Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
Húsvét közeledtével már elkezdtem gondolkozni, honnan is fogom beszerezni idén a mentes kalácsot az ünnepi asztalra, úgyhogy elindultam egy beszerzőkörútra Budapesten, hogy leteszteljem melyik lesz a tökéletes.
Próbáltam olyat keresni, ami se nem édes, se nem sós, hogy bármilyen feltéttel vagy krémmel (pl.:pisztáciakrém :D) tudjuk fogyasztani.
Sok helyen csak előrendeléssel vagy péntek/szombati átvétellel lehet kapni, ennek ellenére nagyon sikeresnek bizonyult a körutam.
Nézzük is miket sikerült idő előtt beszereznem:
Ránézésre nem tűnt mentesnek, nagyon kíváncsi voltam, ízben mennyire tér el a megszokott, nem mentes társaitól.
Felvágni könnyű volt, minimálisan morzsálódott. Nem csak glutén-, de tejmentes is, ami nálam plusz pont, hiszen manapság sajnos sokaknak kerülniük kell mindkettőt.
Állagra nagyon puha, kicsit hiányoltam a foszlósságát, de lássuk be, bármiből mentesen nem olyan egyszerű sütni. Ízre tömörebb volt, mint amire számítottam és inkább az édes vonalat képviselte. Másnap is megkóstoltam, biztos, ami biztos alapon és szinte ugyanolyan puha maradt.
Hangzásra elég ígéretesnek tűnt, alig vártam, hogy megkóstoljam.
Mentessége látszódott rajta, enyhébb sárgás árnyalatú. Állagra picit gumis érzetet kelt, amiből szintén érezhető, hogy mentes és másnap is ugyanilyen “ruganyos” maradt.
Ízre tetszett, kiérezhető kicsit a vanília, de ehhez is tökéletesen lehet párosítani a különböző sós feltéteket.
Mindkettő kicsit sötétebb színű, de itt találkoztam először olyan kaláccsal, ami nem lapos, hanem gyönyörűen megemelkedett sütés közben és tisztességes szeletet lehet vágni belőle.
Az egyik a hagyományos Fonott kalács, ami a gluténmentessége mellett csökkentett szénhidráttartalmú, laktóz- és cukormentes is.
Ízben ezt inkább sós feltétekhez tudnám elképzelni, de kifejezetten se nem sós, se nem édes. Állagra egyáltalán nem tömör, nagyon puha. Másnap sem szárad ki és hatalmas örömömre ugyanolyan foszlós marad.
A másik pedig Kakaós kalács, ami glutén-, laktóz- és cukormentes. Eltér a hagyományos kalács formától, ez egy kerekebb változat, mint egy óriás fonottka. A kakaó miatt ez inkább az édesebb vonalat erősíti. Kiérezhető az a kellemes, enyhén kesernyés kakaó íz, ami annyira összhangban van a vaníliás kalácsrésszel, hogy tényleg nem lehet kiérezni bármilyen mentességét. Nagyon ízlett!
Most először próbáltam ki készen kapható lisztkeveréket. Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen kalácsot fogok kapni egy három(!) összetevős tésztából, amihez az Éden Prémium (hogy bonyolítsam, nyilván nem a kalács haha) Piskóta és muffin lisztkeverékét használtam.
Azért erre a keverékre esett a választásom, mert nagyon szeretem az extrém puha, foszlós kalácsokat és reméltem, hogy egy piskótás lisztkeverékkel sikerül elérnem a vágyott állagot.
A zacskó hátulján található recepten kicsit módosítottam, hogy biztosan puha legyen még másnap is.
Még az általam átreformált recept is nagyon egyszerű maradt, mindent összekeverünk és 180C-on 30-35 perc alatt megsütjük. (figyelni kell közben mert sütőfüggő) Félidőnél lekentem kókuszolajjal.
Nézzük is a receptet:
125g ÉdenPrémium Piskóta és muffin lisztkeverék
50g eritrit/bármilyen cukorhelyettesítő (lehet több is, ha kimondottan édes kalácsot szeretnétek)
Csipet só
Citromhéj
Vanília aroma (ha édes kalácsot készítetek)
100g víz
55g kókuszolaj
/Amin utólag módosítanék; raknék bele még negyed tasak sütőport/
Én ketté szedtem a tésztát és az egyikbe töltelékként összekevertem 2ek kókuszkrémet és 3ek kakaóport és ízlés szerinti mennyiségű eritritet.
A másik feléhez még tettem sót és zöldfűszer keveréket, de ezt bátran lehet variálni pesztókkal, medvehagymával vagy akár kihagyni belőle és egy natúr változatot készíteni.
Kinézetre elégedett vagyok, nem szembetűnő, hogy mentes lenne.
Ízre a nagyon csokis töltelék rásegített és tényleg finom lett. Azért itt is hiányolom azt a tipikus foszlós állagot, de tojás és vaj hiányában ez kiszámítható eredmény volt. Nagyon puha és még másnapra sem száradt ki vagy keményedett meg.
Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.
Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?
A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.
Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)
Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.
Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.
Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!
Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.