Kedvenc vegetáriánus cukkini lasagne receptem - Tesztevők

Kedvenc vegetáriánus cukkini lasagne receptem

Bohus Dorka
Egy mennyei és laktató recept azoknak, akik igyekeznek elhagyni a húst az étrendjükből, de a sajtokhoz és a tojáshoz még ragaszkodnak.

Lassan a Veganuary, azaz vegán január végéhez érkezünk, melynek célja, hogy a hús-, tej- és tojásmentes életmódot helyezze reflektorfénybe, és megismertesse a vegánság motivációjának különböző aspektusait a résztvevőkkel. Ilyenek például az egészség, az etikusság, a fenntarthatóság, a változatosság is. Amennyiben csatlakoztatok a kihíváshoz, de egyelőre még nem sikerült 100%-ban azonosulni a vegán étrenddel, hoztam nektek egy “Veganuary light” receptet, mely a hagyományos lasagne hús nélküli verziója cukkinivel és ricottával.

Kifejezetten ajánlom azoknak, akik a húst már sikeresen kiiktatták az étrendjükből, de a sajtokhoz és a tojáshoz még ragaszkodnak! Nézzük, hogy készül!

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • 4-5 közepes méretű cukkini
  • egy üveg paradicsomszósz
  • 250 g ricotta
  • 2 tojás
  • parmezán sajt (ízlés szerint)
  • mozzarella (ízlés szerint)
  • bazsalikom
  • olívaolaj

 

Első lépésként mossuk meg a cukkiniket, és vágjuk őket vékony, hosszanti szeletekre. A szeleteket fektessük egymás mellé egy tepsire. Spricceljük meg őket olívaolajjal, és tegyük be a sütőbe légkeveréssel 20 percre, 200 C°-ra.

Miközben a cukkinik sülnek, készítsük el a tölteléket:

Keverjük össze a 250 gramm ricottát (sajnos ezt egy picit nehéz beszerezni, nekem végül egy olasz termékeket forgalmazó üzletben sikerült) egy csipet sóval, két közepes tojással, egy kis szárított bazsalikommal – de más fűszereket is bátran használhatunk, például oregánót, majorannát stb. – és reszelt parmezán sajttal ízlés szerint. Én szeretem, ha valami jó sajtos, ezért négy nagy csipettel tettem a masszába.

Miután minden hozzávalót betettünk a tálba, keverjük simára a tölteléket, majd készítsünk elő egy jénai tálat, és kenjük ki paradicsomszósszal. Az üvegnek csak kb. egy harmadát használjuk fel erre a műveletre, mert a többi paradicsomszószra még szükségünk lesz a végén.

Ha minden igaz, közben elkészültek a sütőben a cukkini szeletek. Várjunk pár percet, amíg egy picikét hűlnek, nehogy megégessük magunkat, csak ezután lássunk neki a töltelék hozzáadásához. Szeletenként egy teáskanálnyi tölteléket kanalazzunk rá a cukkinire, majd óvatosan tekerjük fel: nem kell megijedni, ha egy kicsit szétcsúszik, vagy szabálytalan a tekercs, netán elkezd kifolyni a töltelék, a végén annál jobb lesz az eredmény, mert finom, szaftos lesz a cukkini lasagnénk! A kis tekercseket helyezzük egymást mellé, majd egymás tetejére a paradicsomszósszal kikent jénaiban. Ha elfogyott az összes cukkini szelet, akkor a lasagne tetejét kenjük le a megmaradt paradicsomszósszal!

Mielőtt betennénk a sütőbe, hintsük meg gazdagon parmezán sajttal, és helyezzünk rá mozzarella karikákat is, hogy jó sajtos-szaftos legyen a végeredmény! Ha ezzel megvagyunk, tegyük be a sütőbe légkeveréssel 30 percre, 200 C°-on, és várjuk a csodát! 🙂

A vegetáriánus cukkini lasagne hús nélkül is egy igazán laktató fogás, ráadásul vegán sajttal is elkészíthető (létezik vegán ricotta is, amennyiben ezt nem találjuk meg a boltok polcain, elkészíthetjük házilag is mandula vagy kesudió felhasználásával).

Köszi, hogy velem sütöttetek ismét, jó étvágyat! 🙂

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *