapja. Ha eddig még nem tettétek, próbáljátok ki a jógázást ebben a hónapban, akár a szabadban is! A jóga számtalan pozitív élettani hatása között találjuk az alakformálás mellett a vérkeringés javítását, a hajlékonyság növelését, az elme lecsendesedését, az igazi relaxálást, a helyes légzés és testtartás elsajátítását. Segítségünkre lehet a jobb alvásban, és a depresszió leküzdésében, növeli az energiaszintet. Ráadásul minden korosztály számára alkalmas mozgásforma, mely segít a fizikai, mentális és lelki egyensúly megteremtésében is.

További pozitívum, hogy nem kell hozzá extra felszerelés, vagy beruházás és szinte bárhol, bármikor végezhető! Júniusban tehát irány a szabadba a jógamatracoddal! 🙂

Amint látjátok, nem fogunk unatkozni az év első felében. Melyik kihívást érzitek a legtesthezállóbbnak? Próbáljátok ki magatokat bátran, júniusban megnézzük miket tartogat a második félév!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *