12 kihívás - második rész - Tesztevők

12 kihívás – második rész

Bohus Dorka
Szélsebesen eltelt fél év, és meg is érkeztem újabb 6 kihívással, hogy az év második felében se unatkozzatok!

Az év elején, ha emlékeztek fél évre előre soroltam nektek kihívásokat, melyek színesebbé tehetik a hónapokat. Azóta szélsebesen eltelt fél év, és meg is érkeztem újabb 6 kihívással, hogy az év második felében se unatkozzatok! 🙂

JÚLIUS

A személyes kedvencem a Plastic Free July, vagyis Műanyagmentes Július. A lényege, hogy amennyiben van rá lehetőségünk igyekezzünk kerülni a műanyag használatát. Vonatkozik ez mind az élelmiszerekre, mind pedig a nyár során megnövekedő palackos víz-használatra is.

Szerencsére évről évre egyre több lehetőség nyílik a műanyag csomagolóanyagok és egyszer használatos kellékek kiváltására. Hasznos társ például egy tote bag, egy tartós anyagból készült ételhordó, egy kulacs, vagy egy mosható arclemosó pamacs is.

Illetve különösen a nyári időszakban (még akár programnak is kiváló) célba vehetünk egy közeli piacot, ahol egyenesen a termelőtől vásárolhatjuk meg a sütés-főzéshez szükséges alapanyagokat csomagolás mentesen.

Természetesen mint az korábban elhangzott, vannak olyan kihívások, melyeket érdemes az év többi szakaszában is folytatni, és beépíteni mindennapi életünkbe, a műanyagmentes július például szerintem tipikusan ilyen!

AUGUSZTUS

Augusztus 22-e a World Plant Milk Day, azaz a nemzetközi növényi tejek napja. A 2017-ben a Plant Based News társalapítója által elindított kezdeményezés lényege, hogy felhívja a figyelmet az alternatív tejekben rejlő lehetőségekre. Tudatosítsa a potenciális és meglévő fogyasztókban azok tápanyagtartalmát, valamint, hogy milyen széles választék áll manapság már rendelkezésre a boltokban.

Sokan küzdenek az állati eredetű tejekben is megtalálható laktóz által kiváltott kellemetlen tünetekkel, intoleranciával, ám a tejet különféle okokból kifolyólag (pl. kalciumpótlás) nehezen hagyják el az étrendjükből.

Jó hír, hogy az egyes növényi tejek nem tartalmaznak laktózt, viszont kitűnő kalcium és D-vitamin forrásnak tekinthetők. Tegyetek egy próbát augusztusban, és térjetek át az alternatív tejes életmódra egy egész hónapig!

Külön öröm, hogy a nyári időszakban szuper “milk”shakeket és smoothiekat lehet készíteni alternatív tejek hozzáadásával is!

SZEPTEMBER

Nagyon kedves, ám itthon kevésbé ismert kihívás a Sourdough September, azaz a kovászos szeptember.

Lényege, hogy szélesebb körben is megismertesse az IGAZI kovászos kenyér ízét, állagát, terjessze az elkészítésének módját. Bíztatva a nagyközönséget, hogy minél inkább hagyatkozzanak a saját készítésű, vagy a helyi pékségben vásárolt termékekre, a nagyiparilag előállított toast kenyerek helyett. A 2013-ban útjára indított kezdeményezés ugyanakkor nemcsak magát a kovászos kenyeret, de a készítőit is ünnepli.

Ha még nem próbálkoztatok meg vele, itt az ideje, hogy kitűzzetek magatoknak egy új célt, és megtanuljatok saját kovászos kenyeret készíteni!

OKTÓBER

Sajnos egyelőre még viszonylag elhanyagolt, de szerencsére egyre növekvő sajtóvisszhangot kapó témakör a mentális egészség, melynek a világnapját október 10-én tartjuk. Habár nem egy egész hónapot átölelő kihívás, mégis érdemes magunkra szánni egy kis időt októberben, lelassítani, és figyelni a belső hangra.

Sokan küzdünk sokféle problémával: lehet egy egyszerű elakadás, vissza-visszatérő pánikbetegség, alkalmi szorongás, vagy akár táplálkozással kapcsolatos problémák, depresszió, stb. Ezek mind-mind külső segítséget igényelnek.

Amennyiben szerencsések vagyunk, és határozottan elmondhatjuk, hogy nincsen semmiféle megoldandó gubanc az életünkben, úgy próbáljunk meg a környezetünkre figyelni. Különösen az ősz kezdetével sokan bezárkózhatnak és távolságtartóbbá válhatnak.

Igyekezzünk keresni azon barátaink társaságát, akikről tudjuk, hogy hajlamosabbak lehetnek például a szorongásra, és javasoljuk nekik, hogy vegyék fel egy szakemberrel a kapcsolatot, amennyiben szükséges.

NOVEMBER

Az ünnepek előtti időszakot érdemes egy kis megtisztulással tölteni. Talán éppen ezért is praktikus, hogy mind a World Vegan Month (Nemzetközi Vegán Hónap), mind pedig a Dry November (Száraz November) az év utolsó előtti hónapjára esik.

Az előbbi a Veganuary kezdeményezéshez hasonló, mely a vegánság különféle pozitív hatásaira és a környezetre gyakorolt jótékony erejére próbálja felhívni a figyelmet, amellett, hogy bemutatja, milyen változatos és izgalmas is a növényi étrend.

Az utóbbi, az alkoholhoz való viszonyunkra igyekszik irányítani a figyelmet. Ez a hónap kiváló lehetőség arra, hogy feltegyük magunknak a kérdést, hogy az alkoholfogyasztás milyen szerepet tölt be az életünkben, és milyen könnyen, vagy nehezen telik el egyetlen hónap teljesen józanul.

Érdekes adat, hogy az egy főre jutó alkoholfogyasztás tiszta alkoholban Magyarországon évente 12 liter. (Forrás: KSH) Így ha még nem volt rá alkalom, törjétek meg a hagyományokat, és próbáljatok meg szülinapozni, névnapozni, beülni egy egyszerű baráti találkozóra alkoholfogyasztás nélkül. Fedezzetek fel együtt új alternatívákat, mint a különféle házilag is elkészíthető limonádék és teák!

Szintén november, de nekem nagyon szimpatikus világnap, a Buy Nothing Day (november 25.), azaz vásárlásmentes világnap. Külön érdekessége, vagy éppen fintora, hogy épp egy napra esik a Black Friday elnevezésű világszintű shopping dömpinggel!

A kanadai kezdeményezésű világnap arra ösztönöz, hogy ahelyett, hogy esztelen vásárlásba fognál, nézd meg, mid van otthon, és van-e egyáltalán szükséged újabb és újabb termékekre.

Ha már mindenképp a vásárlás mellett döntesz, akkor olyan tartós, jó minőségű terméket válassz, mely ugyan valószínűleg drágább lesz, de cserébe tartósabb is, gátat szabva ezáltal a fogyasztói társadalom őrült mókuskerekének. Nos, melyik oldalra állsz idén novemberben?

DECEMBER

Az év utolsó hónapját körbelengi az ünnepi érzés és az adventi készülődés. Nem meglepő módon a karácsony közeli miliő többekből csalogat elő jótékonykodással, önzetlen segítségnyújtással kapcsolatos szándékot. December 5-e a Nemzetközi Önkéntes Nap, mely a különböző szervezetek és állhatatos munkájuk előtt kívánja leróni tiszteletét a világ minden táján.

Ha még nem csatlakoztatok semmilyen szervezethez, nézzetek körül a környéketeken kínálkozó lehetőségek terén, és akár időszakosan, akár tartósan próbáljátok ki, milyen érzés az önzetlen segítségnyújtás.

Szerencsére decemberben erre kiemelten van lehetőség, hiszen a karácsony előtti időszak gyakran szól mind a jótékonykodásról, mind pedig az önkénteskedésről. Megér egy próbát, hiszen elmondhatjátok, hogy a segítségetek által a világ egy szebb és jobb hely lett decemberben! 🙂

 

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

  * Kötelezően kitöltendő mező
  Thank you image

  Köszönjük az üzenetedet!

  Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

  Newsletter icon

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

  Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

  Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

  Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

  Feltételek *